Kullanımı 16. Yüzyıla Uzanan Hindiba Nedir, Hindiba Kökünün Faydaları Nelerdir?

Hindiba, A,C, B6, E ve K vitaminlerini, çinko, manganez, kalsiyum, demir, magnezyum, folik asit, potasyum ve mineralleri içermektedir. Sağlık açısından pek çok faydası bulunan bu bitki türü odunsu ve otsudur.

Hindiba Nedir?

Bileşikgiller olarak da bilinen papatyagiller familyasının üyesi olan hindibayı küçük yaşlarda üflemeye doyamadığımız bitki olarak da hatırlayabiliriz. Mavi, beyaz ve sarı renklerdeki çiçekleri ile de bilinen hindiba paraşüt çiçeği, radika, arslandişi, acıgünek, güneyik, keklikotu gibi farklı isimler ile de anılmaktadır.

Hem kökü hem sapı hem bayrakları hem de çiçekleri ile insanlığa pek çok faydası bulunan hindiba antik çağlardan beri kullanılmaktadır.

Hindiba Kökü Faydaları Nelerdir?

Hindiba kökü stres azaltıcı olarak kullanılmaktadır.

2006 senesinde Pharmacology Biochemistry and Behavior dergisinde paylaşılan bir araştırmaya göre stresli bir hayat yaşayan bireylerin kahve tüketiminde ve bunun sonucunda ise kortizol seviyesinde artış olduğu paylaşılmıştır. Hindiba bitkisinin kökü kafein içermediği için kortizol seviyesini ve stres oranını yükseltmez.

Hindiba kökü antiinflamatuar etkisi bulunmaktadır.

Polifenollere sahip olduğu için pek çok iltihaplanmanın önüne geçmektedir. Yapılan bir çalışmaya göre eğer bir hafta boyunca kafein yerine bu bitkiyi tüketirseniz, kırmızı kan hücrelerinin miktarında bir artış olacaktır.

Hindiba kökü yeterli ve dengeli beslenilirse karaciğeri korur.

2015 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre hindiba kökü ekstratı tedavisinin sonucunda oksidatif stresi ve bunun sonucunda karaciğerde oluşabilecek bir hasarın önüne geçtiği paylaşılmıştır. 

Hindiba kökü diyabete karşı koruyucu olabilir mi?

Kavrulmuş hindiba kökü ekstresi vücutta bulunan adinopektin seviyelerinde artışa neden olmaktadır. Adinopektin bir protein çeşididir ve vücutta bulunan glikoz ve yağ asidi yıkımlarından sorumludur. Journal of Traditional and Complementary Medicine  dergisinde yayınlanan bu araştırmaya göre hindiba kökü ekstratının diyabet belirtilerini azaltabileceği ve önleyebileceği paylaşılmıştır.

Hindiba kökü kireçlenme tedavisini desteklemektedir.

50 katılımcı ile gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda hindiba kökünün antiinflamatuar etkisi nedeni ile kireçlenme tedavisini desteklediği görülmüştür. 50 katılımcıya sahip bu araştırmayı 18 katılımcı ile tamamlanmış ve 13 bireyde hassasiyet ve ağrı ile ilgili %20 olumlu gelişim görülmüştür.

Hindiba kökü bağırsak sağlığına iyi gelir.

Bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin besini olan inülini içeren bu bitki kökü yeterli alındığında bağırsaklara iyi gelebilmektedir.

Hindiba Yan Etkileri Nelerdir?

  • Hindiba içerisinde fazla lif barındırdığı için şişkinlik ve gaza neden olabilir.

  • Alerjik bir bünyeniz var ise kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Özellikle papatya ve kadife çiçeği gibi bitkilere alerjik reaksiyon gösteriyorsanız, hindibadan uzak durmanız önerilmektedir.

  • Kronik ve ciddi bir hastalığınız var ise ya da düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız uzman birine sormadan tüketmemelisiniz.

  • Fazla tüketimin sonucunda mide ekşimesi, ishal, bulantı gibi problemler yaşayabilirsiniz.

Hindiba Nerelerde Yetişir?

Nemli ve sıcak iklim bölgelerinde karşılaşma ihtimalimizin olduğu Hindiba, Orta ve Güney Avrupa’da sıklıkla yetiştirilir. Orta ve Güney Avrupa'nın yanı sıra Anadolu'da ve Balkanlar'da da yetiştirilmektedir.

Ülkemizde bazı çeşitleri hem gelir amacı ile hem de bahçe bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Popüler İçerikler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"