Kulak Kiriyle İlgili Duyunca Elinizi Kulağınıza Götürtecek 17 Enteresan Bilgi

Kulağınızda kir var mı?

Peki, kir olarak adlandırdığınız şey gerçekten kir mi?

Gelin, 'kir' olarak adlandırdığımız bu kimyasal yapı hakkındaki ilginç bilgilere bakalım şimdi.

1. Türkçemizde kulak kiri olarak bilinen aslı ‘serumen’ olan kimyasal, kirli olduğuna dair yaygın bir inanışa sahip olsa da, bu inanışın aksine kulaklarımızın temiz kalabilmesinin temel nedenidir.

2. İngilizcede bu kimyasal, kulak mumu veya kulak ağdası olarak bilinen bu yapı, içeriği sayesinde tozu, kalıntıları ve şampuan gibi diğer maddeleri filtreler ve kulak kanalımızın enfekte olmasını önler.

3. En basit tabirle çıkmaz sokak olarak tanımlanabilecek kulak kanalında biriken ve dışarı atılamayan dökülmüş deri parçalarını, dışarıya atmamızı sağlayan yapı da kulak kiri olarak bilinen bu kimyasaldır.

4. Farklı kimyasalların birleşiminden oluşan kulak kirinin kesin yapısı kişiden kişiye farklılık gösterir ve diyete, etnik kökene, yaşa ve çevreye göre değişebilir.

5. Kulak kirinin, kulağın düzgün çalışabilmesi açısından oldukça önemli bir rolü vardır ve bu sebeple ondan kurtulmaya çalışmak bir hatadır.

6. Kulaklarımız kendi kendilerini temizleyebilen bir yapıdadırlar ve dolayısıyla bizlerin onları temizlemek için ekstra bir çaba harcamamız gereksizdir ve hatta neredeyse her zaman zararlıdır.

7. Bazı insanlarda bu kendi kendini temizleme işlemi bozulabilir ve bu nedenle bu kimyasallar kulağın dışına çıkarken tıkanıp kalabilirler.

8. Bazı insanların kulak kanallarında sivri kıvrımlar vardır ve kulak kiri dışarı çıkamaz. Bu nedenle içeride birikebilir.

9. Dışarıdan "kulak temizleme çöpü" gibi çubuklar kulağa sokulduğunda, aslında kulak "temizlenmemektedir"; tam tersine, kulak kiri, kulak kanalının daha derinlerine itilmektedir ve orada hapsedilmektedir.

10. Normalde kulak, bu itilmiş kulak kirini de bir süre sonra dışarı atmayı başarabilir. Ancak eğer ki bunu yapamazsa, yıllar içerisinde kir derinlerde birikerek kulak sorunlarına neden olmaya başlayacaktır.

11. Bazı durumlarda kulak zarının bundan etkilenmesi sonucu çınlama da görülebilir.

12. Kulak kirinin içeri itilmesi sonucu birikmesi nedeniyle en sık görülen sorun acı, kulak içi rahatsızlık ve enfeksiyonlardır.

13. Ayrıca derinlerde biriken kulak kiri, kulak zarının titreşimini bozarak sesin geçmesini zorlaştırabilir, böylece işitme sorunları baş gösterir.

14. Kulağı temizlemeye yönelik yapacağınız neredeyse her girişim, kulağın düzgün çalışmasını olumsuz etkileyecektir.

15. Her yıl sadece ABD'de ortalama 150 kişi, kulağını temizleme sırasında kulak zarını delerek hastanelere kaldırılmatkadır.

16. Bu delinmeler çok nadiren kendiliğinden iyileşmektedir; ancak neredeyse her zaman kalıcı sağırlığa ya da işitme kaybına neden olmaktadır.

17. İlla kulak temizliği yapmak istiyorsanız, sadece kulak kepçesini temizlemenizi ve kanala hiçbir cismi sokmamanızı tavsiye ederiz.

Popüler İçerikler

Beşar Esad’ın İlk Kez Göreceğiniz Fotoğrafları: Su Altında Eğlenen Bir Esad
Taksiciyi Bıçaklı Saldırı ile Gasp Etmeye Çalıştı, Yakalandı, Serbest Kaldı, Yeniden Gözaltına Alındı
Esra Ezmeci'den Telefonunu Saklayan Erkekler Hakkında Bomba Açıklama
YORUMLAR
15.01.2020

Editor iyi yaptın hoş yaptın bilgilendik ama şimdi söyle nereye kusuyoruz ....

15.01.2020

Gitmiş iki tane fotoğrafı kapatmış

ben zaten hiç bi şey sokamıyom kulağıma içim bi tuhaf oluyo. ama kulağına anahtar sokup cukkudu cukkudu karıştıranlara hep özenmişimdir. sonra da o anahtarı gömleğin yakasına silip temizliycen öff nasip olur mu bee

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ