Onedio Logo

Kulağa Hoş Gelse de Sonuçlar Felaket: Tüm Böcekler Yok Olsaydı Dünya Ne Hale Gelirdi?

Kapak Görseli

Düşünsenize, artık ne bir sinek vızıltısı ne de bir böcek ısırığı var. Piknikler daha keyifli, bahçede çalışmak daha huzurlu olurdu. Fakat bu huzur dolu dünyanın bedeli ne olurdu dersiniz?

Evet, böcekler aslında doğanın dengesi için sandığınızdan çok daha kritik bir rol oynuyor!

Kaynak 1, Kaynak 2

Böcekler, çoğumuz için yalnızca rahatsız edici varlıklar. Sivri bacaklar, tüylü vücutlar ve kan emici ağız yapılarıyla korku salan bu canlıların aynı zamanda ölümcül hastalıklar taşıyabilmesi, imajlarını daha da pekiştiriyor.

Böcekler, çoğumuz için yalnızca rahatsız edici varlıklar. Sivri bacaklar, tüylü vücutlar ve kan emici ağız yapılarıyla korku salan bu canlıların aynı zamanda ölümcül hastalıklar taşıyabilmesi, imajlarını daha da pekiştiriyor. Görseli

Sivrisinekler, her yıl cinayetlerden daha fazla insan ölümüne sebep olurken Zika ve sıtma gibi hastalıkları yayarak büyük tehdit oluşturuyorlar.

Sivrisinekler, her yıl cinayetlerden daha fazla insan ölümüne sebep olurken Zika ve sıtma gibi hastalıkları yayarak büyük tehdit oluşturuyorlar. Görseli

Ancak tüm böcekler zararlı değil! Hatta %90’ı gezegenimize ve bizlere faydalı. Yine de bu bilgi sizi böceklere karşı daha hoşgörülü yapar mıydı?

Dünyadaki tüm böcekler yok olsa, bundan ilk etkilenecek olan çiftçiler olurdu. İlk başta böcek zararlıları ortadan kalktığı için tarım daha kolay görünebilir.

Ancak böceklerin yokluğu tarım verimini artırmak yerine, yiyecek kaynaklarını kökten tehdit ederdi. Böcekler yalnızca zararlı değil, aynı zamanda birçok canlının da temel besin kaynağı.

Kuşlar, sürüngenler ve kurbağalar gibi küçük hayvanlar, böcekleri ana besin kaynakları olarak tüketiyor. Böcekler ortadan kaybolunca, bu hayvanlar hızla yok olur ve besin zinciri bozulur.

Sonuç olarak nihai etkisi, biz insanlara kadar ulaşan geniş çaplı bir açlık kriziyle yüz yüze kalırız.

Böceklerin gezegenimizdeki polen taşıyıcılar olarak da büyük bir işlevi var. Çiçekli bitkilerin %85’i, polenlerin böcekler tarafından taşınmasıyla üreyebiliyor.

Arılar, kelebekler, yaban arıları ve sinekler gibi polinatörler, yiyeceklerimizin %50-90’ını oluşturan bu bitkilerin üremesine katkı sağlıyor.

Bu polinatörler olmadan, sebze, meyve, pirinç ve buğday gibi temel gıdalar yetiştirilemezdi. Beslenme türümüz ne olursa olsun, yiyecek kaynakları hızla tükenir ve açlıktan ölmeye mahkum olurduk.

İlginizi çekebilir:

Karıncalar Nasıl Oluyor da Kendi Ağırlıklarının Binlerce Katını Taşıyabiliyor?
Kediler Neden Kedigil Ailesinden Gelmesine Rağmen Kaplanlar Gibi Kükreyemiyor?
Sanırsın Kötü Karakterler: Sinekler Neden Ellerini Sinsice Ovuştururlar?

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi, Evlilikte Kriz Yarattı
Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi, Evlilikte Kriz Yarattı
Sırrı Süreyya Önder’in Babalığı ve kızı Ceren Önder Kandemir’in Baba Sevgisine Gözleri Dolduran Yorumlar Yağdı
Sırrı Süreyya Önder’in Babalığı ve kızı Ceren Önder Kandemir’in Baba Sevgisine Gözleri Dolduran Yorumlar Yağdı
Yeni Akit, Yılın Haber Sitesi Seçildi: Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Verdi
Yeni Akit, Yılın Haber Sitesi Seçildi: Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Verdi
YORUMLAR
01.11.2024

sivri sinek denilen beyinsizi kimse bana savunamaz aga

01.11.2024

dünyadaki her canlının bir faydası var ki zaten. insan tuhaf bir tür sadece faydasını anlamadım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ