Kuduz Virüsü Sevimli Dostlarımız Köpekleri Nasıl Acımasız Birer Katile Dönüştürüyor?

Kuduz virüsü, ev sahibinin davranışlarında önemli değişikliklere sebep olabiliyor. Bu virüsle ilgili yapılan çalışmalar, hastalığın bulaştığı canlılardaki bu değişikliklere tam olarak neyin sebep olduğuyla alakalı yeni detayları ortaya çıkardı.

Alaska Fairbanks Üniversitesi'nden araştırmacıların ulaştıkları yeni bulgular, bu yıkıcı hastalıkla ilgili daha çok bilgiyi gün yüzüne çıkardı.

Kuduz hastalığına yakalanmış hayvanların daha agresif oldukları bilinen bir gerçek; ancak bilim insanları kuduz virüsünün davranış değişikliğine nasıl yol açtığını çözememişti. Araştırmacı Karsten Hueffer, açıklamasında şunları söylüyor:

Bu çalışma, ilk defa enfeksiyöz etkenin belirli davranış değişikliklerine nasıl sebep olduğunu açıklayan detaylı bir moleküler mekanizma sağlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirttiğine göre her yıl 59,000 kişi köpeklerin bulaştırdığı kuduz virüsü sebebiyle hayatını kaybediyor.

Bu ölümlerin yaklaşık %95'i Afrika ve Asya'da gerçekleşiyor çünkü bu virüsten korunmalarını sağlayacak yeterli kaynakları yok.

Heuffer'in belirttiğine göre köpekler 20,000 farklı gene sahipken kuduz virüsünün yalnızca 5 geni var.

Ayrıca bu virüsün elinde çok az bilgi varken ve köpeklerin karmaşık bir bağışıklık ve merkezi sinir sistemi olmasına rağmen bu hastalık köpeklerin davranışlarını değiştirebiliyor. Başkalarına saldırmalarına ve salyaları ile hastalığı yaymalarına sebep oluyor.

Daha önce yapılan bir araştırma, virüsün yüzeyinde bulunan glikoproteinlerin belirli kas reseptörlerine tutunup kasları ve sinirleri ele geçirdiğini ve sonunda beyni enfekte ettiğini göstermişti.

Kuduz virüsü

Bu virüsün glikoproteinlerinde bulunan çeşitli amino asitler, yılan zehrinde bulunan amino asitlere oldukça benziyor. Yılan zehrindeki amino asitlerin, merkezi sinir sisteminde bulunan nikotinik asetilkolin alıcıları yavaşlatarak hayvanların davranışlarını değiştirdiğini belirtmekte fayda var.

"Kaslardaki virüse bağlı olan nikotinik asetilkolin alıcıların beyinde de bulunduğunu biliyorduk. Bu yüzden virüsün buna benzer alıcılara bağlı olabileceğini varsaydık." diyor Hueffer.

Eğer yılan zehri ile kuduz virüsünün bazı bölümlerinin benzer yapıları varsa ve bu alıcıları yavaşlatıyorsa; beyindeki alıcıları da yavaşlatabileceğini, üstelik bu etkileşimin davranışları da etkileyebileceğini düşündük.

Hueffer ve ekip arkadaşı Dr. Michael Harris, durumun gerçekte bu şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek için bir deney düzenlediler.

Harris:

Enfeksiyonun ilk aşamalarında virüsün beyin hücrelerinin arasındaki boşluklarda toplandığını gördük. Bu boşluklar, beyin hücrelerinin iletişim kurdukları yerler. Eğer virüs bu boşluklardaki alıcılara tutunup beyin hücrelerinin normal iletişimlerini değiştiriyorsa enfekte olmuş bir hayvanın davranışlarını da değiştirebileceğini düşündük.

Sonrasında ekip, yüzeydeki belirli moleküllerin "çılgın davranışları" başlatıp başlatmayacağını görmek için fare beynine az miktarda kuduz virüsü enjekte etti.

Az miktarda virüs glikoproteinini farenin beynine enjekte ettiğimizde kontrol enjeksiyonu almış olan fareden çok daha fazla etrafta koşuşturduğunu gördük. Bu, hastalığı taşıyan hayvanlarda görülen türden bir davranış. 

Kuduz günümüzde aşısı bulunan; ancak belirtileri görülmeye başladığında tedavi edilemeyen bir hastalık.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
25.10.2017

keşke yeryüzünden silinse lanet virüs..

25.10.2017

Kujo :(

25.10.2017

Bimka:(. Köpeğim bu yüzden ölmüşdü. Aslında öldürülmüşdü kimseye zarar vermesin diye.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ