Küçük Yaşta Keşfedilip Dünyaca Ünlü Olan Türk Piyanistler

Emre Yavuz

1990 İzmir doğumlu olan Emre Yavuz, piyanistlik macerasına ilk adımını 5 yaşında Fazıl Say ile karşılaşması ile attı. Bu karşılaşmanın sonucunda müzik eğitimine 1998 yılında 660 sayılı “Harika Çocuklar Yasası” kapsamında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Kamuran Gündemir’le başladı. Çalışmalarına önce Viyana’da Roland Batik’le, ardından Hannover’de tanınmış piyano pedagogu Karlheinz Kämmerling’le devam etti. 2012 yılından beri ise piyanistliğiyle olduğu kadar orkestra şefi olarak da uluslararası alanda tanınan bir diğer önemli piyano pedagogu Arie Vardi ile çalışmalarını sürdürüyor. 9 yaşından beri Mavi Kuş Uluslararası Müzik Yarışması ve 4. Rosario Marciano Piyano Yarışması gibi katıldığı uluslararası yarışmalarda birincilik ödüllerine layık görülen Emre Yavuz, son olarak 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen 2. Ulusal Piyano Yarışması'nda da büyükler kategorisinde birinci olmuştu. 

Kişisel web sitesi için; http://www.emreyavuz.net/

Fazıl Say

1970 Ankara doğumlu olan Fazıl Say, 4 yaşında ailesinin yönlendirmesi ile piyanoya başladı. Ankara Devlet Konservatuarı'nda 'Üstün Yetenekli Çocuklar için Özel Statü'de öğrenim görerek 1987'de Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarının piyano ve kompozisyon bölümlerini bitirmesi ile uluslararası kariyerinin adımları da atıldı. Çalışmalarını Alman bursuyla Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu'nda sürdüren Say, 1991'de konçerto solisti diplomasını aldı. 1995 yılından bu yana beş kıtada günümüzün önde gelen şef ve orkestralarının eşliğinde konserler vermekte ve ünlü salonlarda resitaller sunmaktadır.

Kişisel web sitesi için; http://fazilsay.com

Güher & Süher Pekinel

1953 İstanbul doğumlu olan Pekinel kardeşler, ilk müzik eğitimlerini profesyonel piyanist olan annelerinden aldılar ve küçük yaşta Ferdi Statzer'in öğrencisi oldular. Altı yaşında devrin cumhurbaşkanı huzurunda verdikleri konserle ilk kez seyirci karşısına çıktılar. Müzik eğitimi için 1963'te devlet bursu ile Fransa’ya giden ikiz kardeşler, Paris Konservatuvarı’nda Yvonne Loriod ile iki yıl çalıştıktan sonra Almanya’ya giderek Frankfurt Yüksek Müzik Okulu'nda August Leopold ile, ardından ABD’ye giderek Philadelphia'daki Curtis Institute of Music'te 20. yüzyılın en önemli Beethoven yorumcularından Rudolf Serkin ile çalıştılar. Ayrıca New York'ta Julliard Müzik Okulu'nda Claudio Arrau ve Leon Fleisher ile de çalışma fırsatını buldular. 1978'de Juilliard Müzik Okulu ve paralel olarak Frankfurt Yüksek Müzik Okulu'nda yaptıkları yüksek lisans çalışmalarını üstün başarıyla bitirdiler.

Dünyanın en iyi piyano ikililerinden biri olarak kabul edilen ikili, birbirini görmeden çalmayı tercih eder ve alışılmışın dışında olarak konserlerinde piyanolarını yan yana ve bir metre ara ile yerleştirir. 1991'den bu yana Devlet Sanatçısı ünvanına sahip olan Pekinel kardeşler, klasik müziğin yanı sıra modern müzik repertuarındaki eserleri de icra etmektedir.

Kişisel web sitesi için; http://www.pekinel.com

Gülsin Onay

Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı'nda eğitim gören Gülsin Onay'a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırıldı. 5 kıta 79 ülkeyi kapsayan uluslararası müzik kariyerinde dünyanın en önemli orkestraları ile konserler verip, önemli müzik festivallerinin en beğenilen isimlerindendir.

Kişisel web sitesi için; http://www.gulsinonay.com

Hüseyin Sermet

1955 İstanbul doğumlu olan Hüseyin Sermet, müzik çalışmalarına yedi yaşında başladı. 10 yaşında Ankara Devlet Konservatuarı'na giren sanatçı ünlü Türk müzikçileri ve bestecileri Ferhunde Erkin, Ulvi Cemal Erkin ve Ahmed Adnan Saygun ile çalıştı. Kazandığı bursla 1968 yılında Fransa'ya 'Conservatoire Superieur de Musique de Paris'e gönderildi ve burada  önemli isimlerle çalışma imkanı buldu. Hüseyin Sermet kariye boyunca  Milano, Venedik, Bolonya, Lizbon, Barselona, Valensiya, Zürih, Londra, Brüksel, Amsterdam, Paris gibi bütün büyük Avrupa kentlerinde ve Meksika, ABD ve Japonya'da sahneye çıkmıştır.

İdil Biret

İdil Biret ilk derslerini Mithat Fenmen’den aldı. TBMM’nin 1948 yılında çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransaya gönderildi ve büyük Fransız müzisyeni Nadia Boulanger’nin gözetiminde Paris Konservatuvarında okuyarak onbeş yaşında birincilikle mezun oldu. Daha sonra, 20. asrın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. On altı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi  dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük  şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bin’e yakın  konser verdi ve bir çok festivale katıldı. 2016 yılında New York Carnegie Hall da Yale Senfoni Orkestrası ile de bir konser verdi. Van Cliburn (ABD), Kraliçe Elisabeth (Belçika), Busoni (Italya) Franz Liszt (Weimar, Almanya) gibi ünlü piyano yarışmalarında jüri üyeliği yaptı; Fransa, Polonya, Íngiltere, Ítalya, ABD ve Türkiyede ödül ve nişanlar aldı. Amerika ve Avrupa'da yaptığı 120 plak kaydının yanısıra Biret, müzik tarihinde ilk kez komple diziler olarak seslendirilen Chopin’in bütün piyano eserlerini de kaydetmiştir.  2007 yılında Chopin’in bütün piyano eserleri kayıtları ve konser icraları ile Polonya kültürüne yaptıgı katkılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Lech Kaczsnky Ídil Biret’i Polonyanın en üst nişanı olan  “Yüksek Liyakat Madalyası” (Krzyzem Kawalerskim Ordera Zaslugi) ile taltif etmiştir. Kişisel web sitesi için; http://www.idilbiret.eu/tr/

Muhiddin Dürrüoğlu

Muhiddin Dürrüoğlu, Ankara Devlet Konservatuarı’nda üstün yetenekli çocuklarla ilgili “Özel Statü” kapsamına alınarak başlayan müzik eğitimine Belçika ve ABD’nin dünyaca ünlü müzik okullarında devam etti. Piyanist olarak 1991 Avrupa Piyano Yarışması Finalisti, Nany Phillipart ile Fondation Belge de la Vocation , J.W.Peelemans ödüllerini aldı. 12 yaşından beri Belçika, Fransa, Almanya, Hollanda, Arjantin, Lüksemburg, Portekiz, İspanya, İsrail, İtalya, İngiltere, Romanya, Macaristan, Güney Kore, Çin, Danimarka, Rusya ve ABD gibi dünyanın pek çok yerinde de tanındı.

Tuluyhan Uğurlu

15 Kasım 1965 İstanbul doğumlu olan Uğurlu, 4 yaşında keşfedildi ve o yaşında İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne kabul edildi. 7 yaşında devlet tarafından açılan Harika Çocuklar Sınavını kazanarak yurt dışında yüksek müziği eğitimi yapmaya hak kazandı. Lise ve konservatuvarın ardından eğitimini Viyana Müzik Akademisi’nde tamamladı. Akademide master yaparken, sanat yaşamının en ciddi kararını vererek, klasiklere veda etti ve sadece kendi eserlerini seslendirmeye başladı. 

Kişisel web sitesi için; http://www.tuluyhanugurlu.com

Verda Erman

1944 yılında İstanbul doğumlu olan Erman, 3 yaşında teyzesi ile piyano çalışmalarına başladı. İstanbul Belediye Konservatuvarında müzik öğrenimine başladı. Aynı zaman da Madame Arzumanova’dan bale dersleri aldı. İlk olarak notaları sonra okuma-yazmayı öğrendi. İlkokula başladığı zaman, konservatuvarda ikinci yılını tamamlamıştı. Kısa zaman sonra 6660 sayılı yasa gereğince 1957 yılında Paris‘e Paris Konservatuvarında piyano öğrenimi görmeye gönderildi. 1959 bu kurumun Yüksek Piyano ve Oda Müziği bölümlerinden birincilik derecesi ile mezun oldu. 1971 yılında Devlet Sanatçısı ünvanı alan Erman, dünyanın pek çok yerinde önemli konserler verdi.

Popüler İçerikler

Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!