Küçük Pnömatik Aktüatör Yumuşak Robotların Önünü Açıyor

Eğilip bükülebilen yumuşak robot fikri güzel bir konsept, ancak bunları çalıştırmak için epey kullanışsız teçhizat gerektiriyor. Bu yüzden pek de pratik değiller. Bu durum Okayama Üniversitesi araştırmacılarını yeni bir pnömatik aktüatör geliştirmeye yöneltti. Sistem saniyeler içerisinde suyu hidrojen ve oksijene çevirerek basıncı değiştiriyor. Çalışması için gereken tek şey elektrik.

Araştırmacıların bu konuda ne kadar ilerleme kaydettikleri kesin olarak bilinmiyor. Fikir ilk olarak iki yl önce ortaya atıldı. Bu konsept ilerletilebilirse, ileride yumuşak robotlar olmaları gerektiği boyutlara indirgenebilir.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
21.10.2015

"yumuşak robot" G.O.R.A da vardı heralde :)))

24.10.2015

Len bu Caponlar da var yaa... :)) Bildiğimiz kas sisteminin yayvan halini, pnömatik olarak taklit etmeye çalışmışlar. // Bu sistemi hani şu hasta olduğumuzda içtiğimiz içine toz ilaç konan boş "kapsül" şekline getirip, bu kapsülleri de uç uca yapıştırarak eklerlerse, basit bir kas lifi elde elmiş olurlar. Kapsül uçları birbirine kevlar türü bir malzeme ile (menteşe niyetine) birbirine bağlanabilirse, zincire benzer bir şekil oluşur. Bu videoda ki motor benzeri sistem, küçük saat pilleri yuvarlak haline getirilerek kapsüllerin içinde aralarına elektirik bağlantısı yapılarak dizilebilir. // Ve bu sisteme de verince coşkuyu, kapsül zinciri bir piston gibi uzayıp kısalabilir. Bu uzama, örneğin kapsül başına 2 mm ve kapsül zincirinde de 10 kapsül olsa; 2 mm*10=20 mm olur. 20 mm'lik uzama ise, mesela insanımsı bir robotun pazı kası gibi kullanılacaksa gayet yeterli olur. Ve tabi ki bu 1 tane kapsül zinciri güç olarak yeterli olmayacağından yanına aynısından 4-5 düzine daha koymak gerekir. Adamlar bulmuş çözümü, helal olsun. Fakat daha çok yeni olduğu için, kapsül boyu 1 milimetre seviyesinde olursa verimli, esnek, sessiz ve gücü hassas olarak kontrol edilebilen, yapay bir kas motoru olur. // Bu da insan bedeni ölçüsünde ve gücünde hareketleri taklit eden bir sistem düşünüldüğünde, kilometrelerce uzunluk da bir zincir ve sinir ağı demek. Allah daha çok akıl, fikir ve en önemlisi de sabır versin Japonlara, yaparsa ancak onlar yapar. :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ