Küçük İşletmenizin Daha Fazla Kâr Elde Etmesi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenleri Açıklıyoruz

Küçük bir işletme sahibi misiniz? Küçük işletmelerin kâr elde etmesi büyük işletmelere göre daha zor olabilir. İşletmenizin yeterince kâr etmediğini düşünüyorsanız daha fazla kâr elde etmek için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Gelin küçük işletmenizin kâr elde etmesi için yapmanız gerekenlere ve kaçınmanız gereken davranışlara birlikte bakalım...

1. İşletmeniz için yaptığınız tüm masrafları hesaplamalısınız.

Kârı artırmaya odaklanmadan önce, mevcut durumunuzu tam anlamıyla anlamanız gerekir. Sadece genel giderleri değil işletmeniz için harcadığınız tüm parayı hesaplamalı ve bir liste oluşturmalısınız. Gelir ve giderlerinizi tam olarak bildiğinizde ileride nasıl bir yol çizmeniz gerektiğini daha iyi anlarsınız.

2. Size fazla kâr getirmeyen işlere daha az zaman harcamalısınız.

Giderlerinizi ve gelirlerinizi hesapladıktan sonra size en çok para kazandıran ürünlerinizi veya hizmetlerinizi görürsünüz. Bu ürün veya hizmetlere daha çok odaklanmalı ve zaman ayırmalısınız. Uğraşı fazla olan fakat size daha az kâr getiren ürün ve hizmetlere daha az zaman harcamalısınız. Ayrıca muhasebe, faturalar ve depolama gibi gerekli olsa da çok zaman alan işleri önceden planlamalı ve size çok zaman kaybettirmediğine emin olmalısınız.

3. Size yardımcı olacak yazılım ve uygulamaları kullanmayı denemelisiniz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi işletme için gerekli olan fakat çok zaman alan işleri planlamanız gerekir. Ayrıca bu işleri daha hızlı ve kolay biçimde halletmek için teknolojiden yararlanabilirsiniz. Örneğin çalışanların iş saatlerini ayarlamak ve muhasebe işlemlerini yapmak için hazırlanmış uygulama ve yazılımları kullanmak bu konular için daha az endişelenmenizi ve diğer işlerinize daha fazla zaman ayırabilmenizi sağlayacaktır.

4. Fazla kağıt kullanmamalısınız.

Hem masrafları azaltmak hem zamandan tasarruf etmek hem de israftan kaçınmak için kağıt kullanımını azaltmalısınız. İşletmenizin kayıtlarını ve hesaplamalarını kağıda yazmak uzun sürer ve kayıtlar kolayca kaybolabilir. Bunun yerine kayıtlarınızı bilgisayarınızda tutabilirsiniz. Aynı zamanda işletmenizde kağıt bardak ve servis kullanmak yerine daha doğa dostu çözümler bulabilirsiniz. Yeniden kullanılabilir seçenekler israfı engellemenin yanında masrafları da azaltır.

5. Zamanınızı iyi yönetmelisiniz.

İşletmenize daha iyi odaklanmak ve daha çok kazanç elde etmek için zamanınızı doğru kullanmanız gerekir. Bunun için zaman yönetimiyle ilgili uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

6. Ekibinize zamanı iyi kullanmaları gerektiğini ve işletmeyi geliştirmek için yapmaları gerekenleri anlatmalısınız.

Çalışanlarınız işletmenin kâr elde etmesini sağlayan yegane kişilerdir. Onların zamanlarını boşa harcamadıklarından ve işletme kurallarını iyi bildiklerinden emin olmanız gerekir. Belirli aralıklarla toplantı yapıp onlarla israftan nasıl kaçınabileceğinizi, gereksiz harcamaları nasıl ortadan kaldırabileceğinizi ve işletmenin büyümesi için neler yapılabileceğini konuşabilirsiniz.

7. Finansal durumunuzu düzenli olarak takip etmelisiniz.

Zaman yönetimi, israftan kaçınma, gelir ve giderler gibi konuları hallettikten sonra bunları düzenli olarak takip etmeniz gerekir. Kurduğunuz sitemin işletmeniz için doğru olup olmadığını anlamak için bu faktörlerin finansal durumunuzu ne yönde etkilediğini takip etmelisiniz.

8. Ürünlerinizi yanlış fiyatlandırmamalısınız.

İşletmelerin yaptığı ve düşük kâr elde etmelerine neden olan en büyük hatalardan biri, düşük ücretlendirmedir. Fiyatlarınız masrafları karşılayamayacak kadar düşükse bu kâr elde etmenizi engelleyecektir. Masraflarınıza göre ürünlerinizi yeniden fiyatlandırmayı deneyebilirsiniz.

9. Satın alım sürecinin basit olduğuna emin olmalısınız.

Kâr etmenizi engellen bir diğer neden, özellikle e-ticaret işletmeniz varsa satın alma işleminin çok uzun ve karmaşık olmasıdır. Müşterilerin bir satın alma işlemini tamamlamak için 10 farklı sayfa açmaları gerekiyorsa bunun yerine başka bir yerden benzer bir ürün almaya yönelme olasılıkları yüksektir.

10. Sadece yeni müşteriler kazanmaya odaklanmamalısınız.

Yeni müşteriler kazanmaya çalışırken mevcut müşterilerinizi ihmal etmemeye özen göstermelisiniz. Mevcut müşterilerle satışları artırmaya odaklanırsanız potansiyel olarak daha fazla kâr elde edebilirsiniz.

11. Sürekli olarak indirim yapmamalısınız.

Bazen yeni müşteriler çekmek veya elinizdeki ürünleri bitirmek için indirim yapabilirsiniz. Bu iyi bir strateji olsa da sürekli olarak indirim yapmaya çalışırsanız bu kâr elde etmenizi engeller ve yeterince para kazanamamanıza neden olabilir.

12. Siparişleri artıracak pazarlama teknikleri kullanmalısınız.

Ürünlerin fiyatlarını indirmek yerine toplu alımlarda daha uygun fiyat seçenekleri sunabilirsiniz. Bu normal indirimlerden daha çok kâr elde etmenizi sağlayacaktır.

13. Elinizde fazla stok tutmamalısınız.

Fazla stoğu depolamanız ve kontrol etmeniz gerektiğinden tonlarca envanteri elinizde tutmak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle, yeni ürünler almadan önce elinizdeki stoğu bitirmeye odaklanmalısınız.

14. Çalışanlarınızın katkılarının farkında olduğunuzu göstermelisiniz.

İşletmenizin büyümesine ve kâr elde etmenize en çok yardımcı olan kişiler çalışanlarınızdır. Onların emeklerinin ve katkılarının farkında olduğunuzu göstermelisiniz.

15. Pazarlık yapmalısınız.

Ürünlerinizi temin ettiğiniz üretici veya toptancılarla pazarlık yapmaktan çekinmemelisiniz. Az da olsa indirim alabilmek giderlerinizin azalmasına katkı sağlar.

16. Ürünlerin fiyatını belirlerken tüm faktörleri göz önünde bulundurmalısınız.

Ürünlerinizi fiyatlandırırken sadece o ürünün maliyetini ve kârınızı değil çalışanlarınızın maaşlarını, ürünü hazırlarken ayırdığınız zamanı ve işletmenin tüm giderlerini göz önünde bulundurmalısınız.

17. En iyi servisi vermeye odaklanmalısınız.

Nasıl bir ürün veya hizmet sunuyor olursanız olun, müşterilere en iyi servisi vermek her zaman birinci önceliğiniz olmalıdır. Böylece, düzenli müşteriler kazanabilir ve işletmenizin ismini hızla duyurabilirsiniz.

18. Sonuç alamadığınız pazarlama tekniklerini uygulamaya devam etmemelisiniz.

Pazarlama, bir işletme için büyük bir gider olabilir. Bazı durumlarda pazarlamaya büyük bir bütçe ayırmak iyi sonuçlar getirebilir. Fakat önemli olan hangi tekniğin size uygun olduğunu anlamak ve sonuç göremediğiniz teknikler yerine yeni teknikler denemektir.

19. Ürün hazırlama sürecindeki her faktörün kalitesini kontrol etmelisiniz.

Pazarlamadan tedarikçilere kadar her faktörün kalitesini ve size getirdiği faydayı sürekli olarak takip etmelisiniz. Bu sorunları erkenden görmenize ve ürünlerinizi daha iyi hale getirmek için neleri değiştirmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.

20. Önünüze çıkan fırsatları iyice araştırmalısınız.

Yeni fırsatlar işinizi büyütmenize gerçekten yardımcı olabilir. Ancak bu, önünüze çıkan her fırsatı araştırmadan kabul etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yeni fırsatların peşinden gitmeden önce riskleri dikkatlice araştırıp değerlendirmelisiniz. Böylece hangi fırsatlara zamanınızı ve paranızı harcamanız gerektiğini görürsünüz.

21. Büyük resme odaklanmalısınız.

İşletmenizdeki küçük detaylar önemlidir fakat bunların içinde kaybolursanız büyük resmi göremeyebilirsiniz. Büyük resme odaklanmalı ve işlerinizi önceliklerine göre sıralamalısınız. Daha büyük işleri hallederken birkaç küçük detayın kendiliğinden hallolduğunu da görebilirsiniz.

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

İş Hayatında Daha Üretken Olmak İsteyenlerin Uygulamaları Gereken 11 İpucu
Zenginlerin Para Harcadıkları Akılalmaz Derecede Garip Şeyleri Duyunca Kulaklarınıza İnanamayacaksınız
'Peaky Blinders' Sevenler Buraya! Thomas Shelby'den Öğrenebileceğiniz 5 Girişimcilik Dersi
E-Ticarete Atılmak İsteyenlerin Çevrimiçi Bir İşe Başlamadan Önce Düşünmeleri Gerekenler
Kalem Kağıt Hazır mı? Para Biriktirmek İsteyen Herkesin Mutlaka Bir Kenara Not Etmesi Gereken Tavsiyeler

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!