Küçücük Bir Girişimden 300 Milyon Dolarlık İş Modeline Dönüşen Oluşum: GIPHY!

Hepimizin bildiği gibi, sosyal medyayı kasıp kavuran, kırıp geçiren GIF oluşumu inanılmaz bir başarı elde etti. Öyle ki Twitter bile geçtiğimiz günlerde, GIF arama özelliğini eklediğini duyurdu. Öte yandan GIF iş dünyasının da ilgisini çekmeye başladı. Örneğin Coca Cola kısa süre önce, herkesin markanın resmiyle GIF yaratabileceği bir kampanya başlatmıştı. 

Biz de GIF'leri ekranların orta yerine oturtan, dünyayı yuvarlanan pandalara boğan harika girişim Giphy'yi inceleyelim istedik!

1. Giphy 2013 Şubat'ında Alex Chung and Jace Cooke tarafından New York'ta kuruldu.

Fikir ikilinin beraber kahvaltı ettikleri bir esnada, fotoğrafların cisimleri tarif edebilirken duyguları ve olayları anlatmakta ne kadar yetersiz kaldıklarını tartışmaya başlamaları üzerine ortaya çıkıyor.

(Düşününce zaten caps'ler de bu yüzden çıkmadı mı?)

2. İkilinin hareketli ve video içeriklere olan talep yükselişini çok iyi görmüş oldukları gerçeği es geçilemez.

Sık sık bahsetmeye çalıştığımız gibi, iyi ve sürdürülebilir bir girişim için yükselişte ve gelecek vaat eden trend'leri anlayabilmek çok önemli.

3. GIF'lerin emoji'lerden farkı ne?

Emojiler önce telefonda doğup sonradan web ortamına geçti; GIF’ler ise tersine kariyerlerine bilgisayar üzerinde başladılar.  Ancak her iki formatın da ortak pek çok noktası var. Tuhaflar, çarpıcılar ve uzun cümleler yazmak yerine nokta atışı hareketli resimlerle iletişim kurmak isteyen internet kullanıcılarını cezbediyorlar.

4. Giphy ilk kurulduğunda yalnızca bir GIF arama motoru olmaktan ibaretti.

Ancak kendisine benzer başka arama motorlarından farklı olarak, Ağustos 2013'te Facebook'la, bundan 3 ay sonra da Twitter'la entegre oldu ve kullanıcıların bu ortamlarda yalnızca link vererek GIF paylaşabilmelerinin önünü açtı.

5. Ardından Slack, Line gibi popüler mesajlaşma uygulamalarıyla da entegre oldu.

Keza Tinder, kullanıcılarının özel mesajla GIF gönderebilmelerini sağlamaya çalışıyor. Hatta Microsoft’un son derece ciddi e-posta hizmeti Outlook bile bünyesine hareketli resimlerle ilgili bir arama motoru ekledi.

6. Yalnızca GIF aramayı değil, üretmeyi de mümkün kılan Giphy telefonlarımıza da sızdı.

Giphy Cam ile sadece GIF kesmekle kalmayıp, kestiğimiz GIF üzerine alevler, dolar işaretleri, emoji'ler vb türlü animasyon eklemek mümkün hale geldi.

7. Sadece 3 yıllık bir oluşum olan Giphy şimdiden, Google'ın ilk zamanlarına kıyasla 3 kat daha fazla risk sermayesi elde etti.

Google evet. Ve düşünün ki Giphy'de sadece GIF var.

8. Kısacık bir zamanda 55 milyon dolar yatırım topladı.

Büyük çoğunluğunun kitlesel fonlama siteleri sayesinde geldiğini söyleyelim.

9. Önünde ceket ilikletecek ciddiyette hesaplar dahi GIF kullanıyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

10. Giphy'nin bir diğer ayırt edici tarafı, mülkiyet haklarına çok dikkat etmesi.

Giphy; kullanıcılar sinema filmi, dizi ve diğer TV içeriklerinden GIF kesip yüklediklerinde lisans haklarına çok dikkat ediyor. Giphy pek çok büyük film stüdyosu, televizyon ağı, marka ve reklam şirketiyle içerik ortaklığına gitti. Böylelikle geçmişte gerek müzik, gerek fotoğraf, gerekse GIF konusunda web sitelerinin düştüğü tazminat buhranlarından etkilenmiyor.

11. Kendi web sitesinde sanatçı profilleri de yaratarak, GIF üretenlerin emeğini korumayı bildi.

12. Universal Studios'tan Calvin Klein'a, pek çok dev firmadan iş teklifi aldı.

Universal Studios Ağustos 2015'te, NWA tabanlı yeni filmi 'Straight Outta Compton'in tanıtımı için 6 GIF üretmesi konusunda Giphy ile bir anlaşma yaptı. Giphy bunun dışında aralarında Disney, Calvin Klein, GE ve Pepsi'nin de bulunduğu 200'den fazla şirketle şu an beraber çalışmalar yürütmekte.

13. Giphy ayrıca Grammy, Oscar gibi dünya çapındaki ödül törenlerinde eş zamanlı GIF yaratabilmek için özel bir ekibe de sahip.

Bu arada Giphy'de yalnızca 50 civarı çalışan var.

14. "Görün bakın, koca endüstriler GIF etrafında şekillenecek."

Bu GIF'te gördüğümüz eş kurucu ve CEO Chung böyle de iddialı.

15. Giphy'nin piyasa değeri 300 milyon dolara ulaşmış bulunuyor.

Le Figaro gazetesinde yer alan haberde, kısa ama aynı zamanda son derece etkili bir eğlence aracı sunan Giphy’nin ayda ortalama 95 milyon kullanıcı çektiği kaydediliyor.

16. GIF'lerin şu an için tek eksiği ses gibi duruyor.

Yine de altyazı ile bu açığı kapatıyorlar diyebiliriz. Kaldı ki böylelikle toplantılarda iPad'le not alır gibi görünüp aslında Twitter'da olduğumuz da fark edilmiyor...

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
25.02.2016

Belli yerden sonra büyümeleri pek olası gelmiyor bana açıkçası. Çok fazla alternatif var bu iş için. Sanatçı adam deviantart kullanır, Imgur daha özgürce yapıyor bu işi. Ama kolay gif işi güzel oluyor harbiden de.

olayı tam anlamadım ama tek bildiğim gifler yıllardır var sanki ilk defa üretip pazarlamışlar gibi anladım. altı üstü giphy adı altında gif üretip sağa sola satmak değil mi bunların olayı ?

25.02.2016

Adını hiç duymadım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ