Kanadalı şirket D-Wave, Google ve Lockheed gibi şirketlere kuantum bilgisayarları sattığını iddia ederek bu soruyu “Evet” diye yanıtlıyor.
İki kuantumcunun yaptığı bir araştırma ise kompleks materyallerde elektron dağılımı sorununu örnek olarak göstererek teknolojinin artık gerçek kuantum bilgisayarlarının var olabileceği bir yere gittiğini gösteriyor. Eğer elektron dağılımını ve hareketi hızlı ve doğru biçimde taklit edebilirsek, araştırmacılara göre bilgisayarların da birçok şeyin yanında yeni kompleks, süper iletken melez materyallerin yaratılmasıyla ilgili güçlü tahminlerde bulunabileceğini söylüyor.
Klasik bilgisayarların başa çıkmasının imkansız olduğu sorunlar, araştırmaya göre bir kuantum bilgisayarı tarafından 10 sene gibi kısa bir sürede çözülebilecek. Onlara göre konunun düğüm noktası, kuantum olgusunu kontrol altına almaktan geçiyor.
Gerçek kuantum bilgisayarları üretsek bile eğer bu teknolojinin tüketicilerin evlerine girmesini istiyorsak bilgisayarların sıkıntı yaşamadan çalışır hale getirilmesi gerekecek. Uzmanlar eğer yalnızca tek bir kuantum ekipmanı olan binlerce müşteriye kuantum bilgisayarındaki hesaplama zamanını satıp bir ekrandan yayın yapılırsa tüketicilerin hayatına bu sistem daha çabuk dahil olabileceğini; ama bunun için mevcut internet altyapısından çok daha hızlı bir versiyona ihtiyaç olacağını belirtiyor.