Krup Hastalığı İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Krup hastalığı, toplumda yaygın olarak görülen solunum yolları enfeksiyonlarından biridir. Bu hastalık öncelikle 6 ayı geçmiş bebekleri, çocukları, ileri yaş grubunda olanları, bağışıklık sistemi zayıf kişileri, solunum yollarıyla ilgili kronik rahatsızlıkları bulunan kişileri etkiler. Yetişkinlikte ise krup, nadir görülen bir hastalıktır. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda geceleri havlamaya benzer öksürükle karakterize edilir. Bu hastalık halk arasında yalancı kuşpalazı ve difteri, akut larenjit olarak da bilinmektedir. Bazı durumlarda tedavisiz kendiliğinden geçebileceği gibi bazen de hastaneye yatış da gerekebilmektedir. Tedaviden sonra görülen belirtiler oldukça azalmaya başlar, hastalığın vücuttan atılması ise bir ayı bulabilmektedir. Peki, krup hastalığı için hangi bölüme/doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

Krup hastalığının %75'i parainfluenza virüsünden kaynaklanmaktadır. Bu virüsün kulp hastalığına neden önemli iki tipi bulunur. HPIV 1 ve HPIV 2 tipi, özellikle çocuklarda krup hastalığı olarak görülür. Virüs, hava damlacıklarının  içerisinde bulunur ve solunum yoluyla vücuda girebilir. Ayrıca virüsün bulaşmış olduğu eşyalara ya da yüzeye dokunulması ve sonrasında elleri ağıza, buruna götürmekte virüsün vücuda alınmasına sebep olabilmektedir. Virüs, ses tellerinin yakınında ve üst solunum sisteminin diğer bölümlerinde şişlik olarak kendini gösterir. Küçük çocuklar erişkinlere göre daha küçük hava yollarına sahiptirler. Bundan dolayı hava yolunda oluşan herhangi bir ödem hava yolunun önemli derecede tıkanmasına yol açabilmektedir. Sonbahar ve kış aylarında virüsün daha çok yayılım gösterdiği bilinir. Üst solunum yolu enfeksiyonlardan biri olan kulp hastalığıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Krup Hastalığı İçin Hangi Bölüme/ Doktora Gidilmelidir?

Üst solunum yollarının tıkanması sonucu meydana gelen krup hastalığı, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle viral enfeksiyon sonucu gelişir. Parainfluenza, Adenovirüs, Respiratür Sinsityal Virüs, rhinovirüs krup hastalığının en sık nedenleri arasında yer alır. Nadir de olsa alerjik bakterilerden kaynaklı bu hastalık gelişebilmektedir. Özellikle belirtiler geceleri artış gösterir ve 3- 4 gün boyunca devam eder. Krup hastalığının belirtileri ise şunlardır:

  • Soluk alıp verme sırasında ıslık tarzı ses çıkarma

  • Ateş

  • Havlama benzeri öksürük

  • Ateş

  • Ağlama

  • Sesin boğuklaşması ve kalınlaşması

Krup hastalığı yetişkinlerde ciddi problemler yaratmaz. Ancak çocuklarda oldukça risklidir. Eğer çocuk ağlamıyorken veya huzursuz değilken solunum sıkıntısı yaşıyorsa, salyalarını toplayamıyor veya güçlükle yutuyorsa, tırnakta ve ağızda gri mavi renk oluşumları gibi siyanoz belirtileri varsa acil tedavi edilmelidir.

Krup Hastalığı İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen krup hastalığı için hastanelerin çocuk hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekilmektedir. Ayrıca kulak burun ve boğaz doktorları da bu hastalıkla ilgilenir. Krup hastalığının tanısında ise hasta hikayesi ve fiziki muayene büyük önem taşır. Hastanın solunum sırasındaki hareketleri izlenerek, boğaz muayenesi yapılır. Aynı zamanda akciğer grafisi gibi çeşitli görüntüleme teknikleri de kullanılmaktadır.

Popüler İçerikler

Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"