Kriz Geçiriyor Olabilir misiniz? Kalbinizle İlgili Bir Problem Olduğunu Gösteren Önemli İşaretler

Kalbinizde bir sorun olduğunu nasıl anlayabileceğinizi biliyor musunuz? Tüm kalp problemleri net uyarı işaretleri ile gelmez. Kalp krizi her zaman filmlerde gördüğünüz şekilde kendini belli etmeyebilir. Bazen göğsünüzde ağrı bile hissetmeyebilirsiniz ve neler olup bittiğini anlayabilmek her zaman kolay olmayabilir.

1. Özellikle dikkat etmesi gereken kişiler:

60 yaşın üzerindeyseniz, aşırı kiloluysanız veya diyabet, yüksek kolesterol veya yüksek tansiyon varsa, kalbinizle ilgili bir sorun yaşama olasılığınız yüksektir.

2. Göğüs ağrısı

Bu en yaygın kalp tehlikesi belirtisidir. Tıkanmış bir atardamarınız varsa veya kalp krizi geçiriyorsanız, göğsünüzde ağrı, gerginlik veya baskı hissedebilirsiniz.

Bazı insanlar bu durumu "göğsüme fil oturdu sanki" gibi cümlelerle anlatabiliyor.

Bu his genellikle birkaç dakikadan daha uzun sürer. Dinlenirken veya fiziksel bir şey yaptığınızda olabilir. Çok kısa bir acıysa ya da dokunduğunuzda daha fazla acı veren bir nokta varsa bu durum kalbinizle ilgili olmayabilir.

Eğer bu ağrı uzun sürüyorsa mutlaka acil servise başvurun. Ayrıca, göğüs ağrısı olmayan kalp sorunları yaşayabileceğinizi de unutmayın. Bu özellikle kadınlar arasında yaygındır.

3. Mide bulantısı, hazımsızlık, mide ekşimesi veya mide ağrısı

İlginç gibi gelse de kalp krizi geçirirken kusan insanların olduğu biliniyor. 

Özellikle kadınların bu tür semptomların nedenini anlayabilme olasılığı daha yüksek. Tabii ki, kalbinizle hiçbir ilgisi olmayan birçok nedenden ötürü mide ağrınız olabilir. Her şeyden önce yediğiniz bir şeyle ilgili olabilir.

Özellikle bu listedeki belirtilerden herhangi birine sahipseniz midenizle ilgili olan problemlerde tetikte olmanız önerilir.

4. Kol içine yayılan ağrı

Bir başka klasik kalp krizi semptomu, vücudun sol tarafında yayılan ağrıdır. Genellikle göğüsten başlar ve dışarı doğru hareket eder.

5. Şaşkın veya sersem hissetmek

Bir çok şey dengeyi kaybetmenize ya da bir anlığına baygınlık hissetmenize neden olabilir. Yeterli beslenmemiş ya da hızlıca yerinizden kalmış olabilirsiniz.

Fakat sebebini anlayamadığınız aniden dengesizlikler hissederseniz ve aynı zamanda göğüs rahatsızlığınız veya nefes darlığınız varsa hemen doktora başvurunuz.

6. Boğaz veya çene ağrısı

Tek başına boğaz veya çene ağrısı kalp ile ilgili değildir. Kas sorunu, soğuk algınlığı veya sinüs probleminden kaynaklanıyor olabilir. Fakat göğsünüzün ortasında boğazınıza veya çenenize yayılan ağrı veya baskı varsa bu, kalp krizi belirtisi olabilir.

7. Çabuk yorulma

Eğer merdivenlerden çıkmak ya da arabadan yiyecek taşımak gibi daha önce problem yaşamadığınız işlerde yorgunluk ya da sarhoşluk gibi hisler yaşıyorsanız doktorunuzla randevu alın.

Bu önemli değişiklikler, hissettiğiniz her küçük ağrı ve acıdan daha önemlidir.

Aşırı yorgunluk veya açıklanamayan zayıflık, özellikle kadınlar için kalp hastalığının bir belirtisi olabilir.

8. Horlama

Şekerleme yaparken horlamak normal olabilir. Ancak, nefes darlığı ya da boğulma gibi seslerle sıradışı bir şekilde horlama, uyku apnesinin bir belirtisi olabilir. Bu kalbe ekstra stres yükler.

Horlama nedenininiz için doktora danışıp uygun tedaviyi görmeniz gerekir.

9. Nedensiz terleme

Belli olmayan nedenden ötürü soğuk soğuk terlemek kalp krizinin bir işareti olabilir. 

Bu diğer belirtilerden herhangi biri ile birlikte olursa, hemen bir hastaneye gitmek için acil servisi arayın. Araba kullanmayın.

10. Sebepsiz öksürük

Çoğu durumda, bu bir kalp rahatsızlığı belirtisi değildir. Ancak kalp hastalığınız varsa veya risk altındaysanız bu olasılığa özellikle dikkat edin.

Beyaz veya pembe bir mukus üreten uzun süreli öksürüğünüz varsa kalp yetmezliğinin bir belirtisi olabilir. Bu, kalbin vücudun taleplerine ayak uyduramadığı ve kanın akciğerlere geri sızmasına neden olduğunda gerçekleşir.

Doktorunuzadan öksürüğe neyin sebep olduğunu kontrol etmesini isteyin.

11. Bacaklarda, ayaklarda ve ayak bileklerinde şişlik

Bu, kalbinizin kanı gerektiği kadar etkili şekilde pompalamadığının bir işareti olabilir. Kalp yeterince hızlı pompalanamadığı zaman, kan damarlarda toplanır ve şişkinliğe neden olur.

Kalp yetmezliği böbreklerin vücuttan fazla su ve sodyum almasını zorlaştırabilir ve bu da şişkinliğe yol açabilir.

12. Düzensiz kalp atışı

Gergin olduğunuzda veya heyecanlandığınızda ya da egzersiz yaptığınızda kalp ritminizin değişmesi normaldir. Ama eğer kalbiniz bunlar gibi nedenler dışında birkaç saniyeden uzun süre hızlı atarsa ya da bu durum sık sık meydana gelirse doktorunuza danışın.

Çoğu zaman bu durum, çok fazla kafein ya da yeterli uyku alınmaması gibi düzeltilmesi kolay bir şeyden kaynaklanır. Ancak bazen, tedaviye ihtiyaç duyan atriyal fibrilasyon denen bir durumu işaret edebilir.

Popüler İçerikler

Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu