Kritik Veriler İzlenecek: Biz Kapalıyken Fed Kararını Açıklayacak, Tatilden Döner Dönmez Enflasyon Gelecek

Yurt içinde Ramazan Bayramı nedeniyle resmi tatil, Avrupa'da PMI verileri izlenecek

Her ayın ilk günü olduğu gibi piyasalar imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini takip edecekler. Avustralya'da Ai Group imalat sektörü PMI ile final S&P Global imalat sektörü PMI rakamları peşpeşe ekrana düşecekler (01.30, 02.00).

Asya'da diğer PMI verileri Güney Kore, Filipinler ve Japonya'dan gelecek.

Japonya'da Nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi rakamı açıklanacak. Önceki ay endeks 32,8 seviyesinde gelmişti (08.00).

Avrupa'da PMI verileri İsveç ile başlayacak, Polonya, Hollanda, Macaristan, İspanya, Çekya ve İsviçre ile devam edecek. 

Daha öncelikli olarak takip edilecek İtalya, Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi rakamları ise bu ülkelerin ardından sırayla ekranlara düşecek (10.45, 10.50, 10.55 ve 11.00). 

ABD'de S&P Global imalat sektörü PMI final rakamları açıklanacak (16.45).

ABD'de diğer beklenen veriler Mart ayı inşaat harcamaları ve Nisan ayı ISM imalat sektörü PMI rakamları olacak (17.00).

Yurt içinde Ramazan Bayramı nedeniyle resmi tatil, ABD'den fabrika siparişleri verisi gelecek

Güney Kore'nin Nisan ayına ilişkin enflasyon rakamları ile günün veri açılışı yapılacak. Ülkede Mart ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 4,1 artış göstermişti (02.00). 

Avustralya Merkez Bankası(RBA), faiz kararını açıklayacak. RBA, son 15 toplantısında faiz oranında bir değişiklik yapmayarak yüzde 0,10 seviyesinde tuttu, ancak son toplantısında daha önceki sıkı politikada 'sabırlı olacağı' vaadini son verdi (07.30).

Bir gün önce tatil nedeniyle açıklanmayan Tayland, Myanmar, Hindistan ve Kazakistan'ın imalat sektörü PMI rakamları yayımlanacak.

Günün son rakamları ise Hong Kong'un ilk çeyrek öncü GSYH rakamları olacak. 2021 yılı son çeyrek dönemde GSYH bir önceki döneme göre yüzde 0,2, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 4,8 artış göstermişti (11.30).

Almanya'da Mart ayına ilişkin istihdam ve ILO'ya uyumlu işsizlik oranı rakamları açıklanacak (09.00).

Fransa'da ilk çeyrek dönem için bütçe rakamları duyurulacak (09.45).

Almanya'dan istihdam piyasası ile ilgili gelecek ikinci veri Nisan ayına ilişkin işgücü istatistikleri olacak. Mart ayında işsizlik oranı yüzde 5,0 olurken, işsiz sayısında 18 bin düşüş yaşanmıştı (10.55). 

Euro Bölgesi için Mart ayına ilişkin işsizlik ve üretici fiyatları aynı saatte yayımlanacak. Bölgede işsizlik oranı bir önceki ay yüzde 6,8 seviyesinde gelirken, üretici fiyatları aylık yüzde 1,1, yıllık yüzde 31,4 artış göstermişti (13.00).

Brezilya'nın Mart ayına ilişkin sanayi üretimi rakamları Amerika piyasalarında ilk izlenecek veri olacak. Brezilya'nın sanayi üretiminde Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 artış olurken, yıllık bazda yüzde 4,3 düşüş yaşanmıştı (15.00).

ABD'nin en önemli verisi fabrika siparişleri olacak. Şubat ayında yüzde 0,5 düşüş gösteren siparişler için Mart ayı rakamları takip edilecek (17.00)

Aynı saatte istihdam piyasalarını ilgilendiren JOLTS açılan iş sayıları ekranlara düşecek.

ABD'nin son verisi petrol analistleri tarafından yakından izlenen API petrol ve petrol ürünleri stokları olacak (23.30).

Yurt içi tatilin son günü, ABD'den Fed kararı gelecek

Günün ilk verileri uzak kıtadan gelecek. Avustralya'nın Ai Group inşaat endeksi verisinin ardından, Yeni Zelanda'nın ilk çeyreğe ilişkin işgücü rakamları duyurulacak (01.00, 01.30). 

Ardından gözler bir kez daha Avustralya'da olacak ve S&P Global hizmet sektörü PMI, perakende satışlar ve konut kredileri verileri yayımlanacak (02.00, 04.30).

Endonezya ve Tayland'ın Nisan ayı enflasyon rakamları da takvimde yer alıyor.

Almanya'nın Mart ayına ilişkin ticaret rakamlarıyla Avrupa piyasaları açılacak (09.00). 

S&P Global hizmet sektörü PMI verileri İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi sırasıyla ekranlara düşecek (10.15, 10.45, 10.50, 10.55, 11.00).

Euro Bölgesi için perakende satış rakamları da günün önemli verileri arasında yer alıyor. Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3, geçen yıl aynı aya göre yüzde 5,0 artan perakende satışların Mart ayı rakamları yayımlanacak (12.00).

Almanya Hazinesi 10 yıllık tahvil ihracına çıkacak. Almanya bir önceki 10 yıllık tahvilde ortalama yüzde 0,83 seviyesinden borçlanmıştı (12.30).

ABD'de konut piyasasında kredi başvurularını ve faizlerin yönünü gösteren MBA verileri yayımlanacak (14.00).

ABD'nin en merakla beklenen verilenden olan ve cuma günü açıklanacak istihdam verileri öncesi piyasalar ADP'den gelecek özel sektör istihdam rakamlarını takip edecekler. ADP özel sektörü istihdamı Mart ayında 455 bin artış göstermişti (15.15).

ABD ve Kanada'nın Mart ayı dış ticaret rakamları aynı saatte yayımlanacak (15.30)

ABD'nin diğer beklenen verileri S&P Global hizmet sektörü PMI, ISM hizmet sektörü PMI ile DoE petrol ve petrol ürünleri stokları olacak (16.45, 17.00, 17.30).

Haftanın yurt dışındaki en önemli gündem maddesi olan ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararı açıklanacak. Bir önceki toplantısında 3 yıl aranın ardından faiz artıran Fed'in bu toplantıda 25 baz puan mı 50 baz puan mı faiz artıracağı sorusuna yanıt alınacak (21.00).

Toplantının ardından her zaman olduğu gibi Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısı izlenecek (21.30).

Uzun Ramazan Bayramı tatilinden çıkan piyasaları önemli veriler karşılayacak

Bloomberg HT tarafından tüketici güven, beklenti ve eğilim endeksleri açıklanacak (09.55). 

Haftanın yurt içindeki en önemli verisi ise Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanacak enflasyon rakamları olacak. Mart ayında yüzde 61,14'e kadar ulaşan enflasyon için Nisan ayı rakamları takip edilecek (10.00).

Aynı saatte bir önceki ay çift haneli artış gösteren üretici fiyatları rakamları da gelecek.

Yurt Dışı Gündem 

Asya piyasaları, Japonya'nın haftalık menkul kıymetler verileri ile açılacak.

Avustralya'dan Mart ayına ilişkin dış ticaret rakamları ve inşaat onayları verileri aynı saatte ekranlara düşecek (04.30).

Malezya, Hong Kong, Singapur, Çin ve Hindistan için hizmet sektörü ile bileşik PMI verileri yayımlanacak.

Almanya'da imalat sektörünün görünümünü yansıtan fabrika siparişleri Mart ayı verileri yayımlanacak. Bir önceki ay fabrika siparişlerinde aylık yüzde 2,2 düşüş yaşanmıştı (09.00).

İsviçre'nin Nisan ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanacak (09.30).

Fransa'dan sanayi üretimi rakamları gelecek. Şubat ayında aylık yüzde 0,9 düşüş gösteren üretimin Mart ayı verisi takip edilecek (09.45). 

Son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş ile daha yakından izlenmeye başlanan FAO gıda fiyatları endeksi Nisan ayı rakamları yayımlanacak. Endeks, Mart ayında 159,3 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı (11.00).

Faiz artırım sürecine ilk başlayan majör ülke merkez bankası olan Norveç Merkez Bankası(Norges) faiz kararını açıklayacak. Norges, Eylül ayında başladığı 25 baz puanlık artırım sürecini birer toplantı arayla iki tek kez tekrarladı ve faizi yüzde 0,75 seviyesine çıkardı (11.00).

İngiltere'nin S&P Global/CIPS hizmet sektörü PMI final verileri açıklanacak (11.30). 

Günün diğer faiz kararı Polonya Merkez Bankası(NBP) tarafından açıklanacak. NBP, Ekim ayında yüzde 0,10 seviyesinden başladığı faiz artırımını her toplantıda sürdürerek yüzde 4,50 seviyesine kadar çıkarmıştı (15.00).

Günün erken saatlerinde Brezilya Merkez Bankası(COPOM) faiz kararı açıklanacak. COPOM, geçen yılın Mart ayında yüzde 2,00 seviyesinden başladığı faiz artırım sürecini her toplantıda devam ettirerek, faizi yüzde 11,75 seviyesine kadar yükseltti (00.30).

ABD'den Nisan ayına ilişkin işten çıkarma sayıları gelecek. Challenger tarafından açıklanan verilerde bir önceki ay yüzde 40,3 artışla 21 bin 387 işten çıkarma görülmüştü (14.30).

ABD'den gelecek diğer veriler ilk çeyrek için öncü tarım dışı verimlilik ve birim işgücü maliyeti, işsizlik başvuruları ve doğalgaz stokları olacak (15.30, 17.30).

Amerika'dan takip edilecek son veri Arjantin'in Mart ayı sanayi üretimi rakamları olacak. Arjantin'de bir önceki ay sanayi üretiminde yüzde 8,7 artış yaşanmıştı (22.00).

Günün beklenen tek verisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından hesaplanan reel efektif döviz kurları olacak. Mart ayında 54,01 seviyesine yükselen TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru için Nisan ayı rakamı takip edilecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Avustralya'da Nisan ayına ilişkin Ai Group hizmet sektörü endeksi gelecek (01.30). 

Japonya'nın Tokyo bölgesi için Nisan ayı tüketici fiyatları açıklanacak. Ülke geneli için önemli bir gösterge olan Tokyo bölgesinde bir önceki ay çekirdek enflasyon yüzde 0,8 artış göstermişti (02.30). 

Çin'in döviz rezervleri de açıklanacak verileri arasında yer alıyor (11.00).

Bir gün önce gelen fabrika siparişlerinin ardından Almanya'dan bu kez sanayi üretimi Mart ayı rakamları gelecek. Sanayi üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2, geçen yıl aynı aya göre yüzde 3,2 artış göstermişti (09.00).

Aynı saatte İngiltere'de Halifax konut fiyatları verisi yayımlanacak.

Günün diğer sanayi üretimi verisi İspanya'dan gelecek; Ülkede Mart ayına ilişkin rakamlar açıklanacak (10.00).

İtalya'nın Mart ayına ilişkin perakende satış rakamları yayımlanacak(11.00).

İngiltere'de Nisan ayı için S&P Global/CIPS inşaat sektörü PMI verisi yayımlanacak. Bir önceki ay endeks 59,1 seviyesinde açıklanmıştı.

Günün erken saatlerinde Şili Merkez Bankası(BCC) faiz kararı ekranlara düşecek. BCC, 2021 Temmuz ayında yüzde 0,50 seviyesinde başladığı faiz artırım sürecinde toplam 650 baz puan artışla faizi yüzde 7,00 seviyesine kadar yükseltti (00.01).

ABD'de haftanın merakla beklenen verisi olan işgücü Nisan ayı rakamları gelecek. Mart ayında tarım dışı istihdam 431 bin artış gösterirken, işsizlik oranı yüzde 3,6'ya gerilemişti (15.30). 

Aynı saatte Kanada'nın da işgücü rakamları yayımlanacak.

ABD'de günün son verisi Baker Hughes sondaj kule sayıları olacak (20.00).

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!