Kripto para birimi, işlemleri doğrulamak için bankalara güvenmeyen bir dijital ödeme sistemidir. Bu, herhangi bir yerdeki herkesin ödeme gönderip almasını sağlayan bir sistemdir . Gerçek dünyada taşınan ve değiş tokuş edilen fiziksel para yerine, kripto para birimi ödemeleri yalnızca belirli işlemleri açıklayan çevrimiçi bir veritabanına dijital girişler şeklinde var olur. Kripto para fonlarını transfer ettiğinizde, işlemler genel bir deftere kaydedilir. Kripto para birimleri dijital cüzdanlarda saklanır.
İlk kripto para birimi , 2009 yılında kurulan ve bugün en iyi bilinen kripto para birimi olan Bitcoin'di. Kripto para birimleri, para birimi sahipleri tarafından güncellenen ve tutulan tüm işlemlerin bir kaydı olan blockchain adı verilen dağıtılmış bir genel defterde çalışır. Kripto para birimleri, madeni para üreten karmaşık matematik problemlerini çözmek için bilgisayar gücünün kullanılmasını içeren madencilik adı verilen bir süreçle oluşturulur. Kullanıcılar ayrıca aracılardan para birimleri satın alabilir, ardından bunları kriptografik cüzdanlar kullanarak saklayabilir ve harcayabilir.
Kripto para birimleri genellikle blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulur. Blockchain, işlemlerin 'bloklara' kaydedilme ve zaman damgalı olma şeklini tanımlar. Oldukça karmaşık, teknik bir süreçtir, ancak sonuç, bilgisayar korsanlarının kurcalaması zor olan kripto para işlemlerinin dijital bir defteridir. Ayrıca, işlemler iki faktörlü bir kimlik doğrulama işlemi gerektirir. Örneğin, bir işlem başlatmak için bir kullanıcı adı ve şifre girmeniz istenebilir. Ardından, kişisel cep telefonunuza SMS yoluyla gönderilen bir kimlik doğrulama kodunu girmeniz gerekebilir.
Menkul kıymetler yerinde olsa da bu, kripto para birimlerinin hacklenemez olduğu anlamına gelmez. Birkaç yüksek dolarlık hack, kripto para birimi başlangıçlarına ağır bir şekilde mal oldu. Hacker'lar Coincheck'i 534 milyon $'a ve BitGrail'i 195 milyon $'a vurdular ve bu onları 2018'in en büyük kripto para birimi hack'lerinden ikisi yaptı. Devlet destekli paranın aksine, sanal para birimlerinin değeri tamamen arz ve talebe göre belirlenir. Bu, yatırımcılar için önemli kazançlar veya büyük kayıplar üreten vahşi dalgalanmalar yaratabilir. Ve kripto para birimi yatırımları, hisse senetleri, tahviller ve yatırım fonları gibi geleneksel finansal ürünlerden çok daha az düzenleyici korumaya tabidir.