Kredi Vadesi Nedir? Kullandığınız Kredi Türüne Göre Vadeler Nasıl Değişiklik Gösterir?

Birçok insan ihtiyaçları doğrultusunda kredi kullanır. Ekonomik yaşamın gerekliklerinden dolayı pek çok kredi türü vardır. Girişimcilik kredisi, evlilik kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi, bayram kredisi ve esnaf kredisi gibi kredi türleri bulunur. Her birinin vadeleri değişkenlik gösterebilir. Peki, kredi vadesi nedir? Kredi türlerine göre vadeler nasıl değişiklik gösterir? İşte tüm bu soruların yanıtları ve ayrıntılar.

Kredi vadesi nedir?

Kredi vadesi, borcun ödenmesi için tanınan süre demektir. Borçlu bu süre boyunca düzenli ödemeler yapar. Bu sebeple düzenli ödeme yapabilmek için kredi başvurusu yaparken ödeme gücüne bakılması gerekir. Krediler kısa, orta ve uzun vadeli olarak ödenebilir. Her kredi türünün vade sayısı farklılık gösterebilir.

Kısa vadeli krediler, bir yıl içerisinde alınan paranın faiziyle birlikte geri ödenmesini içerir.

Kısa vadeli kredide 12 aya kadar anaparanın faiziyle birlikte geri ödenmesi gerekir. Kısa vadeli krediler daha önce hiç kredi kullanmamış kişiler tarafından uygun olabilir. Ancak 12 aya kadar vadeli kredinin taksitlerini ödeyebilme kapasiteniz olması gerekir. Geçici ve ani nakit ihtiyacı olan kişiler için de uygundur.

Orta vadeli kredilerin geri ödemesi 2 ile 5 yıl içerisinde olur.

Orta vadeli kredi türleri, bazı küçük işletme türleri için uygun olabilir. Faiz oranları orta seviyededir. Gelir durumunuza ve işletmenizin yaşına bakılmaktadır. Bununla beraber bazı bankalar kredi notunuza da bakabilmektedir.

Uzun vadeli kredilerin 5 yıl ve üzeri geri ödeme süresi vardır.

Uzun vadeli krediler çoğunlukla konut ve taşıt gibi yüksek meblağlı kredileri kapsamaktadır. Finans sektöründeki en popüler kredi şeklidir. Bankalar çoğunlukla uzun vadeli krediler için kampanyalar da sunmaktadır. Uzun vadeli kredi çekecekseniz, banka sizden kefil isteyebilir.

İhtiyaç kredisini ipotekli ve ipoteksiz olarak en fazla 36 ay kullanabilirsiniz.

Her kredi türünün vadeleri değişiklik gösterebilir. İhtiyaç kredisini kişi evlilik, nakit ihtiyacı, borç ödeme, eğitim ve alışveriş için kullanabilir. BBDK, bireysel kredilere vade sınırı getirmiştir. Genel vade sınırı 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay olarak belirlenmiştir. 100 bin liranın üzerindeki tutarlar içinse, 12 ay vade sınırı getirilmiştir. 50 bin liranın altındaki krediler için vade sayısı 36 ay olmuştur.

Ticari kredi çekmeyi düşünüyorsanız bankalar tarafından 60 aya kadar vade sunulabilmektedir.

Ticari kredilerin diğer adı KOBİ kredisi olarak bilinir. KOBİ kredisi işletme sermayesini desteklemek için bankadan çekilen nakit paradır. Faizli geri ödemesi vardır. Bu kredi ile kişisel harcama yapılması söz konusu değildir. Bu kredi türü için bazı bankalar 60 aya kadar vade sunmaktadır. Ticari krediyi çekebilmek için öncelikle şirketiniz olduğunu belgelemeniz gerekir. Bu bağlamda ne tür kredi çekeceğinize bağlı olarak bankanın sunduğu vade sayılarını iyice araştırmanız gerekmektedir.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı