Kredi Tahsis Ücreti Nedir, Neden Alınır? Kredi Tahsis Ücreti Yüzde Kaç?

Kredi çekerken ya da bazı işlemler için bankalar müşterilerden belli miktarlarda ücret talep ederler. Banka tarafından talep edilen bu ücretlerden biri olan kredi tahsis ücreti adı altında müşterilerden ödemesi istenen durumlar meydana gelir. Kredi talebinde bulunan müşteri çekeceği krediye ek olarak kredi tahsis ücreti öder. Kredi talebinde bulunulduğu andan itibaren bankaların yapmış olduğu tüm inceleme ve hizmetlerin bedeli müşteriye ödetilir. İşte bankaların kredi çekmek isteyenlerden kestiği masraflar bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Peki, halk arasında dosya masrafı olarak da bilinen kredi tahsis ücreti ne demek? Kredi tahsis ücreti neden alınır? Kredi tahsis ücreti yüzde kaç? Kredi tahsis ücreti olarak alınan ücret ne kadardır? İşte bankalardan kredi çekmeye hazırlanan kişilerin kredi tahsis ücreti ile ilgili önceden bilmesi gerekenler ve tüm detaylar…

Kredi çekmek isteyen kişilerin banka tarafından talep edilen dosya masrafları adı altında kredi tahsis ücreti kullanıcılara tahsis edilir. Kullanılan bu krediler bazı masrafları da beraberinde getirir. Kredi çekmek isteyen vatandaşların karşılaştığı bu durumun ne kadar yük yükleyeceği ise bilinmesi gereken konular arasında. Kredi çekmek isteyen kişilerin karşılaşacağı bu durumun mutlaka önceden bilinmesi gerekiyor. Peki kredi çekmeden önce nelere dikkat etmeli? Kredi tahsis ücreti ne demek? Kredi tahsis ücreti neden alınır? Kredi tahsis ücreti yüzde kaç? Kredi tahsis ücreti olarak alınan ücret ne kadardır? İşte kredi tahsis ücretine dair bilinmesi gereken tüm detaylar…

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Kredi tahsis ücreti, kredi işlemleri için bankaların talep ettikleri ek bir ücrettir. Bu ücret ister bireysel olsun ister kurumsal her türlü kredi için vardır ve aslında kredi Tahsis ücreti kredi çektiğinizde bankanız tarafından masraf adı altında alınan bir ek ödemedir.

Dosya masrafı olarak bilinse de kredi tahsis ücreti dosya masrafı değildir. Yargıda alınan kararla bankaların dosya masrafı adı altında kestikleri ücretleri geri ödemesine karar verilmiştir. Fakat bu bankalar bu ücreti almayı sürdürmektedir.

Kredi Tahsis Ücreti Neden Alınır?

Hem bireysel kredilerde, hem de kurumsal kredilerde uygulanan kredi tahsis ücreti, bankanın kredi almak isteyen müşterisi hakkında yaptığı araştırma ve krediyi verme süresince yaptığı masrafların tamamıdır. Bunlar evrak, kağıt, kırtasiye masraflarının yanı sıra banka personelinin gösterdiği emek ve zamanda katılarak müşteriden çekeceği kredi miktarına ek olarak istenir.

Kredi Tahsis Ücreti Ne Kadar?

Tüm banka ve kredi çeşitlerinde geçerli bir kredi tahsis ücreti yoktur. Kredi tahsis ücretinde üst sınır, kredi miktarının yüzde beşi olsa da her banka farklı şartlar ile kredi verir.

Kredi tahsis ücreti için belirlenmiş net bir ücret yoktur. Söz konusu ücret bankalara göre farklılık gösterebilir. Fakat yapılan yasal düzenleme ile dosya masrafı için bir üst sınır belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre dosya masrafı olarak alınacak tutar, anaparanın binde 5’inden fazla olamaz. TCMB ise bu oranı artırmak ve azaltmakla yetkili kurumdur.

Bazı bankalar müşterilerinden kredi tahsis ücretinin maksimum değerini talep ederken bazıları daha düşük oranda bir ücret kesintisi yapmaktadır. Ayrıca bankalar, dönemsel kampanyalar dahilinde, dosya masrafı almadıkları kredi ürünlerini de hizmete sunarlar. Bu kredilerde zorunlu vergiler dışında bir kesinti olmaz.

Kredi tahsis ücreti yerine bankalar, müşterilerine sigorta ve diğer bankacılık hizmetlerini de satabilir. Ferdi kaza sigortası ve hayat sigortası, bireysel kredi kullanımında genelde şart koşulur. Taşıt kredisinde ise trafik sigortası ve kasko yaptırılması gerekebilir.

Kredi Tahsis Ücreti Yüzde Kaç?

Kredi tahsis ücreti, bankaların kredi kullanan müşterilerinden masraf adı altında tahsil ettiği ek ücrettir. Kredi tahsis ücretleri, tahsis edilen kredi limitinin binde beşini (5/1000), kredi kullandırma ücretleri ise kullandırılan kredinin yüzde 1,10'unu geçemez. Kredi kullandırma ücreti sadece nakdi kredilerden alınabilir. İşte, bankaların kredi tahsis ücretleri...

Kredi masrafları, bankalardan çeşitli nedenlerle kredi çeken vatandaşların eline geçen parada kesintiye neden oluyor. Örneğin, 10 bin TL kredi çeken banka müşterisinin eline ancak 8 bin 500 TL gibi meblağ geçiyor. 1500 TL ise banka tarafından çeşitli masraf kalemleri adı altında kesiliyor. Bu masraflardan biri kredi tahsis ücreti olarak biliniyor.

Kredi Tahsis Ücreti Ödemeden Kredi Çekmek Mümkün mü?

Dosya masrafı yasal bir kesinti olduğundan dolayı kredi tahsis ücreti ödemesi yapmakla yükümlüsünüzdür. Genel olarak kredi çekme şartları arasında bu detay yer alır. Fakat bazı bankalar, kredi satış stratejisi olarak ve müşterilerinin ilgisini çekmek için kredi tahsis ücreti muafiyeti uygular ve bu ücreti almaz. Bu konuda bazı özel durumların ortaya çıktığını belirtmekte de fayda vardır.

Bankalar, çekilen kredi ile ilgili dosya masrafı veya kredi tahsis ücreti adı altında herhangi bir ücret kesintisi yapmazken bazı ürünlerini müşterilerine satmaktadır. Örneğin bir konut kredisi çekilecekse, hayat sigortası veya ferdi kaza sigortası yaptırmanızı zorunlu tutabilirler. Aynı şekilde taşıt kredileri için de araç sigortası ve kasko yaptırmanız gerekir.

Kredi Tahsis Ücreti Geri Alınabilir mi?

Söz konusu ücret ile ilgili yasal düzenleme 2014 yılında çıkarılan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile yapılmıştır. Bu yönetmelik ile bankalara, kredi kullanan müşterilerden tahsis ücreti kesme hakkı tanınmıştır. Fakat bununla ilgili bir üst limit (anaparanın binde 5’i) getirilerek haksız rekabetin ve insanların mağdur olmasının önüne geçilmiştir.

Eğer bankalar sizden bu oranın üzerinde bir dosya masrafı yansıtmışsa ve siz de bu oranı ödemiş iseniz, ödediğiniz fazla tutarı bankadan geri alabilirsiniz. 2014 yılı öncesinde bir kredi kullandıysanız ve dosya masrafı olarak bankaya belirli bir tutar ödediyseniz, yine kredi tahsis ücreti geri alımı için bir başvuruda bulunabilirsiniz.

Kredi Tahsis Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Kredi tahsis ücreti, Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile resmiyet kazansa da, bu ücretin geri ödendiği durumlar da vardır. Kredi tahsis ücretinin geri ödenmesi ile ilgili kesin bir karar mevcut değildir. Ücretin geri ödenmesi için başvurmanız gereken kurum ise yaşadığınız ilçedeki Tüketici Hakem Heyeti’dir.

Söz konusu ücretin tüketiciden alınması yasal olduğu için ödenen tutarların geri alınması pek mümkün olmamaktadır. Fakat yürürlükte olan yönetmeliğe rağmen ücret iadesi için girişiminde bulunan ve ücreti geri alabilen banka müşterileri de bulunmaktadır. Yine de bu konuda kesin bir kararın olmadığını ve girişimde bulunan herkesin ücretini geri alamayacağını belirtmekte fayda vardır.

Kredi tahsis ücretini almak için yaşadığınız ilçede bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer bu ücretin sizden haksız yere kesildiğini ve ücretin size iade edilmesi gerektiğini düşünüyorsanız e-Devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti ile iletişime geçmelisiniz. Yapacağınız başvurunun sonuçlanması için de belirli bir süre beklemek durumunda kalırsınız.

Haksız Şart Nedir?

Haksız şart, sizinle müzakere edilmeden ve sizin haberiniz olmadan sözleşmeye dahil edilen şartlar için kullanılan bir tanımdır. Dürüstlüğe aykırı bir şekilde, sözleşmede belirtilen hak ve yükümlülüklerin, tüketici aleyhinde dengesizlik yaratmasına sebep olan sözleşme maddeleri, haksız şart olarak kabul edilir. Haksız şarta konu olabilecek durumlar, Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir.

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti