Kredi Kartlarında Düzenleme Yolda: Merkez Bankası Toplantısından Kredi Kartına "Sınır" Sinyali Çıktı

Kredi kartlarındaki harcamaların ve borçların yükselişi, özellikle bankacılık sektöründeki riskleri ölçmek için önemli göstergeler olurken, harcamalarda vatandaşın çaresi olan kartlar bir yandan da enflasyonla mücadeleyi etkiliyor. Merkez Bankası'nın uzun zaman sonra en çok konuşulan toplantılarından olan 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu'nda sorulan bir soru üzerine Başkan Fatih Karahan da bu yönde sinyal verdi.

Kredi kartlarında harcamalar 2021'de faizlerin düşüşü ve enflasyonun yükselişiyle arttı.

Kredi kartlarında harcamaların artmasının birçok nedeni bulunuyor aslında. Alım gücünün düşmesiyle kredi kartları finansman kaynağına dönüştü. Faizlerin düşüşü, borçlanmayı 'ucuzlaştırdı.' Fiyatların yükselmesi tutarları artırınca, hacimler büyüdü. Nakit ödemelerinde 200 TL'nin en büyük banknot olarak yetersiz kalarak, çok yer kaplaması da dijital ödeme sistemlerine yöneltti.  Online alışverişini dayanılmaz cazibesi de vardı. Bu nedenlerin hepsi kredi kartlarını 'yeni paramız' yaptı.

Haziran 2023'te faizlerdeki yükseliş, kredi kartlarında da gerek gecikme gerek nakit çekim gibi faizlerin yükselmesine neden oldu.

Enflasyondaki yükselişte mücadeleye 2022'de girişildiğinde nakit çekim gibi sınırlamalar getirilen kredi kartlarında, bu çaba tepkiler nedeniyle sonuçsuz kalarak geri alındı. 2023 seçimlerinin ardından faizlerdeki yükselişle kartlardaki faizler de bir nevi 'el freni' olarak devreye girdi. Ancak burada da borç sorunu kendini gösterdi.

Kredi kartlarındaki borç büyümesi burada detaylı olarak var.

Vatandaşta Nakit Kalmadı Kartlar Patladı: Kredi Kartları ve Ek Hesaplar Çok Hızlı Büyüdü!

Kredi kartlarının "el freni" minvalinde faizlerdeki yükselişe eşlik etmesi de burada detaylı bulunuyor.

Merkez'in Faiz Kararında Kredi Kartı Sahibi Milyonları İlgilendiren Detay!

Dönelim enflasyonla mücadelede kredi kartlarının konumuna. Mehmet Şimşek, yeniden göreve geldiği günden bu yana enflasyonla mücadelede yer yer ağırlığını hissettiriyor, yer yer de çabalıyor.

Şimşek'in ağırlığının hissedildiği alanlarda vatandaş sıklıkla etkilenirken, çabaladığı alanlar daha kamusal alanlar oluyor. Kredi kartlarıyla ilgili Şimşek'in 'Dünyada kredi kartına taksit uygulayan tek ülkeyiz ve bu uygulamalar vatandaşın gelirinden fazla harcamasına neden oluyor, bu iyi bir şey değil' dediği de iddia edilmişti.

Kartları ilgilendiren kararlar BDDK ve TCMB'den çıkıyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) de tavsiye niteliğinde kararlar yayımlıyor. BDDK'nın başında TCMB'ye yabancı olmayan bir isim olarak, 2 önceki başkan Şahap Kavcıoğlu bulunuyor.

Yakın dönemde TBB başkanı da olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, bu konuya değinmişti.

Kredi Kartlarına Sınırlama Bekleyen Bankalar Birliği Başkanı Çakar'dan Faiz ve Dolar Tahmini

Sinyaller toplandı. TCMB tarafından gelen bir söylemle de kredi kartlarında düzenleme yeniden gündemde.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu toplantısında 'görücüye' çıkarken, birçok açıklaması mercek altına alındı. Kredi kartı harcamalarına yönelik açıklamaları da dikkat çekti.

Karahan, gelen sorulara yönelik harcamalardaki yükselişi takip ettiklerini belirtirken, çalışmalarının olduğunu ve kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini açıkladı.

Aralık 2023'te kredi kartı harcamalarında yükselme olduğunu gördüklerini belirten taze başkan, 'Bunu not ettik, farkındayız' derken, geçici olup olmadığına baktıklarını, asgari ücrette beklenen artışla, bazı harcamaların öne çekilmiş olabileceğini ancak bunun dışında da kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini açıklamış oldu.

Karahan, 'Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız' dedi.

Kredi kartı harcamalarındaki artış ekonomi yönetiminin yakın takibinde yer alıyor. Kredi kartı limitleri ve taksit sayılarında yeni düzenlemeler sektör için sürpriz olmayacak görünüyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin de TCMB Başkanı'nın açıklamalarını değerlendirirken, paylaşımında kredi kartlarına yönelik de şunları söyledi:

twitter.com

Kredi kartları üzerinden yapılacak bir hamle hazırlığı, sadece bir kısmı talep kaynaklı enflasyonu sürekli talep cephesinden vurma alışkanlığının devam ettiğini gösteriyor. İnsanların zaruri ihtiyaçlarını kredi kartları üzerinden karşıladığını biliyoruz. Ancak, bazı harcama türlerini özel hayatında hiç atlamayanlar, devlette görev aldıkları zaman bunları 'lüks' olarak tarif ediyorlar anlaşılan. Kredi kartı harcamalarının artışının yükselen fiyatlar olduğunu idrak etmeden atılacak adımların büyük bir hata ve doğal olarak büyük bir hoşnutsuzluk yaratacağını söylemem lazım. Gelirler ve hayat pahalılığı arasındaki dengeyi kuramadan aradaki makası daha da açmak hatalı olacaktır. Sadece vatandaş için değil kendileri için de.

BDDK, kredi kartlarına yönelik, son olarak 31 Temmuz 2023’te karar almış, havayolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamalarında kredi kartlarında taksit seçeneğini kaldırmıştı.

Önceki yıllarda kredi kartları taksitlendirmelerde çokça sınırlama görülmüştü. Birçok sektör ve üründe taksit sınırı bulunuyor. Gıda, kozmetik gibi ürünlerde taksitlendirme yapılmazken, beyaz eşyada 9, elektronik eşyada 4, bilgisayarda 12, tabletlerde 6 taksit uygulamaları da halen yürürlükte bulunuyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Nelere Zam Gelecek? Seçim Sonrası Zammı Merkez Bankası Başkanı Ağzından Kaçırdı
Enflasyon Raporu Toplantısı Finalinde Dayanamayıp Sazı Eline Alan Cevdet Akçay'ın Çıkışı Yorumlara Neden Oldu
Merkez Bankası Başkanı'na Hafize Gaye Erkan Üzerinden "Geçinebiliyor musunuz?" Diye Soruldu

Popüler İçerikler

Mauro Icardi Derbi Galibiyetini Kutlarken Galatasaray Aleyhine Yapılan Küfürlü Tezahüratı Paylaştı
Erdoğan’ı Düşman Ülkelerin Cinlerinden Koruduğunu Söyleyen Üfürükçü Bir Ailenin Üç Kızını İstismar Etti
"Estetik mi Olmuş?": Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'in Son Haline Yorum Yağdı!
YORUMLAR
09.02.2024

Lafa bak kartla takdit gereksiz harcamaya neden oluyor diyor. Baska ulkeler yapmiyormus. Baska ulkeler dedidigi avrupa ulkelerinde insanlar beyaz esyayi koltuk takimini yada cep telefonunu taksitle almak zorunda degil cunku. Onlarin 3 gun 1 hafta calisarak alabildigi bir supurge bizde 2 aylik maasa denk geliyor. Ama pasam bundan hic bahsetmiyor.

09.02.2024

çok değil sadece 4 sene önce evime koltuk takımı aldım 5.500 liraya ve o kadar modern harika bir takım ki inanamazsın. Şuanki fiyatı da 50 bin lira.. öldük diyoruz tayyip diyolar skeyim bu milleti

09.02.2024

kredi kartları sınırlandırılırsa insanlar tümden patlar. nakit devri bitti dijitalden yaşıyoruz. maaş yatıyor uygulamaya giriyoruz, kartı öde, krediyi öde, faturaları öde, havale yap para bitti. mecbur kredi kartına yükleniyoruz. Yemin ediyorum öğrenciyken bile bu kadar yokluk çekmedim. BİTTİK BİTTİK ÖLDÜK ARTIK VE HER GEÇEN GÜN DAHA DA ÖLDÜRÜYORLAR BİZİ.

09.02.2024

Öyle deme. eniştemizle kaynımız öpüşse daha mı iyiydi:)

09.02.2024

Hayatta kalabilmek için çabalıyoruz. Düşünün mucize eseri dünyaya geldik ve sadece 1 hakkımız var, ortalama olarak hakkımızın yarısını da doldurduk. ve nasıl yaşıyoruz? Dünyadaki her şeyi tatmamız lazım, gezip görmek, eğlenmek lazım. Bizim ülkedeki sığır sikleri de ekmek buldu mu şükredip oy veriyor. Tanrım neden beni bu ülkeye gönderdin..

TÜM YORUMLARI OKU (18)