Kredi Kartı ile Tütün Ürünleri Alırken Satıcının Ekstra Ücret İstemesi Yasal mı?

Banka ya da kredi kartı ile bakkallardan tütün ürünü alırken satıcının ekstra ücret kesmek istemesi bir suç mu değil mi gelin birlikte bakalım...

Biliyorsunuz ki tütün ürünleri kullanımı başta kanser ve kalp damar rahatsızlıkları olmakla birlikte birçok açıdan hayatlarımızı riske atan bir alışkanlık.

Verdiği zararlar sadece tabii ki bunlar değil, cinsel hayatta iktidarsızlaşmaya kadar birçok hasara neden olabiliyor. Fakat yine de kullanmaya devam eden yüzlerce insan var.

Tütün ürünleri satışı da hem market hem de küçük bakkallarda yapılıyor, fakat bakkalların bazıları sigara satarken farklı bir yol deniyorlar.

Tütün ürünlerinde bir paket sigara sattıkları zaman kazandıkları tutar az olan bakkal sahipleri, satış işlemlerinde pos cihazı kullanılmasını da istemiyorlar. Bunun nedeni ise bankadan o ücreti daha geç alıyor olmaları.

Bunun için buldukları çözüm ise tütün ürünü satışında eğer müşteri pos cihazı kullanmak isterse ekstra ücret talep ediyorlar.

Bu ücret de genellikle 1 tl oluyor.

Peki kartla sigara alırken 1 tl de olsa bakkalın sizden ekstra bir ücret talep etmesi yasal mı?

Tabii ki değil. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine göre hiçbir üye iş yeri böyle bir talepte bulunamaz. 

'Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.'

Bu gördüğünüz hükme aykırı bir durum ile karşılaşırsanız ne yapmanız gerektiğini de anlatalım...

Fişiniz ile birlikte e-Devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak sigara aldığınız iş yerini şikayet edebilirsiniz.

Son olarak biz yine de uyaralım, sigara kullanmak hem size hem de çevrenizdeki kişilere ciddi derecede zarar verir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Zararlı Olduğunu Bile Bile Neden Sigara İçtiğinizi Anlatıp Zihninizi Sıfırlıyoruz, Artık Sigarayı Bırakacaksınız!
Sigaranın Neden ve Nasıl Bağımlılık Yaptığını Hiç Merak Etmiş miydiniz?
Yeni Zelanda'da Bir Sonraki Jenerasyonun Sigara İçmesi Yasa Dışı Olacak

Popüler İçerikler

Kimler Geldi Kimler Geçti'de Leyla'nın Cem'i Rüyasında Gördüğü Sahnenin Nasıl Çekildiği Ortaya Çıktı!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Harçlığını Çıkarmak İçin Kuryelik Yaparken Bıçaklanarak Öldürülmüştü! Olay Anı Güvenlik Kamerasına Yansıdı
YORUMLAR
21.10.2022

Sigaradaki vergilerden ötürü satıcı o sigaradan paket başına 50 kuruş veya 1 tl falan kazanıyor. Kredi kartıyla ödeme aldığı zaman da banka vergileri vs. işin içine girdiği zaman kâr iyice düşüyor o yüzden ekstra 1 tl ücret alıyorlar karttan ödemelerde. Her 100 liralık sigara satışında 3-4 tl kâr edebiliyorlar. Kâr marjı çok düşük bir üründür sigara.

21.10.2022

E satmasın o zaman. 😂

10.01.2023

Bende esnafım sigarada yüzde 4.45 gibi minik bir kâr marjiyla satıyoruz,ben toptancidan alırken karta yüzde bir ilave koyuyor,pos cihazından banka yüzde 1.6 kesiyor,ne kaldı yüzde bir kusur,onun muhabbetini eden müşteriye sigarayı eden müşteriye iki TL fazla fiyat koyacaksın bakalım bir daha komisyon muhabbeti oluyormu görün,cahil cahil konuşmasın kimse,serbest piyasa istediğim fiyata malımı satarım,işine gelmiyorsa git benzinlikten al.

22.10.2023

senide şikayet edelim sen kazan diye ben niye para ödüyorum kardeş ağlıcaksan bu kadar satma

25.02.2023

kastamonu merkezde enerji sa kartla ödersek elektirik faruamızı komisyon koyuyor . bu konu ile nasıl bir yol takip etmeliyiz

TÜM YORUMLARI OKU (11)