Kredi Geri Ödeme Planı Oluşturulması ve Değiştirilmesi Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Şey

Kredi, ani nakit ihtiyaçlarını karşılamak için en kullanışlı seçenektir. Aynı zamanda yatırım yapmaya ve refah seviyesini artırmaya yardımcıdır. Kredi ödeme planı ise çektiğinizin kredinin belirlenen faiz oranı üzerinden ve taksit sayısına göre yeniden hesaplanması anlamına gelir.

Peki geri ödeme planını bu kadar önemli yapan nedir ve oluşturma sürecinde nelere dikkat edilmesi gerekir?

Öğrenmek için okumanız yeterli!

1. Kredi geri ödeme planı kişiselleştirilebilir niteliktedir.

Kredi geri ödeme planı; çekilen bir kredinin vade, faiz, vergi gibi bütün hesaplamalar dahil edilerek hangi dönemde ne kadar ödeme yapacağınızı gösteren bir tablodur. Çekilen kredi tutarına, türüne ve vade oranlarına göre kişiye özel olarak hazırlanır.

2. Kredi ödeme planı oluştururken finansal riskler değerlendirilmelidir.

Kişisel tercihinize göre artan, azalan veya esnek olarak oluşturabileceğiniz kredi ödeme planında; dönemlik anapara, faiz ve vergi toplamı önceden belirlenir. Böylece hangi ay faizden ve anaparadan ne kadar düşüleceğini net şekilde öğrenme ve finansal riskleri net şekilde hesaplama şansınız olur.

3. Kredi çekmeden önce oluşturulan ödeme tablosu göz önünde bulundurulmalıdır.

Kredi geri ödeme planı doğrudan banka tarafından oluşturulur. Temel olarak çekeceğiniz kredi tipini, miktarını ve vade süresini bankanızla paylaşarak size özel oranlardan faydalanabilirsiniz. Krediyi onaylamadan önce bankanın sunduğu geri ödeme planını göz önünde bulundurarak ödeme şartlarını değerlendirmeniz oldukça önemlidir.

4. Kredi yapılandırma talebi banka inisiyatifindedir.

Bir kredi teklifini onayladığınız zaman otomatik olarak ödeme planını da onaylamış olursunuz. İlerleyen dönemde bu planda düzenleme yapmak isterseniz bankanızla iletişime geçmeniz ve kredi yapılandırma talebinde bulunmanız gerekir. Bu durumda talebin karşılanma durumu banka inisiyatifindedir.

5. Konut kredisi yapılandırma talebi yasal bir tüketici hakkıdır.

Kredi yapılandırmasında kredinin tipi süreç üzerinde doğrudan etkilidir. Konut kredisinin yapılandırılması özellikle ödemelerde zorlanma durumunda tercih edebileceğiniz yasal bir haktır. Yine banka onayına bağlı olan bu değişiklik sırasında ara ödeme yapmayı veya kalan tutarı daha fazla taksite bölmeyi tercih edebilirsiniz. Her durumda yeni bir ödeme planının oluşturulması gerekir.

6. Yapılandırılan bir ihtiyaç kredisi yeni kredi gibi değerlendirilir.

İhtiyaç ve taşıt kredisi geri ödeme planı değişiklik talebinde de benzer bir süreç söz konusudur. Yaptığınız yapılandırma başvurusu sonucu banka eski kredinizi kapatır ve sizin adınıza yeni bir ödeme planı sunar. Ödemeler için yeni bir tarih belirlenir ve bu tarihten sonra yapılandırma tablosuna göre hareket etmeniz istenir.

7. Taşıt ve ihtiyaç kredi yapılandırılmalarında hızlı davranmak gerekir.

Tüketici talebine göre yapılandırmanın kapsamı değişiklik gösterir fakat özellikle taşıt ve araç kredisinde yapılandırma gereksiniminiz varsa hızlı hareket etmeniz önerilir. Çünkü bu kredilerdeki vade sayısı konut kredisine kıyasla çok daha azdır, dolayısıyla ne kadar erken karar verirseniz istediğiniz sonuca o kadar rahat ulaşırsınız.

8. Konut kredisi ödeme planı değişikliğinde ek komisyon ödemeleri çıkabilir.

Konut kredisi yapılandırmalarında bankanız sizden ek komisyon ödemeleri talep edebilir. Bu ara dönem komisyonları ise genellikle %1 ile %2 civarındadır, buradaki oran kalan vade sayısına göre belirlenir. İhtiyaç ve taşıt kredisinde ise yapılandırma için belirli bir ücret talep edilmez. Buradaki esas husus bankanın değişiklik talebini onaylaması ve tarafların mutabakat sağlamasıdır.

9. Finansal sağlık durumu ne kadar iyiyse kredi yapılandırma ihtimali de o kadar yüksek olur.

Genel olarak kredi ödemelerinde bir değişiklik yapılacaksa öncesindeki kredi sicilinin temiz olması gerekir. Yani geçmiş taksitleri düzenli olarak ödemeniz ve geciktirmemeniz, yaptığınız başvurunun sorunsuzca onaylanmasına yardımcıdır. Ayrıca diğer bankalara borcunuzun olmaması ve genel olarak iyi bir finansal sağlığa sahip olmanız irdelenen diğer kriterler arasındadır.

10. Kredi yapılandırma sürecinde karşınıza çıkan olanaklar birbirinden farklı olabilir.

Yapılandırma sürecinde değerlendirebileceğiniz olanaklar da finansal durumunuza ve kredinin niteliğine göre değişiklik gösterir. Sonuç olarak yenilenen ödeme şablonunda sabit taksitli, artan taksitli, değişken faizli veya ara ödemeli planlardan birine geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca yine kredinin kapsamına göre faiz erteleme veya esnek ödeme planı gibi imkanlardan da faydalanabilirsiniz.

11. Kredi kararı alırken size özel teklifleri incelemenizde fayda var.

Sizin için en uygun kredi planını oluşturma ve yapılandırma aşamasında öncelikle bankanıza danışmanız gerekir. Kredi notunuzun yüksek, ödemelerinizin düzenli olduğu bir ortamda size özel tekliflerden ve uygun oranlı kredi seçeneklerinden faydalanarak mali durumunuzu kısa sürede iyileştirebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!