Kredi Çıkıyor mu? Nasıl Sigorta Yapılıyor? Bina Güçlendirme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Binaların depreme dayanıklılığı aslında her zaman önemli olan bir konuydu ama ülkemizde yaşanan depremlerden sonra tekrar ön plana çıktı. Yaşadığınız bina eğer depreme dayanıklı değilse veya oldukça eskiyse gerekli test ve analizleri yaptırdıktan sonra bina güçlendirmesine başvurabiliyorsunuz. Tabii ki bina güçlendirme için de belirli şartlar ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Gelin birlikte bina güçlendirme için gereken şartlara ve aşamalara bakalım!

1. Daha önceden inşa edilmiş yapıların deprem, rüzgar veya herhangi bir sebepten dolayı zarar görmesini önlemek amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar "Bina Güçlendirme" çalışmalarıdır.

Binalarda görülen ve çoğu da yaşa bağlı olarak gerçekleşen dökülme, çürüme, yıpranma gibi durumları önlemek için yapılır.

2. Bina güçlendirme çalışması sadece yaştan dolayı yapılmaz, küçük çaplı deprem, toprak ve temel kayması, inşaat, yol ve kanalizasyon çalışmalarından sonra da hasar gören ve güçsüzleşen binalarda da yapılabilir.

Yani bilinenin aksine bina güçlendirmesi sadece yaş için yapılmaz. Binanızın zemini ve çevresinde de binanızın gücünü düşürebilecek çalışmalar yaşandıysa yine bina güçlendirme yapabilirsiniz.

3. Bina güçlendirme çalışması için önce inceleme yapılır ve betondan numune alınır, bununla birlikte binada bulunan demir donatılarından da kesitler alınır.

Binadan toplanan bu parçalar ile test yapılır. Binadan alınan bu parçalar binanın sağlam kalmasını sağlayan yegane parçalar oldukları için oldukça önemlidirler. Testlerde farklı deprem şiddetleri uygulanılır.

4. Binada bulunan demirlerden alınan numunelere de taşıyıcılık testi uygulanır.

Demirlerin zaman içerisinde korozyona uğrayıp uğramadığı, ağırlık taşıyıp taşıyamadığı gibi testler yapılır. Bu testlerin sonucunda ne tür bir bina güçlendirme yapılacağına karar verilir.

5. Yapılan testlere göre tamamen o binaya özel bir bina güçlendirme planı çıkarılır ve farklı teknikler uygulanır.

Her binada aynı teknikler yapılmayabilir, o yüzden binanın durumuna göre bu teknikler ve işlemler farklılık gösterebilir. İşte bina güçlendirme teknikleri:

  • Binaya yeni kanat ekleme

  • Eski ve yeni olan betonları kaynaştırma

  • Kolon mantolama tekniği

  • Çelik ya da betonarme mantolama

  • Epoksi enjeksiyonu

6. Bina güçlendirme işlemleri için özel Bina Güçlendirme Kredisi bulunmaktadır.

Bina güçlendirmesi yapılacak binayı seçtikten sonra bina güçlendirme işlemleri için tutan maliyeti karşılamak için kredi kullanabilirsiniz.

7. Bina Güçlendirme Kredisi kullanabilmek için deprem risk raporunun hazırlanması ve onaylanması gerekmektedir.

Çünkü bu kredi depremde riskli olabilecek binaların güçlendirilme işlemleri için veriliyor. Bundan dolayı deprem risk raporu bu krediye başvurabilmek için ön koşul.

8. Düşük faiz oranları sunan kredide 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıla kadar vade seçenekleri bulunuyor.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Bina Güçlendirme Kredisi alıcılara ödeme kolaylığı ve avantajları sağlıyor.

9. Bina güçlendirme işlemi yapabilmek için binadaki kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olması gerekmektedir.

Bina maliklerinin 5'te 4'ünün yazılı rızası olmaması durumunda bina güçlendirme kredisinden ve işleminden yararlanılamamaktadır. Ama eğer binanız hakkında güçlendirmeye dair mahkeme kararı varsa bu zorunludur ve onay alınması gerekmez.

10. Bina Güçlendirme Kredisi için Kredi Hayat Sigortası ve binanız için de deprem sigortası yaptırabilirsiniz.

Kredinizi öderken kullanacağınız sigorta için ayrı binanız için ayrı yapılan sigortalarda da farklı avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında