Kredi Çekmek İçin Gerekli Olan Şeyler Nedir? Kredi Notunuzu Nasıl Yükseltirsiniz?

Bireyler, firmalar veya devletlerin zaman zaman krediye ihtiyacı olabilir. Eğer gerçekten krediye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, kredi çekmek finansal hayatınızı düzene sokmanıza yardımcı olabilir. Finans kurumlarının başvuru yapan kişileri incelerken baktığı birkaç husus vardır. Örneğin, kredi puanı finans kurumunun dikkate aldığı en önemli faktörlerden biridir. Peki, kredi çekmek için gerekli olan şartlar nelerdir? Kredi notu düşükse, nasıl yükseltilir? Bu içerikte, başvuru sürecini kolaylaştırmaya ve kredi notunuzu yükseltmeye yardımcı olacak bilgiler var. Detaylar için içeriğimizi okumaya devam edin.

Bankalar kredi başvurularını değerlendirirken kredi notuna önem verir.

Bankalardan kredi çekmek için kredi notu önemli bir konuma sahiptir. Kredi notu bütün bankalar için tek platform çatısı altında ele alınır. Türkiye'de analiz KKB tarafından ele alınmaktadır. Puanlama KBB bünyesinde toplanır ve tüm bankalara ortak bir şekilde ulaştırılır. Kredi notunuz düşükse bankalar ödemelerinizi istikrarlı bir şekilde yapmadığınız kanaatine varırlar ve başvurunuzu reddederler. Kredi notunuz yüksekse kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali artar. Bu sebeple başvuru yapmadan önce kredi notunuzu yükseltmeye çalışmalısınız. Peki, kredi notu nasıl yükseltilir? İşte, kredi notunuzun yükselmesini sağlayacak maddeler.

  • Borcunuzu düzenli olarak ödeyin. Yani ödemelerinizi hiçbir zaman aksatmayın.

  • Borcunuzun gelirinizle orantılı olmasına özen gösterin.

  • Bütçenizi her zaman borcunuzu tam olarak ödeyecek seviyede tutun. 

  • Kefil olduğunuz kişilere dikkat edin. Birisine kefil olmak kendiniz için kredi çekmek gibidir.

  • Belirli aralıklarla kredi çekmeyin. Çünkü reddedilen her kredi sizin notunuzu düşürecektir.

  • Bankalarla iletişimde kalmaya özen gösterin. İletişim bilgilerinizi güncel tutmanız bankalarla iletişimde kalmanız açısından önemlidir.

  • Fatura ödemelerinizi zamanında yapın. Doğalgaz, elektrik ve su faturalarının zamanında ödenmesi kredi notunuzu etkiler. Çünkü bankalar kredi verirken borcunuzun olmamasını istiyorlar.

Bankalardan ihtiyaç, taşıt ve KOBİ kredisi çekebilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.

www.google.com

Bankalardan kredi çekmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. İhtiyaç, KOBİ ve taşıt kredisi çekebilmek için bu şartı sağlıyor olmanız gerekir. Tabii bazı bankalar için bu yaş sınırı 20 olabiliyor.

Yeterli bir gelire sahip olmanız ve bu geliri belgeleyebilmeniz lazımdır.

Çekilen kredinin aylık taksitinin 2 katı kadar gelire sahip olmanız gerekir. Örneğin, 1000 TL aylık taksiti olan bir krediyi çekebilmeniz için 2000 lira düzenli gelirinizin olması gerekmektedir. Öte yandan, daha önce kredi çekmişseniz ve ödemeniz devam ediyorsa aylık gelirinizin daha yüksek olması gerekebilir. Tüm bunlara ek olarak, gelirinizi maaş bordrosu ile belgelemeniz lazımdır.

Bir işyerinde toplamda 12 ay sigortalı çalışmış olmalısınız.

Sigortalı çalışma süresi bankaların değerlendirmesine göre değişiklik gösterir. Son işyerinde bir kişi en az 3 ay sigortalı çalışmış olmalıdır. Bu durum bazı bankalar için 6 aydır. Toplamda bir işyerinde 12 ay sigortalı çalışmış olunmalıdır. Vergi levhalı çalışan bir kişinin vergi levhasında kâr gözükmelidir. Memur ve emekli birisinden belirli bir süre çalışmış olması istenmez. Bu kişileri banka değerlendirirken kredi notlarını göz önünde bulundurur.

Bankanın istemesi durumunda kefil olacak kişinin bulunması gerekir.

Bankanın istemesi durumunda kefil olacak kişi bulmanız gerekir. Bazı bankalar gerekli gördüğü takdirde sizden kefil isteyebilir. Çünkü ödenmeyen bir ücret banka için zarar demektir. Kefil olan kişi borçlu ile aynı sorumlulukları almayı kabul eder. Borçlu kişi, aldığı krediyi ödemeyi kabul etmiş sayılır. Eğer borçlu kişiden ödeme tahsil edilemezse kefil olan kişiden tahsil edilir.

İpotek verecekseniz eşinizden yazılı izin almalısınız.

Aile konutunuzu ipotek vereceğinizi düşünelim. Aile konutunu ipotek olarak vermek için varsa eşinizden yazılı izin almanız gerekir. İpotek ettirilecek malın kredi çekecek kişiye ait olması lazımdır. Daha sonra bankaya ipotek ettireceğiniz mal ile başvurmalısınız. Evi ipotek olarak gösterdiğinizde evin değerinin daha yükseği bir kredi kullanma şansınız vardır.

Kimlik belgesi gereklidir.

Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport bireysel kredi başvurusu için gereklidir. Yabancı uyruklu kişilerin ise oturma izni belgesinin olması gerekir. Her bankanın sizden istediği belgeler değişebilmektedir. Bankanıza danışarak belgeleri hazırlamanız daha doğru olacaktır.

Gelişen bilgi teknolojileri sayesinde internet üzerinden kredi başvurusu yapabilme şansınız vardır.

Kredi çekerken acele etmemenizde yarar vardır. İhtiyaç, araba ve ev kredisi seçeneklerinden hangisine seçeceğinize karar vermeniz gerekir. Ayrıca internet üzerinden kolayca kredi başvurusu yapabilme şansınız da vardır. Online kredilere kimlik numaranız ile başvuru yapabilirsiniz. Bankalar arasında en az faizi uygulayan banka ile çalışmalısınız.

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Bülent Ersoy'un Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e "Bu Güzel mi" Eleştirisine Doğuş'tan Tepki Geldi!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı