Kreatinin Klirensi Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Vücut için oldukça önemli bir madde olan kreatinin, böbreklerin sağlığı hakkında pek çok bilgi verebilmektedir.  Böbreklerin çalışmasını değerlendirmede kullanılan GFR hesaplamasında kreatinin de yer almaktadır. Kreatinin klirensi değerlerindeki yükseklik veya düşüklük birçok sağlık sorunun habercisi olabilir. Ayrıca bu değerlerdeki dengesizliğin altında yatan hastalıklar belirlenmeli ve mutlaka tedavi edilmelidir. Eğer tedavi edilmezse aşırı kas kaybı, diyabet, kalp krizi, karaciğer ve böbreklerde bazı rahatsızlıklarla sebep olabilir. Özellikle böbreklerde ciddi hasarlara yol açar ve organ yetmezliğine kadar gidebilir. Peki, kreatinin klirensi nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Boşaltım sistemi üriner sistem olarak da bilinmektedir. Kan basıncının düzenlenmesi ve kanın elektrolit düzeyinin dengelenmesini sağlar. Ayrıca üriner sistem, metabolizma tarafından oluşturulan ve kan dolaşımına bırakılan vücut atıklarını süzerek ayrıştırır ve vücuttan dışarı atar. Böbreklerin bu sırada görevi ise durmadan kanı süzmektedir. Yararlı maddeler kan dolaşımına salınır, işe yaramayan organik atık madde ise idrar yoluyla atılır. Bu vücut dışını atılan en önemli maddeler ürik asit, üre ve kreatinindir. Kas metabolizmasının bir atığı olan kreatinin, sürekli olarak ortaya çıkar ve insan vücudunda her zaman bulunur. Günlük yapılan aktiviteler sonucunda kaslardan meydana gelen bu doğal atık, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Kreatinin klirensi hakkında merak edilenleri sizler için derledik..

Kreatinin Klirensi Nedir?

Kreatinin klirensi, böbreğin kreatinin tarafından temizlenen kan miktarına denilir. Bu test, kan ve idrarda bulunan kreatinin miktarını ölçmeye yarar. Yapılan hesaplamalarda plazma miktarı esas alınır. Kreatinin klirensi testi böbreklerin ne kadar iyi olduğunu göstermeye yarayan bir parametredir.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Kreatinin klirensi birçok nedenden kaynaklı yükselebilmektedir. Gebelik, şok geçirme durumları, kronik böbrek hastalıkları, böbrekleri ve vücudu yoracak şekilde ağır egzersizlerin yapılması, kaslarda meydana gelen yaralanmalar, vücut yanıkları, karbonmonoksit zehirlenmesi, kas distrofisi ve hipotiroidi gibi durumlar kreatinin klirensini yükselten faktörlerdir. Kreatinin klirensi yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Halsizlik

  • Ödem

  • Kuru bir cilt

  • Susuzluk hissi

  • Kafa karışıklığı

  • Bulantı ve kusma

Yapılan test sonucunda kreatinin klirensin düşük çıkması, kişilerde ciddi boyutta bir böbrek rahatsızlığının habercisidir. Kanser hastalığı, böbrek yetmezliği, böbreklerde görülen birtakım sorunlar, böbreklerin filtreleme özelliği gösteren kısmının hasar görmesi, bağırsak ve mesanede tıkanıklık, vücudun uzun süre susuz kalması, şok geçirme, kalp ve damar tıkanıklıkları bu testin düşük çıkmasına sebep olabilmektedir.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kreatinin klirensi değerleri, kişilerin kas kütlesine göre değişim göstermektedir. Bundan dolayı kas dokusu fazla olan insanlarda bu değerler daha yüksek olur. Kreatinin klirensi referans değerleri;

Kadınlarda

  • 13- 50 yaş arası: 80- 125 mL/dk

  • 51- 60 yaş arası : 75- 120 mL/dk

  • 60 yaş ve üzeri: 70- 120 mL/dk

Erkeklerde

  • 13- 50 yaş arası: 90- 137 mL/ dk

  • 51- 60 yaş arası:85- 132  mL/dk

  • 60 yaş ve üzeri: 80- 132 mL/dk arası

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

CA 19-9 Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?
NE%: Nötrofil Yüzdesi Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı