Kraliyeti Korumak Adına Tüm İpleri Eline Alarak Firavun Olmayı Başaran Tutkulu Mısır Kraliçesi: Hatshepsut

Gelin hep birlikte Antik Mısır'ın güçlü kadınlarından birini tanımak için tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkalım...

Kral I. Thutmose’un kızı Hatshepsut, 12 yaşlarında üvey kardeşi II. Thutmose ile evlenince Mısır'ın kraliçesi oldu.

cp12.nevsepic.com.ua

M.Ö. 1473'te Mısır'ın kadın firavunu olarak Hatshepsut, Mısır ticaretini genişletti ve iddialı yapılarla döneme adını yazdırdı. Birçok heykelde kendini erkek olarak tasvir ettiren Hatshepsut, 19. yüzyıla kadar akademisyenler tarafından büyük ölçüde bilinmiyordu. Oysa Mısır'ın birkaç ve en ünlü dişi firavunlarından biriydi.

Hatshepsut, I. Thutmose ve kraliçesi Ahmes'in iki kız çocuğunun büyük olanıydı.

Babasının ölümünden sonra 12 yaşındaki Hatshepsut, M.Ö. 1492 yılında babasının tahtını miras alan üvey kardeşi II. Thutmose’la evlendiğinde Mısır'ın kraliçesi oldu. II. Thutmose, M.Ö. 1479 yılında genç yaşta ölünce taht ikinci eşinden olan oğluna kaldı. Hatshepsut, üvey oğlu büyüyene kadar devleti yönetecek ve üvey oğluna naiplik yapacaktı.

Hatshepsut, eski Mısır tarihinin 3.000 yıllık döneminde firavun haline gelen 3. Kadındı.

Bu konumun getirilerini sonuna kadar kullanmaktan da hiç çekinmedi. Kendisinden sonra bu konuma gelebilen tek kadın, Hatshepsut’tan 14 yüzyıl sonra hüküm sürecek olan Cleopatra’ydı. Hatshepsut, baş rahip ile yaptığı anlaşma sonucu firavun unvanını ve tam güçlerini üstlenerek Mısır'ın hükümdarı olmak büyük bir adım atmış oldu.

Mısırbilimciler kraliçenin bunu hırsı uğruna yaptığını iddia etseler de yeni araştırmalar, bu hareketin tahtın tehlikeye girmemesi için olduğunu ortaya koydu.

Kendi kızlarını narin oldukları için sevmeyip üvey oğluna gözü gibi bakan Hatshepsut'un, onun taht hakkını kurtarmak için böyle bir adım attığı ortaya çıktı. Güç sarhoşluğunun getirilerinin farkında olan Hatshepsut, kraliyet soyunu ve meşruiyeti savunmak için savaştı. İmajını yeniden yaratmak için birtakım uygulamalar yaptırttı.

O zamanın heykel ve resimlerinde kendisinin, sakallı, büyük ve kaslı bir erkek firavun olarak tasvir edilmesini emretti.

Geleneksel kadın figürü olarak görüldüğü eserler de vardı ama çok az sayıdaydı. Hatshepsut, kraliyetin veziri Senenmut da dahil olmak üzere kilit pozisyonda insanları yanına çekti. Senenmut'un, Hatshepsut'un sevgilisi olabileceğini öne süren araştırmacılar olsa da bu iddiayı destekleyecek çok az kanıt bulunmakta.

Firavun olarak Hatshepsut, özellikle Thebes çevresindeki alanda iddialı yapıların planını üstlendi.

En büyük başarısı, eski Mısır'ın mimari harikalarından biri olarak kabul edilen Deir el-Bahri'deki muazzam anıt tapınağıydı. Saltanatının bir başka büyük başarısı da Punt olarak bilinen uzak bir ülkeden Mısır'a fildişi, abanoz, altın, leopar derileri ve tütsü dahil olmak üzere geniş zenginlikleri geri getiren ticaret seferleriydi.

Hatshepsut M.Ö. 1458 yılında öldü ve 40'lı yaşlarının ortalarında ölmüş olmasına rağmen 22 yıl boyunca hükümdarlık sürdü.

Krallar Vadisi'ne gömüldü. Saltanatını meşrulaştırmak için bir başka hamle de babasının lahitinin altına gömülmesi oldu. 1822 yılına gelindiğinde eski Mısır bilginleri, Deir el-Bahri'nin duvarlarındaki hiyeroglifleri deşifre edip okuyabildikleri zaman Hatshepsut'un varlığını öğrenmeye başladı.

1903'te İngiliz arkeolog Howard Carter, Hatshepsut'un lahitlerini keşfetti.

Ancak Krallar Vadisi'ndeki mezarların neredeyse tamamı gibi boştu. Yeni bir arkeolog ekibi, 2007 yılında mumyasını keşfetti. 

Mumyası Kahire'deki Mısır Müzesi'nde; gerçek boyutlu bir heykeliyse New York'taki Metropolitan Müzesi'nde sergilenmekte.

Sizin anlayacağınız güçlü bir kadın daha bir yıldız misali tarihin tozlu sayfalarından kayıp gitmiş...

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
03.04.2020

yıne yarım yamalak anlatılan bı hıkaye. baslıktan verılen ve en kılıt nokta olan bu kadın frevun olmak ıcın neler yaptı sorusunun cevabı yok ? demıssınız bas rahıple esı gorulmemıs bı adım attı. eee o adım ne amk ??

03.04.2020

eee o adım ney mi amk ? Burası ansiklopedi değil o adımların hepsini burada yazmaya kalksa okuyabilecekmisin sanki :D Kız ön bilgiyi vermiş olayları anlatmış ilgini çektiyse konu gidip araştırabilirsin. tanımadığı insanla konuşma şekline bak delireceğim cidden.

03.04.2020

Dünya tarihinde en merak ettiğim uygarlık mısır hala kapalı kutu

03.04.2020

ve hep öyle kalıcak..

03.04.2020

hep böyle içerikler hazırlasalar ne güzel olur :) teşekkürler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ