Hakkı Yenen 12 Kötü Kalpli Kraliçe

Sinema perdesinden, roman sayfalarından yada televizyon ve bilgisayar ekranlarından hayatımıza giren saf kötülükleriyle bizleri çevreleyen dünyayı küçümseyen; yalancı, düzenbaz, hilekar ve bir o kadar çekici kötü kalpli kraliçeler, kraliçelerimiz...

Onları okuyup tanıdıkça hayata hazırlandığımız, karşılacağımız kötü insanları tanıdığımız, yaşayacağımız pişmanlıklar öncesinde kendimizi hazırladığımız bu karakterler tüm kötülüklerine rağmen bizleri hayran etmeyi sürdüren nitelikler taşırlar. Bu özellikleriyle hem nefret ettiğimiz hem de aşık olduğumuz insanlar gibidirler. Ne uzak ne yakın...

Sözlü edebiyattan sessiz sinemaya, renkli televizyondan bilgisayar oyunlarına ve mitolojik yazından best-seller romanlara kurgunun olduğu her alanda tarih boyunca kötü karakterler hep mevcut olmuştur. Öznel kriterlerle oluşturulan bu içerikte akıllara kazınmış kötülükleri kadar sahip oldukları kadınsı cazibeleriyle de kurgusal tarihin unutulmazları arasında yer alan karakterleri inceliyor ve hatırlıyoruz.

İyi seyirler.

1. Maleficent

Maleficent, Grimm Kardeşlerin derledikleri Ortaçağ'da geçen ilk öyküde bugünkü haliyle yer almasa da sonrasında Amerikan sinamasının ellerinde evrilerek gelişen bir 'kötü' karakterdir. Angelina Jolie tarafından canlandırılan filmden önce sayısız Disney filminde kötü kalpliliğin temellerini atmıştır. 

Maleficent'in öyküdeki gelişimine dair bir yazı için tıklayınız. (İngilizce)

Görsel: Angelina Jolie, Maleficent, 2014

2. Kedi Kadın

DC Comics'i yarattığı efsanevi karakterler arasındadır. Bob Kane ve Bill Finger tarafından yaratılan bu 'kötü' karakter özellikle Batman ile yaşadığı inişli çıkışlı aşk ilişkisiyle ünlenmiştir. Batman'in orijinal serisinde mücevher hırsızı olarak yer almışsa da giderek Batman ile yakınlaşmıştır. Kırklı yıllarda yaratılan bu karakter sinemada giderek artan bir oranda seks objesi haline dönüşmüştür. Kıyafetleri ve erkeklerle yarışan dövüş becerileriyle süper kahramanlar arasında eşsiz bir yer edinmiştir.

Görsel: Julie Newmar, Catwoman, 1966

3. Alex Forrest

Adrian Lyne'nin 1987 tarihli yapımı 'Fatal Attraction' isimli filminde Glenn Close'un unutulmaz performansıyla ete kemiğe bürünen karakter aldatma olayı üzerine yaşanan gelişmelere getirdiği perspektifle anılıyor. Öldüren Cazibe adıyla sinemalarımızda oynamış olsa da bu filmde aldatılmanın mağdurlarının da çizdiği cazibe Alex'in üzerinde yapılabilecek bir okumayla ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. Kötü kalpli kraliçemizin yaşattıkları karşısında olayın diğer kahramanının takındığı tavır neredeyse bir ilişkiler kılavuzu gibidir. Heyhat gerçek hayatta böyle kötüleri var mıdır ki öyle iyileri de bulunabilsin? 

Görsel: Glenn Close, Fatal Attraction, 1987

4. Annie Wilkes

Üstadımız canımız ciğerimiz Stephen King'in Misery isimli ünlü beğenisi üzerine incelikle ördüğü bu modern başyapıtta Annie Wilkes'in sıradan bir kasaba sakinidir. Ancak bu kötü kalpli kraliçenin evine tamamıyla şans eseri gibi görülen bir durum ile hayranı olduğu bir yazar sığınmıştır. Hayran ile hayranı olduğu ünlü arasındaki bağın alışılmış sınırların dışına taşındığı romanda yaratılan karakter Rob Reiner 1990 yılında yönettiği filmde Kathy Bates tarafından ete kemiğe büründürülmüştür.

Görsel: Kahty Bates, Misery, 1990

5. Elle Driver

6. Bellatrix Lestrange

Harry Potter serisinin başta gelen kötü karakterlerinden olan Bella, Voldemort ile yarışan bir kötülük seviyesine sahiptir. Kara büyünün güzel kraliçesini filmde canlandıran Helena Bonham Carter tüm cazibesiyle bunu perdeye yansıtabilmiştir. Neredeyse tüm kötü kalpli karakterler gibi karmaşık aşk hayatının özgüsel nitelikleri kimi zaman kişiliğini etkilese de öykünün gidişatıyla kötülüğünü asla unutmamıştır.

Görsel: Helena Bonham Carter, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, 2010

7. Catherine Tramell

8. Cersei Baratheon

Game of Thrones evreninin ilk beş sezonunda arzı endam eden kötü kalpli kraliçemiz Cersei acımasızlığı kadar güzelliğiyle de akıllarda yer etmiştir. GoT severleri bir yandan sinir eden ama bir yandan da cezbeden bu kara karakter günümüz okurunun anlamakta zorluk çektiği aşk yaşamıyla da güzellik, zeka ve tehlikenin bir araya gelmesinin abidevileşmiş hali gibidir. Karakter hakkında hem nefret kusan hem de aşk dolu mesajlar yayınlayan fanları göz önüne alındığında yazarın ne kadar da başarılı bir iş yaptığı anlaşılacaktır.

Görsel: Lena Headey, Game of Thrones, 2013

9. Hemşire Ratched

One Flew Over the Cuckoo's Nest izledikten sonra hemşireler ile ilgili vehimlere kapılmayan var mıdır? Yada bu listede hemşireliğin iki kez geçmesine ne demeli? İnsan hayatına çok önemli yeri olan sağlık emekçileri hakkında yazılmış bu karakterlerin yarattığı izlenimlere katılmamaya çalışsak da ne zaman bir hemşire görsek ağzımıza hap tıkılacağını yada iğnenin acımasızca batırılacağı endişesi duyarız. Freudyan bir bakışla hemşire belki ilk aşkın cinsellikten arındırılmış mesleki bir yorumu gibidir. Sahi Rathced hemşire gibileri gerçek hayatta yok mudur? Yorumlarda bana söven hemşirelik mesleğiyle iştigal eden dostları şimdiden duyar gibiyim. Neyse ki hemşirelere canımızı emanet ediyoruz o kadar da kızdırmayalım. Zira Ratched'in tüm nefreti altında keskin hatlarıyla bizi etkilediğini de itiraf etmeliyiz. Beyaz önlüğün ihtişamı belki de kim bilir. 

Görsel: Louise Fletcher, One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975

10. Batının Lanetli Cadısı

The Wizard of Oz'da hikayenin en gerçekçi karakteri dersem sizi şaşırtır mıyım? Yani Dorothy'nin yaptığı yolculuğa inanıyorsunuz da batıdaki bu kötü kalpli kraliçeyi mi zalim buluyorsunuz? Kendi içinde bir dengesi olan Oz'u karıştıran o küçük şeytanın geldiği çölümsü Kansas'a geri dönmesi gerekmez mi? Batıdaki cadıyı beğenmediniz de doğudakinin kelime oyunlarına, dolanmaçlarına mı kandınız? Heyhat şu eskimeyen öyküde en samimi olan yine de lanetlenmiş bu yaşlı cadı değil mi?

Gülüşüne kurban olurum...

Görsel: Margaret Hamilton, The Wizard of Oz, 1939

11. Kötü Kalpli Kraliçe

Grimm kardeşler tarafından derlenen ve tüm dünya edebiyatlarına yayılan Pamuk Prenses öyküsündeki kraliçedir. Kime karar vermiştir bilinmez, öyküde neredeyse her insanda bulunduğundan daha fazla olduğunu düşünmediğimiz kusurlara sahip olan kraliçe kötü kalpli olmakla itham edilmiştir. Gençliğin ve güzelliğin karşısında yapabilecek fazla bir şeyi olmayan kraliçe kadim bilgeliğe ve kötü yan yollara sapabilmiştir. İyi de Pamuk da o elmayı yemeyeydi?

12. Dolores Haze

Sıradışı, ahlaksız yada saf kötülük ile anlatılır bazen. Vladimir Nabokov'un sarsıcı romanı Lolita'nın baş kahramanı Dolores. Sadece aşkı aramaktadır oysa. Yaş farkına, kuşak çatışmasına veya iyiliğin yada kötülüğün ayırdına inanmamaktadır. Sahi aşkta sınırlar var mıdır? Karakter Profesör Humbert'i yoldan çıkaran olmakla suçlanır da masumiyeti gözardı edilir hep. İnsanlar yanılmaz mıdır? Kötü bir karakter Dolores, yaşına bakmadan büyük işlere kalkışmaktadır, aşk büyüklerin oyun alanıdır ve küçücük yaşıyla Dolores saf kötülüğü taşımaktadır. Kötü kalpli kraliçemiz topluma, annesine ve kendisinden yaşça büyüklere meydan okumaktadır. 

Görsel: Dominique Swain, Lolita, 1997

UNUTULMAZ BONUS: Hugo'nun başdüşmanı Cadı Sila

Aşık olmamak elde mi?

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”