Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi.
Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verdi.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 'Şirket yönetimi için kayyım tayini' başlıklı 133. maddesi kapsamında verilen kararda, 'Cumhuriyet Başsavcılığının talebi kabul edilerek, şirketlere, yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir' denildi.
Kayyum ne anlama geliyor?
Kayyum, usülsüzlük yapıldığı iddia edilen ya da yapılan özel kurumlara ve şirketlere devlet tarafından atanan yöneticidir.
Akın İpek'e elebaşı suçlaması
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Koza İpek Holding'e kayyum atanması talepli yazısında, 'Şüpheli Hamdi Akın İpek'in yönetici ve ortağı olduğu şirketler aracılığı ile FETÖ tarafından toplanan himmet paralarını, yasal faaliyetlerden elde edilmiş gibi göstererek akladığı, örgüte finansal kaynak sağladığı, eğitim kurumları aracılığı ile FETÖ'ye eleman kazandırdığı, medya organları aracılığıyla örgüt mensuplarını suçtan kurtarmaya çalıştığının anlaşıldığı' kaydedilerek, 'Şirket yönetimlerinin mevcut haliyle devam etmesi halinde, belirtilen suçların işlenmeye devam edeceği hususunda kuvvetli şüphe bulunduğu' bildirildi.
Altın üretiminde şüpheli rakamlar iddiası
Çok önemli muhasebe sahtecilikleri ve hilelerin yapıldığı, kayıt dışı parasal girdinin varlığının, yapılan harcama ve muhasebe düzenlemelerinden organize bir şekilde örgütlenen bu kurumlarda olduğu iddia edilen raporda, tespit edilen mali içerikli, önemli ve bilinçli davranışların yasa dışı finansal amaçlı olduğu ve tüm eylemlerin ortak kararlar neticesinde kurumlara aldırılabileceğine yer verildi.
Raporda ayrıca sahte olan imzalar hariç, herkesin attığı imzaların varlığı dolayısıyla tüm eylemlerden haberdar oldukları, reel üretimlerle, beyan edilenler arasında fark bulunduğu, dolayısıyla kurum kasa girişlerinin çelişkili olduğu ve bilinmezlik arz ettiği savunuldu.
Bu durumu, kendi aralarında yaptıkları harcamalar vasıtasıyla gidermeye çalıştıkları, özellikle altın üretiminde gerçek üretim ile bildirilen üretim arasında mutlak şüpheli rakamlar olduğu, madenlerin üretiminin yerinde, anlık tespitli olması gerektiğinden, üretimlere dair kurum beyanları dışında hiçbir verinin bulunmadığı belirtildi.
Hisseler sert düştü
Öte yandan gün içinde 22.35 liraya kadar yükselerek yüzde 7'ye yakın prim yapan Koza Altın hisseleri yüzde 5.74 kayıpla 19.7 liradan kapandı. Holdingin diğer iştiraklerinden Koza Anadolu Madencilik hisseleri ise gün içinde yüzde 7.1 primle 2.12 liraya kadar yükseldikten sonra yüzde 5.6 kayıpla 1.87 liradan taban fiyattan kapandı.
Eylül ayı başında Koza İpek Grubu'nun 23 şirketine yönelik soruşturma kapsamında 7 kişi gözaltına alınmış emniyetteki sorgularının ardından Ankara Adliyesi'ne sevk edilmişti. Savcılık tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 7 kişiye, il ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmişti.Kayyum atanan şirketler arasında Akın İpek'in 2 gazetesi, 2 televizyon kanalı ve 1 radyosu da bulunuyor.