Çinli takı firması temsilcileri, köy sakinlerinin yıllarca çıra zannederek ateş yakmak amacıyla kullandığı kehribara talip oldu.
Çinli takı firması temsilcileri, köy sakinlerinin yıllarca çıra zannederek ateş yakmak amacıyla kullandığı kehribara talip oldu.
Takı tasarım firması Huoruo Sanayi Grubu yöneticisi Shao Gunag Hui ve beraberindeki heyet, Bayburt merkeze bağlı Aydıncık köyünde 2018 yılında tespit edilen doğal kehribar rezervinde incelemelerde bulunmak için kente geldi.
Köy sakinlerinin yıllarca çıra zannederek ateş yakmak amacıyla kullandığı kehribarın rezerv alanının ruhsat sahibi Heytam Haşlak, heyet üyelerine bilgi verdi.
Maden sahasında incelemelerde bulunan yetkililer, Çin'e gönderilmek üzere farklı alanlardan numuneler aldı.
Ruhsat sahibi Heytam Haşlak, firma temsilcileriyle yapılan görüşmeler neticesinde ihracata yönelik anlaşmaya varıldığını söyledi. Firma temsilcilerinin talebi doğrultusunda ilk etapta birkaç numune teslim ettiklerini belirten Haşlak, 'Ürünümüzü beğendiler, numuneleri aldılar. Ön anlaşma yaptık, bundan sonra da çalışmaların devamı gelecek.' dedi.
Haşlak, 2021 yılının ilk aylarıyla birlikte Çin'e doğrudan ihracata başlamayı hedeflediklerini vurguladı.
Firma yöneticisi Shao Gunag Hui ise kehribarın Budizm inanışında önemli ve kutsal bir yeri olduğunun altını çizdi. Budizm'de kutsal görülen yedi eşyadan en önemlisinin kehribar olduğuna dikkati çeken Shao Gunag Hui, 'Çin'deki kehribar piyasayı çok büyük. Dünyada çıkarılan kehribarın yüzde 75'i Çin'e gönderiliyor, orada piyasaya sunuluyor. Çoğunlukla takı amacıyla ya da tapınaklarda kullanılıyor. Beş bin yıllık Çin tarihine baktığımızda kehribarın ilaç sektöründe sakinleştirici olarak kullanıldığını da görüyoruz.' diye konuştu.
Bayburt'ta tespit edilen kehribar rezervinden örnek aldıklarını ve Çin'e göndereceklerini anlatan Shao Gunag Hui, 'Numuneler kabul edilirse buna yönelik bir anlaşma yapacağız. Daha sonra Türkiye'ye bir ekip göndereceğiz. Kazılacak yerlere bakacağız. Orada uygun gördüğümüz madenin Çin'e ithalatını gerçekleştireceğiz.' ifadesini kullandı.
Shao, rezerv büyüklüğüne göre bölgede tesis kurabileceklerini vurgulayarak 'Kehribar, Bayburt'ta son 2 yıldır keşfedilmiş. O yüzden üretimi ve işlenmesi çok gelişmemiş. Daha güzel neler yapabiliriz diye bakacağız. Belki Bayburt'ta bir tesis kurup, çıkarılan kehribarı burada işleyerek direkt Çin'e gönderebilir, orada doğrudan piyasaya sürebiliriz.' değerlendirmesinde bulundu.
Ara Güler’in baraj açılışı için gittiği Aydın’da kaybolup içinde köylülerin antik sütunlardan ev inşa ettiği Afrodisias’ı keşfetmesi gibi. Asıl değeri çok geç olmadan anlaşılsa bari...
Türkiye İstanbul'dan ibaret değildir
Sen kıymetini bilmezsen başkaları gelir alır işte ucuza gitmese bari çıra nedir ya ...