Köydeki Çaput Kilimler Geri Dönüşüm Sayesinde Nişantaşı'nın Tasarım Markası Oldu

Eskiden evlerde sıkça görmeye alışık olduğumuz çaput kilimleri bilirsiniz. Ev hanımları kullanılmayan giysilerden ya da kumaşlardan bu kilimleri örer, evlerinde kullanırlardı. Kendi evinde olmayanın mutlaka bir tanıdığında olacak kadar yaygın bir ev eşyasıydı çaput kilimler. Bu hikayede ise köylü Faize Teyze ile Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Yasin Sert'in çaput kilimler sayesinde kesişen yolları var. Nostalji, girişimcilik, tasarım ve yardımın çok güzel bir örneği üstelik.

Kaynak

Her şey Yasin Sert'in televizyonda seyrettiği bir belgesel ile başlıyor

Yasin Sert, Boğaziçi Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi 22 yaşında bir genç. Bir gün televizyonda kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ile ilgili bir belgesel seyrediyor. Faize Teyze'den bu sayede haberdar oluyor.

"Artık kimsenin çaput kilime ihtiyacı yok" diyen Faize Teyze'nin el emeği bu işin olmazsa olmazı

Üniversiteye girdiğinden beri geri dönüşüm konusuyla ilgili bir şeyler yapmak isteyen Yasin, fırsat bu fırsat deyip Balıkesir'in Sarıbeyler köyüne, Faize Yoldaş ile tanışmaya gidiyor. Faize Teyze, 18 yaşından beri evinin odasına kurduğu tezgahta kullanılmayan ne kadar giysi varsa kesip çaput kilim haline getiriyor.

Boğaziçili öğrencinin Balat'taki küçük atölyesi

Yasin, Faize Teyze ile tanıştıktan sonra kafasında harika bir fikir canlanıyor: Artık kimsenin o kadar kullanamadığı bu kilimlerden tasarım ürünler oluşturmak. Arkadaşlarının da desteği ile İstanbul Balat'ta küçük bir atölye açıyor. Ardından Faize Teyze'den satın aldığı kilimlerden başlıyor tasarımlar oluşturmaya.

Geri dönüşüm sayesinde renklenen evler

Faize Teyze, her seferinde değişik çeşitlerle geri dönüşüme katkıda bulunuyor. Hammade basit: Kullanılmayan kıyafet ya da kumaşlar. Fakat el emeği o kadar da basit değil.

Tasarım ürünleri sevenlerin yeni vazgeçilmezi

Yasin, tasarladığı ürünlere bir de marka buluyor. İstanbul'un en lüks semtlerinde ürünlerini tanıtmaya başladıktan sonra çok güzel bir satış grafiği yakalıyor. Markası da meraklıları tarafından oldukça iyi biliniyor.

Balıkesir'den Nişantaşı'na yolculuk yapan kilimler

Herkesin kullanabileceği ürünlere öncelik veren Yasin, çok güzel el çantaları tasarlamış. Balıkesir'in Sarıbeyler Köyü'nden çıkan ham kilimler, Nişantaşı, Karaköy ve Cihangir'de şık tasarımlar halinde kullanıcısına sunuluyor.

Köydeki kadınlar için gelir kapısı

Sıklıkla kullanılan tabletler için rengarenk tablet kılıfları da tasarlamış. Yasin, köydeki çaput kilimleri satın almaya başladıktan sonra Faize Teyze evine epey katkı sağlamaya başlamış. Bu yüzden oldukça mutlu. Hatta talep o kadar çok olmuş ki, köydeki diğer kadınlar uzun zamandır yapmadıkları kilimler için tezgah başına geçmiş.

Yurt dışına çaput kilimi tanıtma vakti

Her seferinde markasına yeni ürünler kazandırmaya çalışan Yasin'in bir sonraki hedefi yurt dışına açılmak. Konuyla ilgili de şöyle bir yorumu var: 'Kendimizi geri dönüşüm konusunda eksik görüyoruz. Halbuki bu bizim kendi kültürümüzden gelen bir değer. Bu değerin, geri dönüşümün Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunu ispatlamak için markamızı yurt dışına taşımak istiyorum'

Faize Teyze ve Yasin'in bu güzel iş birliğini tebrik ediyor, yurt dışına açılma çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
YORUMLAR
01.04.2016

helal olsun karşime!!!!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ