Kovid-19 Aşıları Gerçekten Güvenilir mi? Aralarındaki Farklar Neler?

Aşı çalışmalarının ne denli uzun sürdüğünü ve hatta birçok aşının en az 10-15 yıl içerisinde hazırlandığını hepimiz biliyoruz. Peki Pfizer, BioNTech ve Moderna'nın bir yıldan kısa bir sürede ürettiği Kovid-19 aşıları ne kadar güvenilir?

www.instagram.com

Aslında her bir üreticinin temel olarak çözümlemek istediği mesele aynı: Kişinin Kovid-19 geçirmeden tedavi olması. Ama tabii aşıların da aralarında ufak farklılıklar yok demek yalan olur.

Sağlık uzmanı Amanda Howell de bu aşıların arasındaki temel farkları özetleyen kapsamlı görseller hazırladı. İsterseniz birlikte inceleyelim:

www.instagram.com

👇

www.instagram.com

Birçok tıp doktoruna göre aşılardan kaynaklanan alerjik reaksiyonlar nadiren gözlemleniyor ama bu olmayacağı anlamına da gelmiyor.

www.instagram.com

Aralık ayında ABD'de aşılamaların başlamasından bu yana mevcut verilere göre 1.9 milyon doz aşı uygulanan bireyler arasından 353'ünde reaksiyon tespit edildi.

Ayrıca Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer aşısı yapıldıktan sonra meydana gelen alerjik reaksiyonları araştırdığını söyledi.

www.instagram.com

FDA’nın aşılar ve ilgili ürün uygulamaları bölümünün müdür yardımcısı Doran Fink soruşturma sonrasında aşılarla ilgili ek tavsiyelerin gerekip gerekmediğini değerlendireceğini yaptığı açıklamada belirtti.

👇

www.instagram.com

Peki Amanda Howell'e neden güvenelim?

www.instagram.com

Kendisi halk sağlığı alanında yüksek lisans yapmış ve bir sağlık danışmanlığı şirketine sahiptir.

'Pek çok insan mRNA teknolojisini ve bu alandaki onlarca yıla yayılan araştırmaları anlamıyor. Ben bunu görselleştirmek istedim. Hiçbiri diğerinden daha fazla tercih edilmez. Benim tavsiyem size sunulan her şeyi bir an önce almanızdır. Depolama açısından bakıldığında, Moderna sağlık kuruluşları için daha az karmaşık çünkü saklama için ultra soğuk bir dondurucu gerektirmiyor. İnternette çok fazla hatalı bilgi var. Lütfen uzmanların görüşlerini dinleyin. 'Dijital salgınlar' (çevrimiçi yanlış bilgilerin viral olarak yayılması) büyük bir halk sağlığı sorunudur. Halk sağlığı uzmanları yanlış bilgiyle mücadele etmek için çok çalışıyor, bunun çoğu zamanımızda ücretsiz yapılıyor. Toplumlarımızın sağlığını ve zindeliğini korumaktan başka bir gündemimiz yok.'

Kullanılan kaynakları incelemek isterseniz sizi böyle alalım:

www.instagram.com

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Hepinizin Aklındaki O Soruyu Yanıtlıyoruz! 'Koronavirüs Okulda, Sınıfta ve Restoranlarda Nasıl Yayılır?'

👇

BioNTech'in Kurucusu Uğur Şahin Aşı Üretim Hisselerinin %250 Artmasıyla Dünyanın En Zengin İnsanları Arasına Girdi!

👇

Bilim Kurulu Üyesi Yanıtladı: Her Yıl Aşı Olacak mıyız? Yıllar Sonra Yan Etkisi Çıkabilir mi?

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
06.01.2021

Başı ağrısa internete koşan insanlar bu lafım size, içeriğini bilmiyorsun bilemezsin, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz, tek yapmanız gereken uzmanları dinleyip güvenmek, yok efendim Çin aşısı dandikmiş sensin dandik, hangi lisans bilgine dayanarak söylüyorsunuz bunu acabaa...

06.01.2021

güzel bir içerik.elinize sağlık

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ