Fed'in faiz artışı olasılığının gittikçe güçlenmesi gelişen ülkeler üzerinde baskı yaratırken, Türkiye'de devam eden siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler olumsuz bir tablo yaratıyor.
'Kırılgan beşli' olarak tanımlanan ve fon akımlarındaki kötüye gidişine karşı en hassas durumda olan ülkeler içinde Türkiye, CDS (Kredi Temerrüt Takası) ve dolar karşısında yerel para birimlerinin performansları bakımından en kırıgan ikinci ülke konumunda.
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte'nin paylaştığı grafiğe göre yılbaşından bu yana dolar cinsinden CDS faizi bakımından en kırılgan iki ülke bulunuyor. Bu ülkelerin başında dolar cinsinden 5 yıllık CDS faizi yüzde 59 artış gösteren Brezilya geliyor. Brezilya'nın ardından ise yüzde 27'lik artış ile Türkiye ikinci sırada.
Dolar cinsinden 5 yıllık CDS faizi bakımından Hindistan ve Güney Afrika'nın ise 'Kırılgan beşli' ülkeleri arasında pozitif ayrıştığı görülüyor. İki ülkenin de yılbaşından bu yana 5 yıllık CDS'leri yüzde 7 oranında artış gösterdi.
Para birimlerinin dolar karşısındaki performansı bakımından da Türkiye'nin 'kırılgan beşli' içinde negatif ayrışan ikinci piyasa olduğu görülüyor. Yılbaşından bu yana bu ülke grubu içinde dolar karşısında para birimi en kötü performans gösteren ülke Brezilya oldu. Buna göre Brezilya realidolar karşısında bu yıl yüzde 16,5 değer kaybetti.
Brezilya reali ardından dolar karşısında en fazla değer kaybeden kırılgan beşli para birimi ise Türk Lirası oldu. Türk Lirası yılbaşından bugüne kadar dolar karşısında yüzde 7,40 eridi.
Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan para birimleri ise prim yaptı.
Brezilya ve Türkiye borsaları da diğer ülke borsalarına göre negatif ayrışma sergiliyor. Mayıs 2013'te dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke'nin çıkış stratejilerini ilk kez gündeme getirmesiyle likiditeye duyarlı gelişen ülke borsalarında baskı sürerken, bu kapsamda baskının en çok hissedildiği ülkeler Brezilya ve Türkiye oldu. Borsa yatırım fonları (ETF) performansı bakımından Brezilya ve Türkiye Mayıs 2013'ten bu yana en kötü performans gösteren iki ülke olarak öne çıktı.