'Kötüler' İş Hayatında Neden Başarılı?

Belçikalı ve İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre “kötü” karakterdeki insanların başarılı olma eğilimi daha yüksek. Ancak bu özellik, bazı olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.

onedio.com

Belçika'daki Gent Üniversitesi tarafından yürütülen araştımaya göre psikopat ve narsist karakterdeki kişiler iş hayatındaki hiyerarşik düzende üst sıralarda yer alıyor.

Business HT'de yer alan habere göre; psikopat karakterler genellikle egosentrik, umursamaz ve acımasız olurken, hep mükemmel olduklarını düşünen narsistler uzmanların değimiyle kendilerine olan aşkın içinde boğuluyorlar.

15 yılda tamamlanan araştırmaya göre “karizma”, narsizmin toplum içinde çekici bulunan kısmına verilen ad. Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Apple'ın kurucusu Steve Jobs narsist olarak değerlendiriliyor.

Araştırmaya göre “kötü insanların” başarılı olmalarının öncelikli nedeni karanlık taraflarının yanında pozitif özelliklerinin de olması. Dışadönüklük, merak ve kendine olan saygıları diğer insanlara göre daha fazla. Söz konusu karanlık taraflar, işbirliği ve fedakârlığı engelleyerek rekabeti artırıyor. Ayrıca, araştırmaya göre psikopatik ve narsist karakterdekiler, tehditkâr taktiklerle potansiyel rakipleri korkutuyor.

Kötülüğün de bedeli var

Araştırmada “kötü insanların” başarısının bir bedel karşılığı gerçekleştiğinin de altı çiziliyor. Bu bedeli genellikle çalıştığı şirket ödüyor. Kötü karakterdekilerin yükselişi devam ettikçe çevrelerinde onların başarısından yararlanmak isteyenlerin sayısı da artıyor. Bu da çalışma ortamını bozuyor.

Psikopatik ruh halini taşıyanlar iş yerinde baskıcı yönetime de başvurabiliyor. Analizlere göre böyle durumlarda şirkete zarar verecek hırsızlık, devamsızlık, sabotaj gibi isatistikler de artıyor.

Uzmanlar, acımasız ve bencil sayılan kişilerin ölçüyü iyi ayarlamaları durumunda iyi liderler olabileceğini de söylüyor. İngiltere'nin Western Ontario Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmasına göre en iyi askeri liderler, narsizmin iyi yanlarını kullanabilenler. Bu kişilerin egoları yüksek olsa da manipülasyon ve baskı kurma özellikleri daha az.

İnsanların karanlık taraflarını “kişiliğin zararlı varlıkları” olarak niteleyen uzmanlara göre kişilerin bu taraflarını önemli bir kariyer silahına dönüştürmesi mümkün. Ancak bu kişiler kazandıkça, beraber çalıştıkları genellikle kaybediyor. Ancak çalışılan grubun amaçlarının öncelikli olması durumunda, liderlerin karanlık tarafları da minimize edilmiş olacak

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
03.11.2015

özetle deveyi diken insanı siken

Küfür yokkk

04.11.2015

çünkü insan kendi özünde yalancıdır hırslıdır egoisttir..kötüdür yani sonuç normal

Egoist :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ