Kötü Ağız Kokusunun Neden Oluştuğunu ve Nasıl Önlenebileceğini Biliyor muydunuz?

Ağız kokusu, özellikle arkadaş ve iş ortamlarında utanç verici olabilir ve kronik ağız kokusu, bazı ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.  

Not: En doğru bilgi, tanı ve tedavi için uzmana danışın.

Kaynak: 1, 2, 3

Ağız kokusu kaynağa veya altta yatan nedene bağlı olarak değişir.

Mağaza raflarının sakız, gargara, ağız kokusu ile mücadele etmek için tasarlanmış diğer ürünlerle dolu olması şaşırtıcı değildir. Ancak bu ürünlerin çoğu yalnızca geçici önlemlerdir çünkü sorunun nedenini çözmezler.

Bazı insanlar ağız kokusuna sahip olmasalar bile endişelenebilirken, bazıları nefesinin kötü koktuğunun farkına varmazlar.

En kötüsü de farkında olmamak sanırız. 🤔

Peki ağzınızın kötü kokup kokmadığını anlamak için ne yapmalısınız?

Aslında çok basit. Size rahatça nefesinizin kötü koktuğunu söyleyebilecek bir yakınınıza sormalısınız.

Yakınınız ona olan güveninizi hissetti ve size nefesinizin kötü koktuğunu söylediyse, öncelikle yapmanız gereken kokunun neden olabileceği durumlar düşünmek.

O an aç olmanızdan ya da tükettiğiniz herhangi bir gıdadan kaynaklı bir koku olabilir. Fakat kötü ağız kokusu sık sık olan bir durumsa bu, ağız hijyeniyle ilgili veya sağlık açısından bir sorunun habercisi olabilir.

Ağız hijyenine dair alışkanlıklarınıza göz atmanızda fayda var.

Yemekten sonra dişlerinizi ve dilinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı deneyin.

Hijyenle ilgili bir sorununuz yoksa diş hekimine başvurun.

Diş çürükleri, apse, diş eti iltihabı gibi problemler ağız kokusuna neden olabilir. Bu yüzden ağız kokusunu geçirebilmek için bu sorunların tedavi edilmesi gerekir.

Diş hekiminiz nefesinizdeki kötü kokuya daha ciddi bir durumun neden olduğundan şüpheleniyorsa, kokunun nedenini bulmak için sizi bir doktora yönlendirebilir.

Ağız kokusunun birçok nedeni olabilir.

1. Gıdalar

Dişlerin içindeki ve çevresindeki yiyeceklerin parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyeceklerin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilir. Bu yiyecekler, sindirildikten sonra kan dolaşımınıza girer, ciğerlerinize taşınır ve nefesinizi etkiler.

2. Tütün ürünleri

Sigara içmek hoş olmayan ağız kokusuna neden olur. Sigara içenlerin ve tütün kullanıcılarının, bir başka kötü ağız kokusu kaynağı olan diş eti hastalığına sahip olma olasılıkları da daha yüksektir.

3. Kötü diş hijyeni

Dişlerinizi günlük fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız, gıda parçacıkları ağzınızda kalır ve bu da ağız kokusuna neden olur. Dişlerinizde renksiz, yapışkan bir bakteri filmi (plak) oluşur. Fırçayla temizlenmezse, plak diş etlerinizi tahriş edebilir ve sonunda dişleriniz ve diş etleriniz arasında plak dolgulu cepler oluşturabilir (periodontitis). Düzenli olarak temizlenmeyen veya uygun şekilde takılmayan protezler, kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarını barındırabilir.

4. Kuru ağız

Tükürük, kötü kokulara neden olan partikülleri temizleyerek ağzınızı temizlemeye yardımcı olur. Ağız kuruluğu veya kserostomi denilen bir durum, tükürük üretiminin azalması nedeniyle ağız kokusuna katkıda bulunabilir. Ağız kuruluğu uyku sırasında doğal olarak oluşur, sabah kokuya yol açar ve ağzınız açık uyursanız kötüleşir. Kronik kuru ağız, tükürük bezleriniz veya başka bazı hastalıklardan kaynaklanabilir.

5. İlaçlar

Bazı ilaçlar ağız kuruluğuna katkıda bulunarak dolaylı olarak kötü kokan nefese neden olabilir. Diğerleri, nefesinizde taşınabilecek kimyasalları serbest bırakmak için vücutta parçalanabilir.

6. Ağızda oluşan enfeksiyon

Ağız cerrahisi sonrasında, cerrahi yaralardan veya diş çürümesinden, diş eti hastalığından veya ağız yaralarından dolayı ağız kokusu oluşabilir.

7. Boğaz ve burunda oluşan problemler

Ağız kokusu bazen bademciklerde oluşan küçük taşlardan kaynaklanabilir ve koku üreten bakteri ile kaplanır. Burun, sinüs veya boğazda, oluşan enfeksiyonlar veya kronik iltihap, ağız kokusuna neden olabilir.

8. Olabilecek diğer nedenler:

Bazı kanserler ve metabolik bozukluklar, ürettikleri kimyasalların bir sonucu olarak belirgin bir ağız kokusuna neden olabilir. Mide asitlerinin kronik geri akışı (gastroözofageal reflü hastalığı) ağız kokusuyla ilişkilendirilebilir. Küçük çocuklarda ağız kokusu, burun deliğine yerleştirilmiş yiyecek parçası gibi yabancı bir cisimden kaynaklanabilir.

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Tekel Bayileri BAT Sigara Grubunu Satmama Kararı Aldı