Kot Giysileri İnanılmaz Sanat Eserlerine Dönüştüren Sanatçı Deniz Sağdıç ile Tanışın!

Her şey sanata ilham kaynağı olur ya, bazen bir kuş, bazen bir ağaç... Ancak bu kez sanata ilham kaynağı denim'ler olmuş. Gelin, Deniz Sağdıç'a ve eserlerine yakından bakalım.

1. Öncelikle "Kot" değil "Denim".

Yaygın olarak bu isimle anmaya alışmış olsak da esasında “kot”un ülkemizde bu alanda öncülük etmiş bir markanın ismi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu kumaşın endüstrideki ismi denim ve pek çok dilde olduğu gibi Türkçe’de de bu isim kullanılıyor.

2. Deniz Sağdıç kimdir bir ona bakalım...

Sanatçı geleneksel ebru sanatını akla getiren, formların adeta akışkanlaştığı yağlı boya çalışmalarıyla sanat dünyasında adından söz ettirmeye başlıyor.

3. Zamanla yağlı boya dışında günlük kullanım objelerini dönüştürerek çalışmalarında kullanıyor.

Sanatçının “ReadyReMade” olarak isimlendirdiği bu çalışmalarında ses kasetlerinden tedavülden kalkmış madeni paralara kadar kullanım amacını tamamlamış, atık haldeki farklı objeler, kimi kavramlar üzerinde yeniden düşünmeye davet eden yapıtlara dönüşüyor. Sanatçının bu çalışmalarından bazı örnekler halen ziyarete açık olan 6.Çanakkale Bienali’nde sergileniyor. Aynı proje kapsamında bir çalışmasında atık haldeki denim pantolonları kullanan Sağdıç, böylece denim kumaşın sunduğu sınırsız imkanları da keşfediyor.

4. Deniz Sağdıç zamanla denim kumaşın sağlamlığı ve çok katmanlı yapısının sunduğu sınırsız imkanları sonuna kadar zorlamaya başlıyor.

5. Kullanılmış denim giysi parçalarından oluşturduğu çalışmalarında da yağlı boya tablolarında olduğu gibi form alanları akışkan bir yapıda.

6. Deniz Sağdıç denim çalışmalarında konu olarak her zaman insanı anlatıyor. Bu nedenle çalışmalarında denim parçalarıyla portreler yaratıyor.

7. Sağdıç, denim çalışmalarında neden portrelere yer verdiğini bir röportajında şöyle açıklıyor:

“İnsan elinden çıkan öyle bir ürün düşünün ki, kültürel veya ekonomik statü, ülke, coğrafya fark etmeksizin, en gencinden yaşlısına kadar kolayca benimseniyor ve kullanılıyor. Ten renginin bile maalesef ayrışma konusu olabildiği medeniyet tarihimizde, denim gibi tüm sınırları ortadan kaldırabilmiş bir başka şey daha yok. Denim, benim için insana özünde ne olduğunu yeniden hatırlatmanın eşsiz bir yolu adeta.”

8. Çalışmalarında kullanılmış denim pantolon ve ceketleri sadece kesip dikmiyor, üzerlerindeki eskitme ya da taşlamaları renk alanı ve gölgeleri meydana getirmek için kullanıyor.

9. Sanatçı, sadece parçalarını değil kimi zaman denim giysileri oldukları gibi bükerek ya da büzüştürerek portreler yaratıyor.

10. Sanatçının, neredeyse bir fotoğraf kadar gerçekçi portrelerini oluştururken sadece denim pantolon paçalarını kullandığını anladığınız anda hayranlığınız daha da artıyor.

11. Denim pantolon paçalarından oluşturulmuş bir başka portre.

12. Kimi portreleri yalnızca pantolonların bel kısımlarından oluşuyor.

13. Bazıları da sadece denim giysi düğmelerinden...

14. Sanatçının sadece eskitme ve taşlama yaparak ortaya çıkardığı portreler de gerçekten göz alıcı.

15. Deniz Sağdıç denimden üç boyutlu heykeller de yapıyor.

16. Sanatçı kimi çalışmasına geleneksel motifleri de dahil etmeyi ihmal etmiyor.

17. Deniz Sağdıç uluslararası birçok sanat ve moda etkinliğinin de aranan sanatçılarından.

Başarılı sanatçının çalışmalarını buradan takip edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
YORUMLAR
10.10.2018

Her biri birbirinden güzel

11.10.2018

Uzun zamandır tarzını, çizimlerini çok beğenerek takip ettiğim bir sanatçı Deniz Sağdıç. Denim tasarımlarını/çalışmalarını da aynı ilgi ve hayranlıkla izliyorum. İnanılmaz bir fikir ve el emeği söz konusu. Başarılarının artarak devamını dilerim. Sevgiler..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ