Koskoca evrende tek olduğumuzu düşünmek korkutucu olabilir. Fermi teorise ise bu düşünceyi açıklayarak olası birkaç teoriyi bizlere sunuyor. Gelin beraber bu ilginç teoriyi maddelere bölelim.
Koskoca evrende tek olduğumuzu düşünmek korkutucu olabilir. Fermi teorise ise bu düşünceyi açıklayarak olası birkaç teoriyi bizlere sunuyor. Gelin beraber bu ilginç teoriyi maddelere bölelim.
Evrende en az 100 milyar galaksi var. Bunların her biri 100 milyar ila 1 trilyon yıldız barındırıyor. Ayrıca son yıllarda evrende gezegenlerin de oldukça yaygın olduğunu öğrendik. Öyleyse bu koca evrende bizim dışımızda başka canlılar olması gerekiyor, değil mi? Bunun cevabı biraz daha karmaşık gibi duruyor.
Samanyolu bizim galaksimiz ve yaklaşık 400 milyar yıldız içeriyor. Bu da Dünya'daki her kum tanesi için 10.000 yıldız olduğu anlamına geliyor.
Bilim insanlarının tahminlerine göre bu yıldızların 5'te 1'i yaşanabilir bölgede bulunuyor ve Dünya büyüklüğünde bir gezegene ev sahipliği yapıyor. Yaşamın gelişmesi için gerekli koşullara sahip bir alanda bulunan bu gezegenlerin sadece yüzde 0,1'i içerisinde yaşam bulundursa bile Samanyolu galaksisinde yaklaşık 1 milyon yaşam dolu gezegen olacaktır.
Uzaylıların var olup olmadığına ve onları neden göremediğimize dair birçok teori bulunuyor. Bu teorileri beraber inceleyelim.
Bu filtrelerin bazılarından Dünya çoktan geçti. Örneğin Buz Çağı, bu filterelerden birisiydi ve neredeyse Dünya'daki bütün yaşamı silmişti. Bu teoriye göre evrendeki diğer gezegenlerde yaşam olması bu filtreler yüzünden oldukça zor. Bu da bizim eşsiz olduğumuz ve evrendeki ilk uygarlıklardan biri olduğumuz anlamına gelebilir. Ayrıca Dünya'nın daha geçirmediği ve belirli bir aşamadan sonra gezegenlerdeki bütün yaşamı sonlandıran filtreler de olabilir.
Dünya'nın evrendeki varlığı oldukça yeni. Böyle düşününce bizden önce gelmiş ve gelişmiş canlılar olması da mümkün. Bu uzaylılar bir filtre benzeri bir zorluk ile karşılaşmış ve kendi teknolojileri ile yok olmuş olabilir mi? Son zamanlarda gündem olan nükleer savaşlar, yapay zeka gibi birçok kavram bir gezegendeki yaşamı kolaylıkla yok edebilir. Peki, uzaylılar da böyle bir süreçten geçmişse?
Uuzun süre boyunca bir uygarlığın çok gelişerek galaksiler arası yayılmış olması da mümkün. Kendilerine bir rekabet istemedikleri için bir diğer tür gelişince onları yok ediyor olabilirler mi?
Şu an elimizde olan kanıtlara göre evren cansız ve tamamiyle yalnızız. Gönderdiğimiz sinyallere cevap alamıyor ve gözlemlenen evrende herhangi bir canlılık göremiyoruz. Belki de korkutucu gerçeği kabul ederek bu koca evrende yalnız olduğumuzu anlamamız en iyisi olacaktır.