Koruyamadık: İtalya'da Takip Cihazı Takılan Caretta Caretta, Kafasında Bir Darbe ile Sahillerimize Vurdu

Nesli tükenmekte olan caretta caretta cinsi kaplumbağaların daha önce de ülkemizde zarar gördüğüne, öldürüldüğüne şahit olmuştuk. Bu defa yaşamını izlemek ve hangi rota ile derinlikte bulunduğunun tespiti için İtalya'da üzerine takip cihazı takılan bir Caretta Caretta, Mersin sahillerine vurdu. Caretta Caretta'nın 'kafasına aldığı darbe sonucu' öldüğü belirlendi...

Bulunduğu rota, derinlik ve yaşam alanıyla ilgili bilgiler almak için 2014 yılında İtalya'da üzerine takip cihazı takılan Caretta Caretta, Mersin kıyısında ölü bulundu.

Deniz kaplumbağası, ölü olarak Davultepe sahilinde karaya vurdu.

Yapılan incelemede, Caretta Caretta'ya İtalya'nın Napoli şehrindeki bir araştırma enstitüsünde uydu cihazı takıldığını belirlendi.

Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene AA muhabirine yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: 

'Santo Stefano Adası'ndan 9 Ekim 2014 tarihinde FB 1305 numaralı marka ve uydu takılarak gönderilen genç bir kaplumbağaydı. Üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmiş. İtalya ile haberleştik. Kaplumbağanın ne zaman, nerede olduğunu onlardan öğrendik. Biz markasından da kime ait olduğunu anlamıştık. Kaplumbağa izlemelerini takip eden bir internet sitesi var. Orada bilgilerine ulaştık. İtalya'dan buraya kadar bir geliş söz konusu.'

Ergene: "Kafasındaki kırık oldukça kötü bir kırıktı. Bu darbeden ölmüş" 📹

Caretta Caretta'nın 15-20 yaş arasında olduğunu belirten Ergene 'Kafasında bir kırık vardı. Ölümünün ondan kaynaklanabileceğini düşünüyoruz. Kafada kırıklar deniz içerisinde balıkçılardan da olabilir ama net değil. Tekne çarpması da olabilir. Onunla ilgili kesin yargıya varamadık. Kafasındaki kırık oldukça kötü bir kırıktı. Bu darbeden ölmüş.' dedi.

Caretta Caretta'dan izlediği rota, bulunduğu sıcaklık gibi çok sayıda faydalı bilgi alındığı, takip edilen canlıların bilimsel katkısının büyük olduğu belirtiliyor.

WWF, 100 milyon yıldan fazla bir süredir dünyanın okyanuslarında kilometreler kat eden deniz kaplumbağalarının, deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığı açısından vazgeçilmez ve tamamlayıcı bir role sahip olduğunu vurguluyor.

Ancak son 200 yıl içinde artarak devam eden insan faaliyetleri ve şiddeti bu eski denizcilerin yaşama şansını azaltıyor 👇

Bir Vahşet Daha: Caretta Caretta 3 Kurşunla Vurularak Öldürüldü
Caretta Carettanın Üzerine Yanıcı Madde Döküp Ateşe Vermişler!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Kıvılcım'dan Atatürk Portresine "Aksesuar" Denmesine Kapak Gibi Yanıt!
Diyanet, "Karalamalara Rağmen" Diyerek Duyurdu: Din Adamlarına Güven Oranı Açıklandı
Afra Saraçoğlu'nun "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülünü Alırkenki Panik Tavrı Tartışma Yarattı!
YORUMLAR
10.08.2017

Koruyamadık başlığına takılıyorsunuz da, koruyamayan "biz" kim, hiç kafa yormuyorsunuz anlaşılan. Aşağıda biri de yok yunanlar adalar falan bir şeyler yazmış ne alaka ise. Evet koruyamadık. Ama Türkiye olarak değil, insanlık olarak, dünya üzerinde yaşayan insanlar olarak nesli tükenmekte olan bir kaplumbağayı koruyamadık. Bizler sadece Türkler değiliz, aynı zamanda dünyada yaşayan insanlığın bir parçasıyız. En üst kimliğimiz insanlık...

10.08.2017

Caretta caretta'ların katledilmesi ile ilgili diğer haberleri okuduğumda, bunlara sebep olan mahluklara duyduğum sinir, nefret, aynısını onlara yapma hissi vb. duyguları tarif etmek mümkün değil. Yalnız bu haberde ne olduğu da çok net değil, kazara olmuş bir şey de olabilir. Açıklarda, teknelerin yanında yüzenleri ile bir kaç kez karşılaşmışlığım var. Biz gördüğümüzde kendimizi şanslı hissedip mutlu oluyoruz, kimisi de kendi halinde olan bu canlıları katlediyor. Bu dünyada ya da öteki dünyada, misliyle karşılıklarını bulurlar inşallah.

10.08.2017

ölüdenizde tekneyle açıklarda bizde denk gelmiştik ve dediğin gibi acayip mutlu olmuştuk. bu canlıları öldürenleri aklım almıyor.

10.08.2017

şu hayvanı neden öldürüsünüz ki anlamış değilim...şerefsizlik yaa kardeşim sana ne zararı var bu hayvancağızın yaa...eline ne geçti...ulan hadi öldürüp yiyebilsen diyeceğim ki adamın karnı aç ete para veremiyor öldürdü ulan ibu hayvan yenmez birşey yapılmaz kansız dalaksız..

TÜM YORUMLARI OKU (21)