Korunma Yöntemleri Nelerdir? Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan ve İstenmeyen Gebelikten Korunma Rehberi

Cinsel ilişki esnasında korunmak hem kadını hem de erkeği, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyor. Bununla birlikte, kadının gebe kalmasını engelleyen korunma yöntemleri de oldukça yaygın. Bu içeriğimizde, tüm korunma yöntemleri ile ilgili akıllardaki soru işaretlerine ışık tutuyoruz.

1. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyız?

HPV, siğil, uçuk, AİDSHepatit B, C, bel soğukluğu, frengi gibi hastalıklardan korunmak için kondom yöntemini geçiştirmemek ve düzenli olarak testlere girmekte fayda var. Bu hastalıkların sadece cinsel yolla bulaşmadığını da unutmamak lazım.

Ücretsiz ve anonim olarak test yaptırabileceğiniz laboratuvarlar da var. Şimdilik bu hizmeti veren üç yer var. Birincisi İzmir'de, diğeri ise İstanbul ve Ankara'da bulunuyor. (linklere tıklayarak bilgi alabilirsiniz.)

2. Genital siğil kanser yapar mı?

HPV kaynaklı bir siğil ise bu durum ileride kansere çevirebilir. Bu nedenle smear testi yaptırmalısınız. Testlerin de korunma yöntemleri olduğunu unutmamak gerekiyor.

3. Sürtünme yöntemi ile hamile kalınır mı?

Kıyafetle olan bir sevişme durumda hamile kalınması imkansız. Fakat, kadın ve erkek cinsel organının temasındaki durumlarda hamile kalınabilir.

4. Doğum kontrol hapları nasıl kullanılır?

Her gün düzenli alınması gerekir. Doğru kullanıldığı zaman etkilidir ve reglin ilk beş günü içerisinde alınmaya başlanmalıdır.

5. Doğum kontrol hapları regl öncesi gerginliği ve sancıları önler mi?

Doğum kontrol hapları regl döneminizden önceki PMS döneminizi daha hafif atlatmanızı sağlayacaktır. Çünkü, düzensiz regl olmanız sizin PMS dönemini daha yoğun geçirmenizi neden olur. Doğum kontrol hapları da bu konuda regl düzenlediği için daha az stres yaşarsınız. Kanallarınız daha açık olduğu için sancınız da her zamankinden çok daha az olacaktır.

6. Doğum kontrol hapları cinsel hastalıklardan korur mu?

Rahim ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucudur. Fakat, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (HIV/AIDS, hepatit-B, frengi, bel soğukluğu, klamidya gibi) korumaz. Bunlardan korunmak için aşılar olmalı ve düzenli olarak kontrole gitmeniz gerekmektedir.

7. Doğum kontrol hapları tüylenme yapar mı? Ya da kilo aldırır mı?

Eski jenerasyon doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığı doğrudur. Fakat günümüzde kullanılan doğum kontrol haplarının tümü tüylenme yapmaz aksine tüylenme ve ciltteki sivilcelerin tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlardan biridirler. Bu etkinin görülebilmesi için hapların 5-6 ay kullanılmaları gerekir.

Yani yan etkileri arasında kilo aldırır gibi bir bilgi bulunmamaktadır.

8. İğne yöntemi ile nasıl korunulur?

Düzenli olarak ayda bir kez, kas içine enjeksiyonla uygulanır. Kadınlarda bulunan kadınlık hormonları (östrojen ve progestron) barındırır. Doğru kullanıldığında, yumurtlama ve döllenmeyi engeller. Regl döneminin ilk haftasında tercihen ilk gününde uygulanır. 35 yaşını geçmiş ve sigara kullanmıyorsanız bu aşıyı olabilirsiniz. Anne sütü miktarını azalttığı için emzirirken aşı olmamanız gerekir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan sizi korumaz.

9. Kondom ile korunma nasıl olur?

Cinsel ilişkinizin başlangıcından sonuna kadar kondom kullanmalısınız. Kondom hem kadını hem de erkeği cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur. Bununla beraber kondom gebeliği de engeller.

10. Kondom yırtılırsa ne yapmalıyız?

Kondom yırtılma durumunda erkeğin spermleri kadının vajinasının içerisinde kalabilir ki bu da gebeliğe neden olabilir bu durumda acil korunma yöntemleri devreye giriyor.

11. Acil korunma yöntemi nedir? Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı, her zaman kullanılacak bir hap değildir. Kazara olan durumlarda (kondom yırtılması, korunmanın unutulması) gibi durumlarda kullanılmalıdır. Bunların dışında ertesi gün hapı bir korunma yöntemi olarak seçilmemelidir.

12. Ertesi gün hapı ne zaman alınmalıdır?

Cinsel ilişkinin takibinde gelen 72 saat içerisinde kullanılmalıdır.  İlaç kutusunda iki adet tablet bulunur. Bu tabletler aynı anda içilmelidir. Eğer ilaçları kullanıldıktan 3 saat sonra kusma ya da ishal söz konusu olur ise hapların yeniden alınması gerekir.

13. Kadın kondomu nedir? Kadın kondomu ile nasıl korunulur?

İnce, şeffaf, yumuşak plastikten yapılmış, uçları halka ile gerilmiş kılıf şeklinde bir araçtır. Cinsel ilişki öncesinde, kadının vajinasına yerleştirilir ve insel ilişki sırasında, meni içindeki spermlerin kadının vajinasına dökülmesini engeller. Cinsel hastalıklardan da korur.

14. Tüp bağlatma nedir? Kadının tüp bağlatma işlemi nasıl gerçekleşir?

Artık çocuk istemeyen çiftlerde, kadınların yumurtalık kanallarının diğer bir deyişle tüplerinin ameliyatla  bağlanmasıdır. Tüpler bağlandığı için yumurta, erkek spermi ile karşılaşmaz. Böylece  döllenme engellenir. Gebelik şüphesi olmayan herhangi bir zamanda, kadın evli ise kendisinin ve eşinin yazılı onayı ile yapılır. Cinsel arzu, yeterlilik ve doyumda, adet kanamalarında hiçbir değişikliğe yol açmaz. Hastanede yatmayı gerektirmez. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz.

15. Vazektomi nedir? Nasıl Yapılır?

Artık çocuk istemeyen çiftlerde, erkeklerin sperm kanallarının bağlanmasıdır. Kanallar bağlandığı için erkek spermi boşalma sıvısına geçmez. Böylece döllenme engellenir. Koruyuculuğun başlaması hemen gerçekleşmez. İlk 20 boşalmada ya da yaklaşık 3 ay süreyle kondom (prezervatif, kılıf) gibi ek bir yöntem kullanılmalıdır. Sonrasında ise oldukça etkilidir. Cinsel arzu, yeterlilik ve doyumda, erkeklik organının sertleşmesinde hiçbir değişikliğe yol açmaz. Erkek evli ise kendisinin ve eşinin yazılı onayı ile yapılır. Cilt kesilmeden ve dikişsiz olarak yapılabilir. Hastanede yatmayı gerektirmez.

16. Spiral Nedir? Spiral ile korunma nasıl gerçekleşir?

Doğum kontrol aracı olarak kullanılan spiral, 2-3 santimetre uzunluğunda, T şeklinde ve metal ya da plastik malzemeden yapılmış bir alettir. Bu küçük aracın üzeri, gebeliğin oluşmasını engelleyen özel bakır tellerle sarılıdır. Bazı spiral çeşitlerinde progesteron hormonu salgılayan parçalar da bulunur ve bu tür spirallere de ‘hormonlu spiral’ adı verilir.

17. Geri çekilmek korunma yöntemi değildir!

Cinsel ilişki esnasında erkeğin orgazm olma aşamasında geri çekilmesi çok riskli bir yöntemdir. Kondomlar sizi hem hastalıklardan hem de istenmeyen gebeliklerden koruyacaktır. Korunma yöntemlerinizi her zaman partneriniz ile konuşun. Korunmaya karşı olan partnerlerinize bunun önemini anlatabilmeniz dileği ile!

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
14.04.2019

Kadın kondomunu ilk defa gördüm :D

Pasif Kullanıcı
23.08.2019

geri çekilmek nasıl korunma yöntemi degil?öyleyse şimdiye kadar binlerce çocuk olmuştu...ayrıca şu kadınların kondomu nasıl alınıyo ordan sonra?içerde kalmıyomu?

14.04.2019

En iyisi bir doktordan yardım almak. En iyisini sizin için öneriyorlar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ