Koronavirüste Bugün: Trump, Virüsün Vuhan'daki Laboratuvardan Çıktığına Dair Kanıt Gördüğünü Açıkladı

Koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 3 milyon 280 bini aştı, 230 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. İyileşenlerin sayısı ise 1 milyonu geçti. Koronavirüs salgını nedeniyle küresel karbon salınımının yüzde 8 azaldığı açıklandı. Pek çok ülke önlemleri kademeli olarak gevşetmeye başladı.  Salgın nedeniyle 30 milyon kişinin işsiz kaldığı ABD'de istihbarat, Kovid-19'un insan yapımı ya da genetiği ile oynanmış bir hastalık olmadığına inandıklarını açıkladı. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in de koronavirüse yakalandığı bildirildi. 

Türkiye'de ve dünyada son 24 saatte yaşanan gelişmeleri derledik.

Trump: Koronavirüs Vuhan'daki laboratuvardan çıktı, bunun kanıtını gördüm

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüsün  Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıkladı.

Trump, Beyaz Saray'da 'yaşlıların korunması' konusunda düzenlenen panelde gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kovid-19'un Vuhan'daki bir laboratuvardan çıkmış olduğu iddialarına ilişkin Trump'a, 'Vuhan Viroloje Enstitüsünün virüsün kaynağı olduğuna dair size yüksek derecede güven veren bir kanıt gördünüz mü?' şeklindeki soruya, 'Evet gördüm.' diye yanıt verdi.

Gazetecilerin bu konudaki sorularında ısrar etmesi üzerine Trump, 'Çin bunu kasıtlı olarak ya da yanlışlıkla yapmış olursa olsun araştırmacılarımız bu konuda çalışıyor. Size şu anda daha fazlasını söyleyemem.' diye konuştu.

3 günlük sokak kısıtlaması başladı

İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda 30 büyükşehir ve Zonguldak'ı kapsayan sokağa çıkma kısıtlaması başladı.

Kısıtlama 3 Mayıs Pazar günü saat 24.00'e kadar devam edecek.

İçişleri Bakanlığının genelgesine buradan ulaşabilirsiniz.

ABD'nin 11 eyaletinde önlemler 1 Mayıs itibarıyla gevşetiliyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin 3 aşamalı şekilde gevşetileceğini ve kararın eyalet valilerinde olduğunu duyurmasının ardından eyaletlerin normalleşme sürecine ilişkin planları da açıklanmaya başlandı.

Hijyen ve sosyal mesafe şartıyla işletmeler açılacak

Bu kapsamda Alabama, Arizona, Idaho, Iowa, Kuzey Dakota, Ohio, Oklahoma, Texas, Utah, Wyoming ve Maine eyaletlerinde,Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin 1 Mayıs itibarıyla kademeli olarak gevşetileceği bildirildi.

Söz konusu tedbirler, Beyaz Saray'ın yayımladığı 3 aşamalı plan doğrultusunda kademeli olarak kaldırılacak.

İlk aşamada, bu eyaletlerdeki restoranlar, sinema salonları, alışveriş merkezleriyle ibadethaneler gibi mekanlar sosyal mesafenin korunması ve hijyen kurallarına uyulması şartıyla açılacak.

Her eyaletin Kovid-19 tedbirlerini gevşetmeye yönelik düzenlemeleri farklılıklar gösterse de birçok eyalette okullar, eğitim ve öğretim yılının sonuna kadar kapalı kalmaya devam edecek.

Johnson: Kovid-19'da en yüksek noktayı gördük

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs ile ilgili yaptığı açıklamalarda Kovid-19'un zirveyi gördüğünü söyledi. Johnson, sokağa çıkma kısıtlamasının bitmesi ile ilgili yol haritasını yakında açıklayacağını belirtti.

Diğer Avrupa ülkelerinin karantinadan çıkış planlarını açıklamasının ardından İngiliz hükümeti üzerinde bir baskı oluştu. 

Mart ayında İngiltere'de ilan edilen kısıtlamalar en az 7 Mayıs'a kadar sürecek.

İngiltere Başbakanı önümüzdeki hafta koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılması ile ilgili 'anlaşılır bir plan' sunacağını belirtti.

Yaklaşık bir ay önce kendisi de Kovid-19'a yakalanan Johnson hastanede tedavi gördükten sonra ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı. Johnson basın toplantısında, 'En yüksek noktayı geçtik ve düşüş eğimindeyiz.' dedi.

22:00 itibarıyla dünya genelindeki durum 👇

Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 3 milyon 282 bine ulaştı.

Can kaybı ise 232 bini aşarken iyileşenlerin sayısı da 1 milyon 34 bini buldu.

Ülkelerdeki vaka ve can kaybı sayıları 👇

ABD'de vaka sayısı 1 milyon 80 bini, can kaybı ise 60 bini geçmiş durumda.

Vaka sayısında ABD'yi İspanya, İtalya ve İngiltere izliyor.

101 yaşında koronavirüse yakalandı, 10 günde iyileşti

Kahramanmaraş’ta koronavirüs tedavisi gören 101 yaşındaki Ömer Dinler, 10 günlük tedavinin ardından hastalığı yenerek, alkışlarla taburcu edildi.

Galatasaray Başkanı hastaneye kaldırıldı, koronavirüs çıkmadı

Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, hastaneye kaldırıldı.Kulüpten yapılan açıklamada Cengiz'in halsizlik ve kilo kaybı şikâyeti nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve rahatsızlığının koronavirüs ile ilgisi olmadığı açıklandı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İtalya’daki ölümlerde azalma sürüyor: Son 24 saatte 285 kişi öldü

Övgü Pınar'ın aktardığına göre İtalya’da koronavirüs salgınında son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı 285 oldu. Dün bu sayı 323, önceki gün 382’ydi. Toplam can kaybı ise 27 bin 967’ye ulaştı.

Toplam vaka sayısı ise 1872 artışla 205 bin 463’e yükseldi. Toplam vaka sayısındaki bir günlük artış oranı yüzde 0.9 oldu.

Salgının başından bu yana tespit edilen bu vakalardan 75 bin 945’i iyileşti. Halen pozitif olan 101 bin 551 kişinin yüzde yüzde 80’i evde tecritte bulunuyor. Hastanede tedavi gören Covid-19 hastalarından 1694’u yoğun bakımda.

İtalya’da ilk koronavirüs vakası 20 Şubat’ta, ilk ölüm de 21 Şubat’ta kaydedilmiş, 23 Şubat’tan itibaren ülkenin kuzeyindeki bazı kasabalarda karantina tedbirleri uygulanmaya başlamıştı.

Tedbirler 10 Mart’tan bu yana da ülke genelinde uygulanıyor. 4 Mayıs’tan itibarense kısıtlayıcı tedbirlerin kısmen hafifletilmesi öngörülüyor.

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin koronavirüse yakalandı

Sputnik'in aktardığına göre Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e koronavirüse yakalandığını bildirdi.

ABD istihbaratı: İnsan yapımı ya da genetiği ile oynanmış değil

Euronews'un aktardığına göre ABD'nin en tepe istihbarat ajansı Ulusal İstihbarat Direktör Ofisi (ODNI), Kovid-19'un insan yapımı ya da genetiği ile oynanmış bir hastalık olmadığına inandıklarını açıkladı.

ODNI'den yapılan açıklamada 'İstihbarat topluluğu geniş bilimsel bir konsensusla Kovid-19 virüsünün insan yapımı ya da genetiği ile oynanmış olmadığına mutabık' dedi.

Ancak ODNI koronavirüsün ilk görüldüğü yer Çin'in Vuhan şehrindeki bir laboratuvarda çıkan bir kaza ile mi ortaya çıktığını da araştırmaya devam ettiklerini belirtti. Reuters'in haberine göre ODNI, 'İstihbarat topluluğu, salgının enfekte bir hayvanla temas ile mi yoksa Vuhan'daki laboratuvarda yaşanan bir kaza ile mi başladığını yeni bilgiler ile dikkatle incelemeye devam edecek' dedi.

ABD istihbaratı virüsün ilk görüldüğü yer Vuhan'da bulunan bir et pazarından doğal yollarla insanlara bulaşmış olabileceği ya da bu şehirde salgınlarla ilgili araştırmalar yapan laboratuvardan çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Türkiye'de son 24 saatte 2 bin 615 yeni tanı kondu

Türkiye'de Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 93 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 615 yeni vaka tanısı kondu. 

Toplam ölü sayısı 3 bin 174'e çıkarken bugün 4 bin 846 kişi de hastalığı yendi.

Detaylar için 👇

Türkiye'de Son Durum: Toplam Vaka Sayısı 120 Bini Aştı

Fransa'da Paris St Germain şampiyon ilan edildi

Fransa Birinci Ligi'nde (League 1), Paris St Germain 2019-2020 sezonunun şampiyonu ilan edildi.

Paris St Germain, League 1 maçları Mart ayı ortasında koronavirüs salgını nedeniyle durdurulduğunda en yakın takipçisi Marsilya'nın 12 puan önündeydi.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe Salı günü ülkede spor müsabakalarının Eylül ayına kadar başlamayacağını açıklamıştı.

Ülkede koronavirüs vakalarının sayısı 166 bini aştı.

Fransa'da virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı ise 24 bini geçti.

Türkiye'den ABD'ye ikinci yardım uçağı

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Küresel karbon salınımı yüzde 8 azaldı

BBC Türkçe'nin aktardığına göre koronavirüs nedeniyle, seyahatlerin durma noktasına gelmesi ve iş nedenli enerji kullanımının azalması ile küresel karbon salınımının yüzde 8 azaldığı açıklandı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın yaptığı hesaplamaya göre, yaşanan bu düşüş, 2008 yılındaki küresel ekonomik krizin altı katı olacak.

Zehirli gazların salınımının, son 10 yılın en düşük seviyesine düşmesi bekleniyor.

Tacikistan'da ilk koronavirüs vakaları tespit edildi

Tacikistan'da ilk kez koronavirüs vakası tespit edildi, 15 kişi hastaneye kaldırıldı.

İstanbul’da sokağa çıkma yasağında sağlıkçılara ücretsiz taksi

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Gaziantep'in bir mahallesinde ortak karar: Tokalaşma, komşu ziyareti yok, kendi karantinamızı sağladık

Gaziantep'te bir mahallede koronavirüs nedeniyle komşu ziyaretleri ve tokalaşmaya ara verildi.

DHA'nın haberine göre İslahiye ilçesine bağlı Yukarıbilenler Mahallesi'nde yaşayanlar bir araya gelerek önlemler için ortak karar aldı.

ABD'de koronavirüs nedeniyle 30 milyon kişi işsiz kaldı

Amerika Birleşik Devletleri'nde 30 milyondan fazla insan koronavirüs salgını nedeniyle işini kaybetti. 

ABD Çalışma Bakanlığı Perşembe günü Washington'da yaptığı açıklamada, yalnızca geçen hafta 3 milyon 840 bin kişinin işsiz olarak kayıtlara geçtiğini açıkadı. Salgın ABD ekonomisini olumsuz etkiliyor.

İran'da Kovid-19 salgınında can kaybı 6 bini aştı

İran'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 71 artarak 6 bin 28'e yükseldi.

Oxford Üniversitesi ve ilaç üretim devi AstraZeneca koronavirüs aşısı için güçlerini birleştirdi

İnsanlar üzerinde koronavirüs aşısı denemelerine başlayan Oxford Üniversitesi'nin çalışmalarına, ecza devi AstraZeneca da katılıyor. Üniversitenin aşıyı bulması durumunda üretim ve dağıtımını kâr amacı gütmeden AstraZeneca üstlenecek.

Aşının bulunması ve etkili olduğunun kanıtlanması halinde, dünya genelinde yaygın hale gelebilmesi ve hızla tüm insanlara yapılabilmesi için bu ortaklıkta uzlaşıldığını belirtiliyor.

İspanya'da son 24 saatte ölü sayısı 268 arttı

İspanya'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 268 artarak 24 bin 543'e çıktı.

Rusya'da vaka sayısı 100 bini aştı

Rusya'da koronavirüs vaka sayısının 7 bin 99 artışla 106 bin 498'e, can kaybının ise 101 artışla bin 73'e yükseldiği bildirildi.

Tayland'da pazarlar, açık hava yiyecek tezgahları, berber ve kuaförler açılıyor

Tayland pazar yerleri, açık havadaki yemek tezgahları ve berber, kuaför gibi bazı küçük işletemelerin Pazar gününden itibaren açılmasına izin verileceğini açıkladı.

Ülkede gece saatlerinde uygulanan sokağa çıkma ve alkol satışı yasaklarının ise Mayıs ayı sonuna kadar süreceği belirtildi.

Kapalı alanlarda bulunan restoranlar, yemek tezgahları, sinema salonları, alışveriş merkezleri, spor salonları ve spa salonları da bir süre daha kapalı kalmaya devam edecek.

Güney Kore'de dün ilk kez ülke içi kaynaklı yeni vaka görülmedi

Güney Kore, ülkedeki ilk koronavirüs vakasının görülmesinden 75 gün sonra, dün, ilk kez ülke içi kaynaklı yeni vaka tespit edilmediğini açıkladı.

Ülkede geçen hafta bazı önlemler gevşetilmeye başlanmıştı.

Almanya'da koronavirüs vaka sayısı 159 bin 119'a yükseldi

Almanya'da yeni koronavirüs vaka sayısı Robert Koch Enstitüsü verilerine göre bir günde bin 478 artarak 159 bin 119'a yükseldi. 173 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle toplam ölü sayısı da 6 bin 288'e ulaştı. Koronavirüsten iyileşenlerin sayısı da bir günde 3 bin 100 kişi artarak 123 bin 500 olarak kaydedildi. Bulaştırma katsayısı ise 0,75'e geriledi. Bu, koronavirüslü on kişinin virüsü ortalama 7,5 kişiye bulaştırdığı anlamına geliyor. Salgının kontrol altına alınabilmesi için katsayının 1'in altında olması gerekiyor.

Türkiye'den ABD'ye ikinci tıbbi yardım seferi

Türkiye'nin, Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerden ABD'ye tıbbi yardımlarını taşıyan ikinci askeri kargo uçağı, Ankara'dan hareket etti.

Türkiye, 2 gün önce de ABD'ye tıbbi yardım malzemesi göndermişti.

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait nakliye uçakları daha önce İspanya, İtalya, İngiltere, Sırbistan, Kosova, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Karadağ, Libya, Somali ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ne de yardım taşımıştı.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Babalık Davasıyla Uğraşan Uğur Dündar'ın Yıllar Önce Verdiği Bir Röportajda Söyledikleri Şoke Etti
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
01.05.2020

Vallah de :D bu herif dünya tarihi in en kötü ikinci başkanı :D Birinci belli.

01.05.2020

Kanıt bulup yaptırım uygulamazsanız sizin de Allah belanızı versin

01.05.2020

ellerinde beyaz eldivenleri olan ustu ciplak kisiler viruslerin ustune de isiyor muydu?

TÜM YORUMLARI OKU (7)