Almanya Duisburg Essen Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji Enstitüsü Öğretim üyesi Vu Thuy Khanh Le-Trilling ve arkadaşları yaptıkları bilimsel çalışmada adaçayının koronavirüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikte olduğunu ortaya koydu. Makalede, Covid-19'a karşı koruyucu özelliğinden dolayı adaçayının gargara olarak kullanılması da önerildi.
Bilimsel makalede ayrıca adaçayının Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kayıtlarında güvenilir bir bitki olduğuna da değinildi. Ada çayıve ebegümeci bitkisinin antiviral etkisine dair kayıtların Avrupa İlaç Ajansı’nda da (EMA) yer aldığı ifade edildi. Covid-19’a yakalanmamak için adaçayı ve ebegümeci karışımıyla yapılacak gargaranın sabah öğle akşam kullanılmasını tavsiye eden İbrahim Saraçoğlu da bu konuda aynı fikirde.
GERÇEK: Bakın su ile bile gargara yapsanız teoride virüsün yapışmasını engelleyebilirsiniz. Ama virüs de boğazda açıkta sizin gargara yapmanızı beklemiyor. Ağzımıza hortum bağlayacak halimiz de yok. Virüs reseptöre hızlıca saniyeler içinde bağlanıyor, üstelik hızla hücre içine girip çoğalmaya başlıyor.
Bitki özlerinin üremeyi durdurucu etkisi olabilir ama hepimizin bildiği gibi normal şartlar altında yani insan vücudunda etkisi ne olacak bilinmez. Çünkü virüs vücuda girdiği anda tükürükte amilaz var, bununla parçalanmayan bir yapıda olmalı. Bu işin enzim kısmı, en basiti… Ağız florası var, buradaki bakterilerin salgıladığı bir sürü enzim var. Virüsün bunlar ile stabil kaldığının, etkili olduğunun gösterilmesi lazım, bu o kadar kolay değil. Bunların hepsinin ne yazık ki işlenmiş molekül olarak çalışılması lazım. 'Ebegümeci ama nereninki? Hangi hasat?' gibi liste uzar gider. Bu tip ürünlerin her halükarda işlenmiş molekül haline gelmesi lazım ki işe yarasın.
E nabalım şimdi bütün gün pastil mi emikleyelim nedir? Bütün bilimsel çalışmalara bilimsel açıklama getirip sonda pastile yeşil ışık yakmak, bana biraz kahvehane bilimi gibi geldi.
iyi en son 1 tane yöntemi beğenmiş :)