Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve daha sonra tüm dünyayı paniğe sürükleyen, binlerce kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs ile ilgili yaşanan tüm olayları sizler için derledik.
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve daha sonra tüm dünyayı paniğe sürükleyen, binlerce kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs ile ilgili yaşanan tüm olayları sizler için derledik.
2019 yılının sonlarına doğru Çin Wuhan kentinde bir balık pazarında ortaya çıkan koronavirüs Çin'de hızlı bir yayılma göstererek ölümlere neden oldu. İlk vakanın 1 Aralık 2019'da zatürre şüphesi ile ortaya çıktığı düşünülüyor.
Koronavirüs hayvanlardan insanlara geçebilen virüsleri tanımlayan bir gruptur. Bilim insanları yayılan bu virüsün SARS virüsü genleri ile %70-%80 oranında benzeştiğini gördü. İlk kez Aralık ayında görülen ve '2019-nCoV' olarak adlandırılan virüs, koronavirüs ya da corona virüsü adıyla medyada, insanlar arasında tanımlanıyor.
Bilim insanları yaptıkları çalışmalarda virüsün yayılması konusundaki gen özelliklerine baktığında solunum yoluyla bulaşabildiğini belirttiler. Solunum yollarını ve akciğeri hızlı bir şekilde mahveden bu virüs acılı bir ölüme sebep oluyor. Virüs kuluçka döneminde de bulaşabiliyor.
Wuhan kentinde başlayan salgın sadece birkaç gün içerisinde Çin'in büyük kentlerinde de görülmeye başlandı. Ölüm sayılarının da hastalığın yayılma hızıyla aynı şekilde artması nedeniyle tüm dünya alarma geçti. Zira bu hastalığın bir aşısı veya ilacı yok. Çinli bilim insanları Yeni bir tür virüs olması nedeniyle tedavisi bulunana kadar korunması gereken ölümcül bir hastalıkla karşı karşıyayız.
Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdiklerini açıkladı. Koronavirüsler hayvanlardan insanlara bulaşabilen virüsleri tanımlıyor.
En önemli belirtileri: yüksek ateş, öksürük, nefes almada sıkıntı olarak görülüyor. Aynı zamanda akciğer iltihabı, akut solunum sendromu, böbrek yetmezliği de resmi olarak kayıtlara geçti.
Virüsün gen özellikleri artık bilindiği için hastane ortamında buna göre testler yapılıyor. Çin'de ve artık tüm dünyada havaalanlarında veya insanların toplu bir şekilde bulunduğu alanlarda güvenlik için yüksek ateş testi gerçekleştiriliyor. Yukarıdaki görselde de yüksek ateş testinin uygulandığını görebilirsiniz.
Ölüm sayılarının şimdiye kadar en fazla Çin'de olduğunu söylememiz gerekiyor. 24 Şubat itibarıyla ölenlerin sayısı 2200'ü geçti. Bildirilen vaka sayısı ise 75 bin hastaya ulaştı.
SARS virüsü nedeniyle dünyada 800 kişi hayatını kaybetmişti.
Virüs solunum yoluyla bulaşabiliyor ve ölümcül bir düzeyde etkileri var. Virüsün neden olduğu ölümlerde yaş ortalamasının 80 ve üzeri ağırlık olması da başka bir ilginç nokta. Çocuklar ve gençlerde binde 2 civarında ölüm oranı görüldü. 80 yaş üzerinde ölüm oranı %14,2.
'Dut pekmezi yiyin.' dedi.
Bugüne kadar Çin dışında 27 ülkede koronavirüs teşhisi konuldu. Japonya, Tayland, Güney Kore, ABD, Tayvan, Singapur, Vietnam, Almanya, Fransa, İtalya ve en son İran'da görüldü.
İtalya'da önem için 11 kasabaya giriş çıkışlar kapatıldı. İnsanlar panik nedeniyle marketleri boşalttı.
Mürettebatıyla 4 bin kişiden fazla insanı barındıran gemi Japonya'da karantinaya alındı.
Sağlık Bakanlığı uçakta yer alan yolcuların karantinaya alındığı ve gerekli testlerin yapıldığını, sonuçların negatif çıktığını söylese de korku yaşanmasına yetti de arttı bile.
Bu Türkiye'de yaşanan ilk şüpheli durum değil. Daha önce de Van'da 4 İranlı turist gözlem altına alınmıştı.
dışarı çıkmamak için güzel bir neden... 'salih abi yok ya, virüsle falan uğraşmayalım seneye görüşürüz inşallah'
Neden kimse Güney Kore'yi konuşmuyor? Hasta sayısı 1200 civarı 12 ölü var..