Koronavirüs (Corona Virus) Testi Nasıl Yapılır? Nerelerde Yaptırılabilir? Covid-19 Tanı Kiti Nedir?

Koronavirüs hızla yayılmaya devam ediyor. Artık çok yakınımızdaki ülkelere kadar ulaştı. Ülkemizde de insanlar koronavirüs şüphesiyle hastanelere başvuruyor. Peki, koronavirüs testi nasıl yapılır? Bunun cevabını sizin için bir doktordan öğrendik. 

1. Öncelikle Koronavirüs şüphesi ile sağlık ocağına başvurabilir miyiz?

Koronavirüs şüphesiyle sağlık ocağına başvurabilirsiniz ancak enfeksiyon hastalıklarının bulunduğu 2. ve 3. basamak hastanelere başvurmak daha doğrudur.

2. Müdahale sağlık ocağında mı yapılıyor yoksa bir hastaneye mi sevk ediliyoruz?

Öncelikle maske gibi temel önlemler alınıp, İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirimde bulunularak referans hastanelere sevkiniz sağlanır.

3. Her devlet hastanesi Koronavirüs ile ilgili müracatımızla ilgilenebilir mi?

Her sağlık kurumu Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu yönergeler doğrultusunda gerekli titizlikle gereken müdahaleyi yapmaktadır.

4. Başvuran herkese test yapılıyor mu?

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş kişilerle yakın temasta bulunup, Koronavirüs semptomları gösteren şüpheli her hastaya test yapılır.

5. Peki bu test hangi yöntemlerle yapılır? Tanı kan testiyle mi konuluyor?

Virüs özellikle üst solunum yoluna yerleştiği için nazofaringeal sürüntü örneği (ağız ve burun mukozası) alınıyor.

6. Bu test hastane içinde mi yapılıyor yoksa bir merkeze mi gönderiliyor?

Alınan örnek PCR adı verilen genetik inceleme için ilgili uzmanların bulunduğu laboratuvarlara gönderiliyor.

7. Ortalama tanı süresi ne kadar?

İlgili hastanede alınan örneğin laboratuvara gönderilmesi ve sonuçların çıkması 2 ila 3 gün arasında tamamlanmaktadır. Ancak hastalığın kuluçka süresi göz önüne alındığında karantina süresi duruma göre daha uzun sürmektedir.

Covid-19 tanı kiti nedir?

Yurt dışında Koronavirüs için geliştirilen tanı testlerinden biri olan Covid-19 tanı kiti Ankara'da Ulusal Viroloji Laboratuvarı'nda geliştirildi. Kit, hemen hemen virüsün tespit edildiği tüm ülkelerde, halk sağlığı merkezlerinde kullanılmaktadır. Normalde 4 -120 saat arasında sonuçlanan tanı testi bu kit ile 90 dakikaya kadar düşürülmüştür. İlerleyen zamanlarda sürenin daha da düşürülmesi planlanıyor.

(Bu soru doktora sorulmamıştır.)

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
YORUMLAR
08.03.2020

Kuluçka süresinin belirsizliği ve belirtilerin sıradan grip ile çok benzer olması işi zorlaştırıyor. Herkes kendisinin doktoru olmalı. Eğitim her işin başı.

08.03.2020

Türkiye'de üretilen virüs test kitinin doğruluğunu gösteren bir araştırma yayınlandı mı? Yurt dışında yapılan testlerin bazen hatalı sonuç verdiği ve 7 defa negatif alınan sonucun 8. de pozitif alınabildiği söylenmiş. Karşılaştırması yapılıp yayınlandı mı?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ