Koronavirüs ile Savaşmada Etkili Yöntem: Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Ne Yapmalıyız?

Vücudumuzun her türlü virüse karşı koyabilmesi için bağışıklığımızı güçlü tutmamız gerekiyor.

Not: En doğru bilgi için uzmana danışın. Her ürünün tüketim miktarı önemlidir.

Kaynak: 1, 2, 3

Son günlerde dünyanın gündeminde olan koronavirüs maalesef Türkiye'de de bir erkek vakada görüldü.

Sağlık Bakanı Koca: 'Türkiye'de İlk Koronavirüs Vakası Tespit Edildi'

Virüsle savaşabilecek en etkili silahlarımızdan biri ise, güçlü bağışıklık sistemi!

Gelin birlikte bakalım:

1. Stres seviyenizi azaltın.

Kronik stres, kortizol hormonunu serbest bırakarak vücudun bağışıklık tepkisini bastırır. Kortizol, vücuttan sinyal üretmek ve almak için T hücrelerine (spesifik bir beyaz kan hücresi) müdahale eder. Kortizol ayrıca patojenlere karşı ilk savunma hattımız olan bağırsak ve solunum yolunu çizen antikor salgısını da azaltır. Stresinizi kontrol altında tutmak için düzenli olarak meditasyon yapın veya hobilerinizle ilgilenmeye çalışın.

2. Alkol alımınızı azaltın.

Birçok araştırma, aşırı alkol alımının bağışıklık sistemine kötü şekilde müdahale edebileceğini göstermiş.

3. Vitamin alımınızı aksatmayın.

A, B6, C, D ve E vitamini bağışıklık sisteminin gücünü artırmaya yardımcı olabilir. C vitamini en büyük güçlendiricidir ve eksikliği çeşitli hastalıklara neden olabilir. Portakal, greyfurt, ıspanak ve çilek gibi narenciye meyvelerinden C vitamini alabilirsiniz. Multivitamin takviyelerini doktorunuza danışabilirsiniz, ancak gıda yoluyla doğal alım en iyi yoldur.

4. Daha fazla sebze tüketin.

Sebzeler, meyveler ve kuruyemişler bağışıklık sistemimiz için gerekli olan besinlerle yüklü. Bunları günlük olarak tüketmek bağışıklığı güçlendirebilir.

Şu ürünleri evinizde bulundurup bolca tüketerek çok daha güçlü bir bağışıklık sistemine kavuşabilirsiniz 👇

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirerek Hastalıklara Karşı Savaşacak 21 Besin

5. Otları ve ek gıdaları uzmana danışarak tüketin.

Ekinezya, Mürver ve Astragalus gibi otlar, hastalığın süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun da ötesinde, güçlü bir bağışıklık sistemi için vitamin ve mineral takviyeleri kullanmak için gerekli besinleri sağlar. Ancak bu otların koronavirüse karşı nasıl bir tutum sergileyeceği bilinmediğinden bağışıklık sisteminizi güçlendirse de bazı zararları olabilir.

6. Egzersiz yapın.

Düzenli olarak çalışmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Düzenli egzersiz, vücudu enfeksiyona karşı koruyan bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerini harekete geçirir. Bununla birlikte, sürekli ve aşırı egzersiz bağışıklık sistemini zayıflatır ve sizi grip ve viral enfeksiyonlara eğilimli hale getirir.

7. Düzenli ve verimli uyku önemli.

Uykusuzluk ve verimsiz uyku, vücuttaki T hücrelerinin aktivitesini azaltabilir. Bu, bağışıklık sisteminizi ve aşılara ve ilaçlarla virüse karşı vücudunuzun vereceği cevabı zayıflatabilir. Günde 7-8 saat uyumaya çalışın.

8. Mantar yemeye başlayın.

Gezegendeki en sağlıklı gıdalardan biri olan mantar (yenilebilir olanlar),  temel besinler ve mineraller açısından zengindir.

9. Uzun süre aç kalmayın.

Aç kalmamak  için midenizi tıka basa doldurmayın ancak sağlıklı besinlerle beslenerek aç kalmamaya dikkat edin. Bu sizi güçsüz düşürebilir.

10. Sigara içme alışkanlığınızı bırakmaya çalışın.

Sigara içme alışkanlığını durdurun çünkü sadece kanser riskini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemini de bozar. Sigara içmenin uyarlanabilir ve doğuştan gelen bağışıklık üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu söylenmektedir.

11. Doğru saatlerde güneşe çıkın.

Güneş, vücudumuzdaki D vitamini üretimine katkıda bulunan en önemli faktörlerden biridir. D vitamini, vücudun antikor üretmesine yardımcı olduğu için bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için gereklidir. Vücuttaki düşük D vitamini seviyesi, solunum problemlerinin başlıca nedenlerinden biri olarak adlandırılmıştır. Güneş ışığında 10-15 dakika boyunca tempolu bir yürüyüş, vücutta yeterli D vitamini üretilmesini sağlayacaktır. Dışarı çıkma ihtimaliniz yoksa evinizin balkonunda güneşlenmeniz bile vitamin almanız açısından etkili olabilir.

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR

adam sabah servisa biniyor 6:30 da işe gidiyor mesai başlıyor 8 8:30 da başlıyor çalışmaya akşam çıkış 17:30 - 18:00 akşam servis 20:00 20:30 gibi trafiğe bağlı ewe varsa bir yemek yese 9. şimdi bu elemanın 6:30 da servise gitmesi ve yazılana göre 7 saat uyuyacağını varsayarsak 23:30 da yatması lazım 2:30 saat serbest zamanı var GÜN için ee tabi birde egzersiz dediniz en az 30 dk da orada gitti kaldı 2 saat.Yaşadığımız hayata bak aminyüm :D ay sonunda Fatura kira ve yaşamak için ki buna yaşamak denirse alınan para = 2 saat nefes süresi

11.03.2020

çok iyimsersin 17,30-18,00 8,30 da işe başlayan biri en erken 18,30 da işten çıkar o da öğle paydosunu yarım saat yaparsa öğle paydosunu 1 saat yaparsa işten çıkış saati akşam 19,00 maalesef tabi memurlar vs diyecek sözüm yok sevgiler arkadaşım

11.03.2020

içerik ve başlık sıfır alaka.

Pasif Kullanıcı
11.03.2020

Bağışıklık sistemi her hastalıkla savaş için önemli lakin bu hastalık bazında konuşmak gerekirse bence öncelikle ciğerlerinizi koruyucu önlemler alın. Bu virusun gripten en önemli farkı, grip gibi direkt üst solunum yolunda çoğalmıyor olması. Grip virusu mal gibi girer girmez direkt çoğalmaya başladığı için vücudun savunma mekanizması çabuk devreye girip virusu alt organlara ulaşamadan genelde bertaraf ediyor. Grip başlangıcında boğaz ağrısı ve burun akıntısı bu yüzden oluyor. Covid-19 ise sinsi bir virus, ciğerlere gidene kadar sabredip orada çoğalmaya başlıyor. Eh vücut farkına varıp savaşmaya başlayana kadar ciğerlerinizi işgal etmiş oluyor ve pneumonia denen solunum güçlüğü ve kuru öksürük başlıyor. Şayet ciğerlerinizde önceden bir kapasite düşüklüğü varsa, mesela kronik bronşit ya da KOAH gibi, işiniz daha da zorlaşıyor. O yüzden sigara içiyorsanız acilen bırakın, ciğer kapasitenizi geliştirecek egzersizler yapmaya başlayın.

Pasif Kullanıcı
11.03.2020

Yukarıda yazmayı unutmuşlar, sık sık zencefil, zerdeçal gibi koruyucu etkisi olan bitki çaylarını içmek, en azından bolca sıvı almak da yardımcı olur. Bu arada hastalık sırasında daha çok cocuklar için kullanılan nebulazor denen buhar makinalarına ya da bir bardak sıcak suya mentol tableti atarak buharını soluyarak öksürüğü azaltıp nefesinizi rahatlatabilirsiniz diye düşünüyorum. Daha önce bol öksürüklü bir hastalıkta çok faydasını görmüştüm.

TÜM YORUMLARI OKU (9)