Hızla yayılan yeni koronavirüs, ekonomi sektöründe zarar endişesini artırıyor. Borsalar düşüşte. Uzmanlar salgının ihracat ve tedarik zincirlerinde neden olabileceği “vahim sonuçlar” konusunda da uyarıyor.
Hızla yayılan yeni koronavirüs, ekonomi sektöründe zarar endişesini artırıyor. Borsalar düşüşte. Uzmanlar salgının ihracat ve tedarik zincirlerinde neden olabileceği “vahim sonuçlar” konusunda da uyarıyor.
DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nden (IfW) Gabriel Felbermayr, koronavirüs salgını nedeniyle şirketlerin, küresel üretim sisteminin ne kadar kırılgan olacağını öğreneceğini söylüyor.
Finans krizinin, şirketlerin finansal yapılarını gözden geçirerek banka kredilerine bağımlılıklarını azaltmalarına yol açtığını hatırlatan Felbermayr, koronavirüs salgınının da benzer bir değişim sürecini tetikleyebileceği görüşünde.
Ekonomist Felbermayr, şirketlerin üretim merkezlerini yeniden Avrupa'ya taşıyarak, mesafeleri kısaltıp, üretim zincirlerinin dayanıklılığını artırmaya yönelebileceğini söyledi.
Habere göre, koronavirüsün daha fazla yayılmasını önlemek için alınan seyahat kısıtlaması, işletmelerin kapatılması gibi önlemlerden özellikle uluslararası alanda faaliyet gösteren, ihracata bağımlı şirketler zarar görüyor.
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, salgının Çin'e olan 'sorumsuzca ve akılsızca bağımlılığı” gözler önüne serdiğine dikkat çekerek, bu sürecin küreselleşmenin oyun kurallarında değişime yol açabileceğini kaydetti.
Le Maire, özellikle sağlık ve otomotiv endüstrisindeki tedarik zincirinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, 'İlaç etken maddeleri için yüzde 80 hatta yüzde 85 oranında Çin'e bağımlı olmayı sürdüremeyiz” açıklamasını yaptı.
Çin'deki Avrupa Ticaret Odası Başkanı Jörg Wuttke, koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerinin 'tahminlerinin ötesinde” olduğunu aktardı. 'Bana dört bir yandan yardım çığlıkları ulaşıyor” diyen Wuttke, Çin'de faaliyet gösteren çok sayıdaki orta ölçekli şirketin iflasın eşliğinde olduğu bilgisini paylaştı.
Salgın nedeniyle, Cosco ve Maersk gibi büyük deniz nakliyat şirketleri faaliyetlerini, nakliyatlarını sınırlandırmak zorunda kaldı. 'Bunun sonucunda yakında Avrupa'daki çok sayıda ürün yavaş yavaş temin piyasada bulunamayacak” diyen Rutte, bunun Mart ayı itibariyle başta ilaç sanayisi olmak üzere pek çok sektörü etkileyebileceğini kaydetti.
Federal Malzeme Yönetimi, Satın Alma ve Lojistik Birliği'nin (BME) Çin Sorumlusu Riccardo Kurto, pek çok şirketin tedarik zincirindeki aksamaların tespiti ve önlem alınması için özel birimler oluşturduğunu anlatırken, 'Kimi şirketler bize Çin üreticilerle birlikte acil eylem planı geliştirdikleri, bu yolla yaşanacak tedarik ve teslimat sıkıntısının aşılmaya çalışıldığı bilgisini aktarıyor” diye konuştu.
su durum en cok turkiye ekonomisine yariyacaktir. cin'in yukelisinden en cok turkiye gibi ucuz insan gucune dayanan ekonimiler zarar goruyordu, ornek vermek gerekirse 20 yil once avrupada satilan her 4 televizyondan 1 tanesi turk uretimiydi. bugun bu sayi kac? avrupa birligine dahil olmasada gumruk birligi icinde bulundugu icin uretimin yeniden avrupaya kaymasi demek genc ve kalabalik nufusu ile uretimin ve yatirimlarin buyuk oranda turkiyeye gelmesi demetir. tabi biz ortadogu batagina daha cok batarak ulkeyi istikrasizlastirmadigimiz surece. yatirim istikrarin stabilitenin oldugu yere gelir.
Bu hastalık sürecini kontrollü atlatabilirsek Avrupa ucuz yakın ve güvenilir işgücü için bizi tercih etmeye başlayacaktır.
Normal şartlar altında bunun bizim ekonomimize fayda sağlar ama şimdiye kadar uygulanan ekonomi politikaları, bu faydanın sadece üst kesime yarayacağını düşündürüyor