Koronavirüs Bulaşma ve Hastalığı Çok Daha Ağır Geçirme Riski Olan Kişiler

Koronavirüs bulaşma riski ve gösterdiği etki kişiden kişiye göre değişiyor. Bazılarımız çok daha büyük risk altında!

Not: Sıralama risk oranıyla ilişkili değildir.

1. 65 yaşında veya daha büyük olanlar.

COVID-19 ayrımcılık yapmaz ve yaşınız ne olursa olsun enfeksiyona maruz kalırsınız. Ancak 65 yaş ve üzerindeyseniz, virüsün hastaneye ya da hatta ölüme neden olabilecek ciddi hastalıklara ve komplikasyonlara yol açması daha olası (K).

2. Huzur evinde veya diğer bakım merkezlerinde çalışanlar ya da yaşayanlar...

Bakım merkezleri, ceza evleri ya da huzurevi sakinlerinin COVID-19 ile karşılaşma riski daha yüksek. Buradaki insanlar birlikte yaşıyorlar ve onlarla ilgilenen (tesisin içinde ve dışında gelip giden) personeller var. Sakinlerin çoğu yaşlı olduğundan ve zaten sağlık komplikasyonları olabileceğinden, virüsle ilgili ciddi komplikasyonlar için yüksek risk altındalar. Aynı zamanda çalışanlar da...Çalışanların da korkusuzca verdiği emek paha biçilemez, buradan onlara da teşekkür etmiş olalım...

3. Market gibi kalabalık alan çalışanları

Temel gıda alışverişi yapmamak mümkün değil ve hala işinin başında olup günde binlerce insanın dokunduğu ürünlere, pos cihazlarına ve alışveriş arabalarına dokunmak zorunda olan insanlar var (K). Sizlere teşekkürü bir borç biliriz.

4. Kronik akciğer hastalığı bulunanlar.

COVID-19 akciğerlere saldıran bir virüs.  Akciğer kanseri, mezotelyoma, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) veya amfizem gibi akciğer hastalıkları COVID-19'a yakalanma riskinizi artırmaz. Ancak akciğer sorunları yaşıyorsanız, kalıcı akciğer hasarı ve hatta ölüm de dahil olmak üzere virüsün enfeksiyonu nedeniyle komplikasyon riski daha yüksek.

5. Astım hastaları

Akciğerlerinizin sağlığı ve stabilitesi, vücudunuzun kasılması durumunda koronavirüsten etkilenme şekli için önemli bir faktördür. Astımınız varsa, ciddi komplikasyonlar yaşama riskiniz daha yüksektir (K).

6. Ciddi kalp rahatsızlığı olanlar.

Bir kalp rahatsızlığınız varsa, riskiniz kesinlikle daha yüksek. Amerikan Kardiyoloji Koleji tarafından Şubat ayında yayınlanan bir bültene göre, 'Hastaneye yatırılan COVID-19 hastalarının % 40'ında kardiyovasküler hastalık veya serebrovasküler hastalık vardı' (K).

7. Bağışıklık sistemi düşük olan kişiler

Sağlıklı bir bağışıklık sisteminiz varsa, COVID-19'un hafif semptomlarını yaşama ve hızlı bir şekilde iyileşme olasılığınız daha yüksektir (K).

8. Diyabet hastaları

Virüs ile enfekte olursanız, ateş veya zatürre gibi ciddi semptomlar yaşama şansınız daha yüksektir. Amerikan Diyabet Derneği'ne göre, Çin'de 'diyabetli kişilerin diyabetsiz insanlara göre çok daha ciddi komplikasyon ve yüksek ölüm oranları var (K).'

9. Fazla kilolu kişiler

Obezite sadece kalp hastalığı, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve inme riskinizi arttırmakla kalmaz, aşırı kilolu olmak vücudunuzun koronavirüs ile başa çıkma gücünü de etkileyebilir (K).

10. Yakın zamanda kemik iliği alan veya organ nakli gerçekleşen hastalar

Kemik iliği veya organ nakli olan bireylerin daha zayıf bağışıklık sistemlerine sahip oldukları bilinmektedir. COVID-19 enfeksiyonu bu kişilerin Koronavirüs'e karşı verdikleri tepkileirin sağlıklı insanlara göre daha şiddetli olup olmayacağına dair özel bir bilgi yok; ancak, diğer virüsler genellikle bu kişiler gibi bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde daha ciddi hastalıklara neden oluyor (K).

11. Sigara içen kişiler

Uzmanlar sigara içen kişiler için hastalığı yenmede daha zor bir sürecin oluğunu söylüyorlar.

12. Toplu taşıma kullanmak zorunda olanlar.

Türkiye'de otobüs ve metro sistemleri de dahil olmak üzere birçok toplu taşıma hala halka açık şekilde hizmet vermeye devam ediyor ki zaten bazılarımız için zaruri ihtiyaç gidermek ancak toplu taşımayla mümkün. Ancak bu alanlar da virüsün yayılma ihtimalinin fazla olduğu yerler (K).

13. Otobüs ve taksi şoförleri

Şehirler arası ulaşım yasaklansa da şehir içindeki toplu taşıma araçları ve taksiler hizmet vermeye devam ediyor. Bu araç şoförleri günde binlerce farklı kişiyle aynı havayı soluyor. Bizler için çalışıyorlar, yüreğinize, emeğinize sağlık!

14. Ayrıca bu yanlışları yapan kişiler de daha fazla risk altında:

Karantina Dönemindeyken Yapmaktan Bir An Önce Vazgeçmeniz Gereken 32 Hayati Yanlış

15. Güvenlik güçleri

Belki biz insanlardan uzak durabiliriz. Ancak onlar suçlulardan uzak duramazlar. Güvenliğimiz için gösterdiğiniz cesarete minnettarız!

16. Eczacılar

Her gün belki de hastalık taşıyan ya da yüksek riskli kişilerle muhatap oluyorlar. Bizim için oradalar! Sonsuz teşekkürler...

17. Temizlik personeli

Bizlerin dokunamadığı yerlerdeler... Sonsuz teşekkürler....

18. Vezne ve gişe çalışanları

Bizler aramıza metrelerce mesafe koyulup içeri alınsak da onlar her birimizle kağıt ve para temasında bulunuyorlar. Hala işlerimizi yürütmeye çalıştığınız için sizlere de minnettarlığımızı sunarız...

19. Kuryeler ve apartman görevlileri

Belki risk oranları çok fazla değildir ancak gün içerisinde o kadar çok kutuya, kapıya ve zil tuşuna dokunuyorlar ki... Uzak dursalar da insanlarla (belkide bilinçsiz insanlarla) yüz yüze geliyorlar. Yemeklerimizi ve diğer tüm isteklerimizi bize ulaştırıyor, çöplerimizi topluyorsunuz;  tüm dilekleriniz gerçek olsun...

20. Ve tabii ki kalbimize taht kurmuş sağlık çalışanları...

Doktorlar, hemşireler, hasta bakıcılar ve hastanede çalışan tüm personeller... Her biriniz bizler için gece gündüz çalışıyor, kendi korkularınızı bir kenara bırakıp binlerce hastayı iyileştirmek için uğraş veriyorsunuz. Sizlere minnettarız!

Sizin riskli olduğunu düşündüğünüz ve teşekkür etmek istediğiniz meslek gurupları varsa yorumlarda buluşalım 👇🏻

Popüler İçerikler

Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
YORUMLAR
29.03.2020

Virüsü kapmamaya yaymamaya çalışan bilinçli herkese bende teşekkür ederim. Ayrıca umreciler ve salgına rağmen yurt dışına çıkan kendini geliştirmiş orta ve üst düzey yönetici olmuş bireyler sizlerede teşekkür ederim.

29.03.2020

Zincir Market çalışanıyım her türlü tedbire rağmen endişeliyiz ama çalışmazsak ne kendi ihtiyacımızı ne de insanların ihtiyaçlarını temin edebiliriz. Umarım bu zor günleri atlatmak ümidiyle sevgiyle kalın evde canınız sıkılmaz ama dışarıda canınızı virüs sıkar çalışan değilseniz yaşlı çocuk veya çalışmak zorunda kalmayacak kadar paranız varsa çıkmayın teşekkürler

29.03.2020

Bende de kalp pili var dışarı çıkmıyorum. Umarım bu dönemde hastaneye gitmek zorunda kalmam.

31.03.2020

Umarım öyle bi şey olmaz, Allah yardımcın olsun dikkat et kendine.

TÜM YORUMLARI OKU (11)