Yeni adı COVID-19 olan koronavirüs salgını Çin’in Hubei bölgesinde bir günde rekor kırarak 242 kişinin ölümüne neden oldu. Sadece Hubei'de 14 bin 840 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Toplam vaka sayısı 60 bine ulaştı.
Yeni adı COVID-19 olan koronavirüs salgını Çin’in Hubei bölgesinde bir günde rekor kırarak 242 kişinin ölümüne neden oldu. Sadece Hubei'de 14 bin 840 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Toplam vaka sayısı 60 bine ulaştı.
Çin’de koronavirüs salgınının merkezi Hubei eyaletinden yetkililer virüsten ölenlerin sayısında rekor yükseliş olduğunu bildirdi.
Vaka sayısında da artış kaydedilirken Japonya’da da koronavirüsü kaynaklı ilk ölüm yaşandı.
Daha önce Hong Kong ve Filipinlerde de koronavirüs'e bağlı ölümler olmuştu.
Koronavirüs vakaları şu ana kadar Çin’in dışında yaklaşık 24 ülkede tespit edildi.
Bu virüsün Wuhan’da Aralık ayında ortaya çıkmasından bu yana ölü sayısında bir günde yaşanan en büyük artış olarak kayıtlara geçti.
Ancak bu artışın enfeksiyonların ve enfeksiyona bağlı ölümlerin tespitinde kullanılan yöntemin değiştirilmesiyle bağlantılı olabileceği de değerlendiriliyor.
Hubei eyaletinde daha önce enfeksiyonlar RNA testiyle tespit edilirken bilgisayarlı tomografi; yani CT tarama yöntemi kullanılmaya yeni başlandı.
Bunun sonucu olarak sadece dün 14 bin 840 yeni vaka tespit edildi. Bu yeni yöntem yalnızca Hubei eyaletinde kullanılıyor.
Uzmanlar ölümlerdeki artışın salgının hızlandığı yorumuna neden olmayabileceğini ancak salgının daha önce hafife alınmış olmasından kaynaklanabileceğini söylüyor.
Virüsün Hubei eyaletinin Vuhan kentinde vahşi hayvan satışının yapıldığı bir pazardan çıktığı düşünülüyordu. Bu durum yerel yetkililerin de eleştirilerin hedefi olmasına neden oldu.
Çin devlet televizyonuna göre Hubei Eyalet Komitesi Başkanı Jiang Chaoliang ve Vuhan Komünist Parti Başkanı Ma Guoqiang, görevlerinden olan ilk yetkililer oldu.
Yeni eyalet başkanı ve eski Şangay Belediye Başkanı Ying Yong ise Hubei’deki durumun ciddiyetini koruduğunu söyledi ancak salgının kısa sürede kontrol altına alınacağı sözünü verdi.
Çinli bilimadamları iki antiviral ilacı deneme aşamasında ancak klinik sonuçların çıkması haftalar alabilir.
Dünya Sağlık Örgütü de olası bir aşının çıkmasının 18 ayı bulabileceğini kaydediyor.
24’ten fazla ülkede de yüzlerce yeni vaka tespit edildi. Asya’nın transit seyahat noktalarından biri olan Singapur da vaka sayısında bir gündeki en büyük artışı bildirdi ve vaka sayısının 58’e çıktığını aktardı.
Salgının en yoğun olduğu Çin dışındaki bir diğer nokta ise Japonya’nın Yokohoma limanı açıklarında karantinada tutulan yolcu gemisi.
Gemide 44 vaka daha tespit edildi. Bu da gemideki vaka sayısını 219’a çıkarttı.
Diğer büyük kentlerde de salgına karşı sıkı önlemler alınıyor. İnsanların evlerinden çıkmaması uyarısı yapılırken ticaret de durumdan olumsuz etkilendi.
Birçok şirket Çin’in çeşitli bölgelerinde şubelerini kapatma kararı alırken bazı firmalar çareyi çalışanlarını iş yerine girmeden önce dezenfektanlarla spreylemekte buluyor.
Organizasyon komitesi başkanı Yoshiro Mori bir iptal ya da ertelemenin söz konusu olmadığını kaydetti.
Olimpiyatlara beş ay süre kaldı. Olimpiyat meşalesinin taşınmasına ise gelecek ay Japonya’da başlanacak.
Bu virüs ilk çıktığı günlerde yolda yürürken ölen insanlardan bahsettiler. Hiç birimiz inanmadık hiç bir hastalık belirtisi göstermeden bir kaç dakika içinde ölen insanları çok ütopik bulduk. Bir iki gündür bütün ulusal medya bunlardan bahsediyor. Yani dogruymuş bu virüs ile ilgi gerçek bir bilginin bize ulaşması en az iki hafta sürüyor. Durumun vahametini bi düşünün.
uzman ve bilim adamı değilim ama şahsen bu virus doğal değil çünkü doğal olsa kuluçka döneminden sonra ölümlerde ve salgında azalma olurdu ama tam tersin bi durum var birinin lab.ürünü ve durmasını istemiyor 😔
Bin 300 mü?