Koronavirüs Aşısıyla İlgili Yanlış Bilgi Yayarak İnsanları Etkilemeye Çalışan Yüksek Takipçili Hesaplar

Öğretim Üyesi Dr. Onur Varol’un danışmanlığında Sabancı Üniversitesi’nden Özgür Can Seçkin, Ege Ötenen, Umut Duygu, Edinburgh Üniversitesi’nden Aybüke Atalay, Teyit'ten Mert Can Yılmaz,  aşıyla ilgili yanlış bilgiler yayan hesapları inceledi ve ortaya şaşıracağınız sonuçlar çıktı. Bizler de sizinle bu kapsamlı araştırmayı paylaşmak istedik. 

Kaynak: Türkiye'de aşı dezenformasyonu: Yanlış bilgiyi kimler yayıyor, ilişki ağları ne?

2020 yılının Mart ayından itibaren Covid-19 salgınıyla mücadele ediyoruz. Uzun bir süre evlerimizden çıkamadık, iş yerlerimize gidemedik. Hayatımızı adeta evlerimize sığdırdık. Bu süreçte milyonlarca insan bu virüse yakalandı, milyonlarcası da hayatını kaybetti.

Hep birlikte, ağır ve sancılı bir dönem yaşadık. Tabii ki tamamen virüs hayatımızdan çıkmadı. Yine maskemizi takmaya, mesafemizi korumaya devam ediyoruz. Yeni normalimizle hayatlarımızı eskisi gibi olmasa da yaşamaya çalışıyoruz.

Dışarıya adım atmamızı ve güvende hissetmemizi sağlayan faktör de kuşkusuz aşı. Aşının bulunmasıyla derin bir nefes aldık hepimiz. Aşılama seferberliğinin başlamasıyla korkunç vaka ve ölüm tablolarıyla da karşılaşmıyoruz.

Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra hem virüs hem de koronavirüs aşılarıyla ilgili komplo teorileri ve yanlış bilgiler de hızla yayıldı. Bu yayılma hala daha devam ediyor.

Aşıya güvenmeyen insanlar hiçbir dayanağı olmayan bilimden tamamen uzak düşüncelerini yaymaya ve insanları etkilemeye çalışıyor.

Özellikle yanlış bilgileri yaymak için sosyal medya onlar için nimet. İnsanlara birçok uygulamadan kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Tanınmış, yüksek takipçili hesaplar da bu bilgilerin, komplo teorilerinin yayılmasında büyük rol oynuyor.

Teyit.org da "Türkiye'de aşı dezenformasyonu: Yanlış bilgiyi kimler yayıyor, ilişki ağları ne?" başlıklı araştırmasıyla kasten yanlış bilgi yayan yüksek takipçili ve yüksek etkileşimli hesapları ortaya çıkardı.

Bizlerde bu listeyi sizinle paylaşmak istedik. 

1. Abdurrahman Dilipak

2. Mehmet Ali Önel

3. Serhat Fındık

4. Ümit Aktaş

5. Bilgehan Bilge

6. Sema Maraşlı

7. Erkan Trükten

8. Neva Çiftçioğlu

9. Mehmet Okan Özdemir

10. Hüseyin Çiloğlu

11. Bu hesap da bir platform: 5G Virüs News

Diğer hesaplara da buradan bakabilirsiniz;

Bu hesapların attığı tweetleri inceleyen Teyit ekibi, sık kullanılan kelimeler listesi de oluşturmuş.

Aşılar hakkında yanlış bilgi yayanların gün geçtikçe etkileşimleri de ciddi oranda artmış.

Ortaya çıkan sonuçlar sizin de gördüğünüz gibi hem üzücü hem de tedirgin edici. Aşmaya çalıştığımız onca dert varken bir de bu insanların teorileriyle mücadele ediyoruz. Çılgınlık resmen!

Araştırmayı daha detaylı incelemek isterseniz bu linki ziyaret edebilirsiniz:  Türkiye'de aşı dezenformasyonu: Yanlış bilgiyi kimler yayıyor, ilişki ağları ne?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yurtta Ahlaksızlık Denilerek Oda Dışında Pijama Giymenin Yasaklandığını İddia Eden Öğrenci Tartışma Yarattı
AKP Milletvekili Rümeysa Kadak'ın Gençlerle Düzenlediği Çalıştayın Bol Fotoğraflı 9 Sayfalık Raporu Gündemde
Kadının Çalışma Hayatına Katılmasının İsraf Olduğunu Söyleyen Akit Yazarının Trajikomik Yazısı ve Tepkiler
Devlet Yurtlarında Kalan Öğrencilerin Paylaştığı Yemekleri Görünce Kesinlikle İştahınız Kapanacak!

Popüler İçerikler

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!
Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
YORUMLAR
13.10.2021

Manyak mı bu kadar kalp damar cerrahı, doktor ve akademisyen aşıya karşı çıksın? Aşılarımı yaptırdım ben. Aşı karşıtı değilim ama dünyada bilim insanı olup koca tıp dergilerinde dünyayı aydınlatan makaleler yayımlayan onlarca akademisyen aşıyla ilgili şüphe duyuyor. Ben ise kamu kurumunda veznemde oturmuş "bu insanlar bişiii bilmiyo yeeaaa" mı diyeyim? Hepsini okuyorum. İzliyorum takip ediyorum. Siz de içerik öncesi özellikle hastanelerdeki yatış sayıları hakkında bir araştırma yapsaydınız da tüm aşılarını olmuş ama covid kaynaklı çoklu organ yetmezliğine bağlı ölümlerin sayılarını araştırsaydınız. Kalp krizi salgınlarına değinen hocaların dediklerinin bugün yaşanıyor olması da oldukça ürkütücü.

14.10.2021

1. Adına sözde aşı dedikleri grafen oksit içerikli soykırım sıvısından ölen binlerce insanı da bu şekilde haber yaparsanız daha objektif olmuş olursunuz. 2. Çöplük medyada sabah akşam satın alınmış sözde akademisyenlerin halka gece gündüz yalan pompalamaları neticesinde oluşan aşı (!) sevdalılığını savunduğunuz kadar, bütün dünyada bu konuda özellikle de alanında en uzman kişiler tarafından dile getirilen karşıt söylemler için de kafanızda en ufak bir soru işareti mi oluşmadı mı? Bu kadar mı kör oldunuz yada ne kadara satın alındınız?

14.10.2021

Hadi karşıt görüşleri de geçtim; yüz yıldır dünyayı dizayn etmeye çalışan küresel çetenin ve bunların sözcülerinin başında gelen bill gates denen şahsın yıllardır dünya nüfusunu aşılarla kontrol altına alacağını söylemesine ve Dünya Sağlık Ögütü (WHO) denen terör örgütü ile aşı üreten şirketlerinin hepsini kendi özel şirketi gibi fonlamasına karşın, adına aşı denen bu sıvıların yakın ve ileri zamanda nasıl sonuçlar doğuracağını hiç düşünmeden yada bilerek bunları savunan devlet adamları, medya yetkilileri, akademisyenler, vs. neden hiç sorgulamazsınız? Hipnoz mu oldunuz? Çinden, dünyada kaos korku yaratmak için medyaya servis edilen tiyatro görüntülerinin hangisini yaşadık ve gördük şimdiye kadar? İlk 2 senedir binlerce insan yanlış tedaviler yüzünden yoğun bakımlarda, evlerinde öldü ve ölmeye devam ediyor.

14.10.2021

Aşı karşıtlarının aşıyla ilgili yaydığı yanlış bilgi nedir pardon??şapkadan tavşan gibi çıkan ve olan kişi harici hiçbir sorumluluk kabul edilmeyen bir aşıya şüpheyle bakmak aptallık mı oluyor?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ