Koronavirüs Aşısını Bulan BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin: 'Aşının Salgını Bitireceğinden Eminim'

Koronavirüs aşısı çalışmalarında ilk klinik deneylerden başarılı sonuçlar aldığını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu söyledi.

BioNTech ve ABD merkezli Pfizer'ın birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısının yüzde 90 başarıya ulaştığı açıklanmıştı.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Şahin, geliştirdikleri Covid-19 aşısının 'virüsün başını ezip', 2020'de dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etti.

Pfizer ile BioNTech Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında, aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90'ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu kaydetmişti. 👇

Pfizer ve BioNTech Tarafından Geliştirilen Koronavirüs Aşısının 'Yüzde 90 Etkili' Olduğu Açıklandı

'Virüsün bulaşmasını önleyeceğine inanıyorum'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Şahin, geliştirdikleri aşının etkisine dair elde edilen sonuçlar nedeniyle, henüz resmen kanıtlanmış olmasa da, aşının virüsün bulaşmasını da önleyeceğine inandığını ifade etti.

Aşının 'birden fazla şekilde' koronavirüse saldırdığını belirten Şahin, 'Covid-19'un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz' diye konuştu.

Aşının etkinliğiyle ilgili bazı önemli soruların önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlanabileceğini söyleyen Şahin, semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sorusunun yanıtının ise bir yılı bulabileceğini kaydetti.

'En az bir yıllık koruma sağlayacak'

Konvansiyonel aşılarda virüsten genetik bilgi alınıp insan hücresinde bunlar çoğaltılırken, mRNA olarak bilinen yöntemde sadece virüsün genetik kodu yeterli oluyor, bu nedenle aşının üretim sürecinin üç ay kısaldığı belirtiliyor.

Şahin, Pfizer'ın geniş piyasalar için aşı üretimi deneyimi ile ilaçlarla ilgili düzenlemeleri yapan sağlık yetkililerinin hızlı tepkisi sayesinde aşı geliştirme sürecinin yıllar yerine sadece 10 ay sürdüğünü belirtiyor.

Aşının farklı yaş gruplarına farklı koruma düzeyleri sağlayıp sağlamayacağı sorusunun yanıtının üç hafta içinde belli olacağını ifade eden Şahin, farklı etnik gruplar üzerinde farklı etki gösterip göstermeyeceğinin de henüz netlik kazanmadığını söylüyor.

Şahin, aşının üçer hafta arayla koldan iki doz halinde yapılacağını ve böylece en az bir yıllık koruma sağlayacağını kaydediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüse Karşı Aşı Geliştiren BioNTech'in Kurucularından Prof. Şahin ile Görüştü
Sizinle Gurur Duyduk! Geliştirilen Covid-19 Aşısının Ardındaki İki Bilim İnsanı: Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin
Dünya Genelinde Aşı Kavgası Başladı! Pfizer ve BioNTech'in Koronavirüs Aşısı Türkiye'ye Ne Zaman Gelecek?

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
13.11.2020

Haberi üç kere okuyun.... Net bir ifade yok.... Tam politikacı gibi... Yuvarlak konuşuyor.... İstediğin gibi çek ve yorumla... ...... Aşı mümkün değil.... Aşı hayal..... Rüyanın hayali.... Toplumu oyalamak ve umut vermek için gündemde tutuluyor.... ..... 🤪

13.11.2020

Napalim halil ne istiyosun kapatip dunyayi gidelim o zaman

13.11.2020

Amk reklam yapiyorlar...turk buldu diye bizde satacaklar amerikan sirketleri adamlarin yontemi super

Pasif Kullanıcı
13.11.2020

ooooooo ver mehteri moruq

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ