Koronavirüs Aşısı Olmayanlara Kısıtlama Gelir mi? Bilim Kurulu Üyesi Yanıtladı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs aşılama sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İlhan son günlerin en çok tartışılan konularından olan 'Aşısızlara kısıtlama gelir mi?' sorusuna da yanıt verdi.

Kısıtlamasız geçen Kurban Bayramı'nın ardından Türkiye'de koronavirüs vaka sayıları artıyor. Vakaların artmasıyla kısıtlamaların yeniden dönme ihtimali vatandaşlarla endişe yaratıyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Prof. Dr. İlhan'ın açıklamaları:

'Şu an için geldiğimiz noktada vaka sayımız maalesef 20 bine dayanmış durumda. Halen aslında 20 bine sabit kalması da çift doz aşı olanlar sayesinde vurgulamak isterim. Çift doz olan vatandaşlarımız olmasaydı bu rakamlar 50 binlere doğru çıkabilirdi.'

"Mutlaka 2'nci dozu olmaları gerekiyor"

'İkinci doz ortalamasında yüzde 40'lardayız. Biz bunu bir an önce yüzde 80'e çıkarırsak güz döneminde rahat edebiliriz. Aşıların antikor oluşturduğu süre belli. Aşının etkili olma süresi 6 ay, çift doz aşılı kişi sayısını yüzde 80'e getirirsek ancak başarılı olabileceğimizi söyleyebilirim. Son 2-3 gündür umut verici gelişmeler var. Bayram sonrası aşılama tekrar 1 milyona kadar geldi. Vatandaşlarımız giderek bilinçleniyor.

Kişisel olarak kapanmanın en son seçenek olduğunu düşünüyorum ama belli bir noktaya gelince bütün dünya aynı uygulamayı yapıyor. Oğlum 17 yaşında randevu olmadan gidip aşısını oldu. Bizi izleyenler hemen çıkıp gitsinler aşılarını olsunlar. 1. dozu olanların da bir kısmının 2. dozu ertelediğini görüyoruz. Mutlaka gibi 2. dozu olmaları gerekiyor.'

"Ağır hastaların yüzde 92'si aşısız"

'Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde ağır hastaların yüzde 92'sinin aşısız olduğunu söylemek isterim. 2 doz aşısını olduğu halde vefat eden vatandaşlarımız var ama yüzde 99'u kronik hastalığı olan vatandaşlarımız. 4. dalga eğer olacaksa aşısızların salgını olacak.

Çocuklara aşılama gelir mi?

Çocuklar çok yoğun temastalar, çok iç içeler. Okullar en son kapanması ve en önce açılması gereken yer bence. Bir kişi aşı olduğu zaman o kişi koronavirüslü kişilerle temas etse dahi hastalığı hafif geçiriyor, çevreye bulaştırması da zor oluyor.

Çocuklarımızın okula gitmesini istiyorsak, günlük hayatımıza devam edelim diyorsak aşımızı olacağız. Aslında çözüm çok kolay.'

Türkiye'de 16 yaşın üzerine başladı. ABD'de, İsrail'de 12 yaş üzerine de aşı başladı, Türkiye için henüz erken. Bilim Kurulu'nda konuşulur, karar verilir.

Aşılara kısıtlama gelir mi?

'Ayrımcılık yapmak yerine vatandaşı aşıya teşvik etmenin daha önemli olduğunu düşünüyorum ama bir işletme sahibi ben aşısız almıyorum diyebilir. Üniversiteler, okullar, kamu daireleri gibi yerlere bakmak gerekiyor. Ben kısıtlama yapmadan teşvik yapmamız gerektiğini düşünüyorum.'

Haziran Ayında İstanbul'a Gelmiş: Bylock'un Sahibinin Tutuklandığı Ortaya Çıktı!
Başsavcılıktan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a Soruşturma
Japonya Alarmda: Son 1 Haftada Yüksek Hava Sıcaklığı Nedeniyle 23 Kişi Öldü

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail Açıklaması: "İhracat ve İthalat Tüm Ürünleri Kapsayacak Şekilde Durdurulmuştur"
YORUMLAR
28.07.2021

Ya bi salın öleceksek ölelim. Aşının kişinin kendisi dışında herhangi bir koruyuculuğu yok zaten ki o da tartışmalı. Niye bu kadar aşı zorunluluğu tartışılır halen anlamıyorum.

28.07.2021

S,kerim kısıtlamasını bunlar yüzünden benim hayatım kayıyor yapmayın birader a q başkalarının cefasını neden masumlar çekicek başlarım böyle işe

28.07.2021

Aşının her insanda koruyuculuk durumu hala alpha seviyede. Aşılarımı oldum bana birşey olmaz demekte yanlış. Hatta aşı olduktan sonra hiç covid olmamış birisi covidten ölebiliyor yada ölebilir. Aşı olmayanlar için problem kendileri için geçerli. Aşı olup bağışıklılık kazanan birisi taşıyıcı olabilir ve aşı olmayan kişiler her zaman risk içinde kalabilir. Almanya Biontech i yaşlılara direkt vuruyor ama 55 yaş altına baskı yapmıyor. Çünki biliyorlarki aşıların insanlara yan etkileri var ve bu riski kişiye bırakıyor ama yaşlılarda vur gitsin kalan sağlar bizimdir diyorlar.

TÜM YORUMLARI OKU (5)