Covid-19 hastalığına karşı tedavi yöntemlerinin geliştirilmeye çalışıldığı bu günlerde herkesin aklında tek soru var: 'Ne zaman eski normal hayatımıza döneceğiz?' Uzmanlar bunun gerçekleşmesinin tek yolunun aşı olduğunu belirtiyor. Peki, bir aşı ne kadar zamanda bulunur? Hazır olun, geçmişe dönüyoruz. İşte dünyanın geçirdiği diğer salgınlar ve aşı serüvenleri…
diğer aşıların onca yıl sürmesinin teknolojik gelişmelerin yetersiz olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum..ama virüs aşısının bu kadar çabuk olması bana da tuhaf geliyor
Yukarıda bulunan aşıların en yakın tarihli olanı 30 yıl öncesine dayanıyor. 30 yıl önce tıp alanındaki gelişme hızıyla bugünkünü kıyaslamak çok mantıklı değil. Bu sadece sağlık alanında değil, teknoloji olsun, iletişim olsun her alanda böyle; 1800'lerde 50 yılda bilim ve teknolojide kat edilen yol şu an birkaç yılda alınıyor. Dolayısıyla 1900'lerde 20-30 yılda gerçekleşen bir bilimsel buluşun bugün daha kısa sürmesi zaten olağan. Ayrıca koronavirüs global düzeyde sağlığın yanı sıra ekonomi, eğitim, iş hayatını ciddi şekilde etkileyen, bir yılda bir milyonun üzerinde kayıp verilmesine neden olan bir virüs. Bu nedenle sağlık alanında şu an öncelik bu aşıya verilmiş durumda bu da demek oluyor ki herhangi bir aşıdan çok daha fazla maddi kaynak aktarılarak birçok bilim insanının bu alanda çalışması sağlanmış ve normalde daha yavaş işleyen bürokratik süreçler (izinler, onaylar) hızlandırılmış durumda.