Koronadan Sonra Kuş Gribi: 46 Ülkeye Yayıldı, İnsana Bulaşan İlk Tür

Uzmanlar, H5N8 isimli kuş gribi virüsünün 2020’de hayvanlar arasında büyük bir salgına dönüştüğünü ve Rusya'da insana da sıçradığını ifade ediyor.

2020, Kovid-19 pandemisinin yanı sıra küresel halk sağlığına tehdit oluşturabilecek başka bir salgına daha sahne oldu. Yeni bir çalışmaya göre hayli patojenik (hastalık yapıcı) bir kuş gribi virüsü 46 ülkeye yayıldı.

HPAIV isimli bir kuş gribi virüsünün alt tipi olan H5N8, onlarca yıl önce tanımlanmış ve Aralık 2020'de ilk kez insana sıçramıştı.

Milyonlarca kuş öldü, öldürüldü

Yeni makaleye göre bu virüs, 2020’de 46 ülkedeki kuş popülasyonunda görüldü ve görülmeye devam ediyor. Hatta dünya çapında milyonlarca kuşun ölümüne veya katledilmesine yol açtığı bildiriliyor.

Hakemli bilimsel dergi Science’ta kaleme alınan makalede Weifeng Shi ve George F. Gao isimli iki virolog, 'Virüsten etkilenen coğrafi bölgeler sürekli genişliyor ve en az 46 ülke, yüksek derecede patojenik H5N8 salgını bildirdi' ifadelerine yer verdi.

Yazarlar bu endişe verici eğilim yakından takip ve kontrol edilmezse H5N8'in küresel sağlığa büyük tehdit oluşturacağı uyarısında bulundu.

Virüsün insanlara da bulaştığı tespit edildi

H5N8'e karşı en savunmasız hayvanlar arasında tavuklar ve ördekler gibi çiftlik hayvanları ve yabani, göçmen kuşlar yer alıyor. Ancak son zamanlarda virüsün insana bulaştığı vakalar da tespit ediliyor.

Örneğin 2020 sonunda Rusya'da bir kuş gribi salgını patlak verdi ve ülkenin güneyindeki bir çiftlikte 7 kişide enfeksiyon görüldü. Bu H5N8'in insanlarda görüldüğü ilk seferdi.

Uzmanlara göre bu küçük çaplı salgın, H5N8 açısından ilk olsa da onunla bağlantılı diğer kuş gribi virüsleri için kesinlikle ilk değil. 

Shi ve Gao, 'Bugüne kadar, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirilen, H5N1 virüsüyle ilgili toplam 862 enfeksiyon teyit edildi. 455 kişi hayatını kaybetti” diye yazdı.

'Bu vakalar 17 ülkede görüldü. Yüzde 76'sı Mısır ve Endonezya'daydı'

Bunun yanı sıra 2.3.4 adı verilen bir H5N8 sınıfı, dünya çapında baskın patojen haline geldi. Uzmanlar bu türün ilk olarak 2010'da Çin’in ıslak pazarlarında görüldüğünü belirtiyor.

Makalenin yazarları, bu sınıfın göçmen kuşlar aracılığıyla küresel çapta hızla yayıldığını ifade ediyor. Aktarılana göre bu tür virüslerin insana bulaşma yeteneği de giderek artıyor.

Yazarlardan Shi, Çin'deki Shandong Tıp Üniversitesi’nde, Gao ise Çin’in Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde görev alıyor.

İki bilim insanı, 2020'nin başında Sars-Cov-2’yi belgeleyen ilk bilim insanları arasında yer alıyor.

Washington Post Sedat Peker'i Yazdı: 'Bir Mafya Babasının İtirafları Erdoğan'ın Hükümetini Sarsıyor'
ABD'li Bilim İnsanlarından Yeni Keşif: Hafif Korona Bile Ömürboyu Antikor Üretmeyi Sağlayabilir
Dağ Tırmanışı İçin Türkiye’ye Gelen Yana Kryvosheıa’dan 20 Gündür Haber Alınamıyor

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
YORUMLAR
25.05.2021

Cinin hayvan pazalarinin kapatilmasi gerekiyor

25.05.2021

#ÇİNKAPATILSIN

25.05.2021

Demet Akalın gibi isyan etmek, Hay sikiyim sizin zihniyetinizi diye Çin'e küfretmek istiyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ