Korona Nedeniyle Yoğun Bakımda Yatanların Yüzde 95'i Aşısız

Aşının olumlu etkisi, yoğun bakımlara yatış oranı ve hasta sayısında kendini gösterdi. Aşının yapılmaya başlamadığı ve 33 bin vakanın görüldüğü günlerde hasta sayısının 6 bin olduğunu belirten Prof. Dr. Cinel, “Şu anda vaka sayısı 25 binken daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı. Ama sayı yaklaşık 600-700 civarı” dedi.

Türk Yoğun Bakım Derneği eski Başkanı ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, aşının yoğun bakıma yatışların azalmasına katkı sağladığını belirterek, “Şu anda vaka sayısı 25 binken daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı. Ama sayı yaklaşık 600-700 civarı. 2’nci pikte 33 bin vaka varken hasta sayısı 6 binlerdeydi” dedi.

'İkinci, üçüncü pikle kıyasladığımızda, hastaneye ve yoğun bakımlara yatışlar daha az'

Cinel, Hürriyet’ten Meltem Özgenç'e şu bilgileri verdi:

“Şu anda 4’üncü pikteyiz. Diğer piklerden farklı olarak delta varyantı ile karşı karşıyayız. Deltadaki sayıları ikinci, üçüncü pikle kıyasladığımızda, hastaneye ve yoğun bakımlara yatışlar daha az. Bunun en önemli nedeni de aşı. Aşıyla toplumsal bağışıklığı sağlayamadık, fakat aşıladığımız kadarıyla bile bize fayda getiriyor ve daha az hasta yoğun bakıma ve servislere yatıyor. Şu anda vaka sayısı 25 binken, daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı. Ama sayı yaklaşık 600-700 civarı. 2’nci pikte 33 bin vaka varken hasta sayısı 6 binlerdeydi. 3’üncü pikte ise 65 yaş üstünü aşıladığımız için toplam hasta sayısı 60 bin olmasına rağmen ağır hasta sayımız 3.500 olmuştu. Fakat şurası çok net. Servise yatanların da yoğun bakımlara yatanların da yüzde 95’i aşısız. Aşısız ne demek? Kişi aşı hiç olmamış, ya iki doz aşı olmuş ama üzerinden 5-6 ay geçmiş koruyuculuğu bitmiş ya da iki doz aşı olmuş ama üzerinden 15 gün geçmeden hastalığa yakalanmışlar. Şimdi tüm Türkiye’de bu rakamları net olarak çıkarabilmek için Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldık. Bu izinle birlikte yoğun bakım ve servislerde yatanların aşılı-aşısız oranını çıkaracağız.'

'Vaka sayısı artsada hasta sayısı artmıyor'

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk de, kentteki vaka sayılarının yurt genelinde yükselen vaka sayılarına paralel artış gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:

“Ancak hastaneye ve yoğun bakıma yatış oranlarında bir artış henüz yok. Sonuç itibarıyla aşılamanın getirdiği bazı avantajları yaşıyoruz, yeterince aşılama olmamasına rağmen. Daha fazla aşılama oranını sağlamamız gerekiyor.”

Koronavirüs aşılarında ikinci dozu yaptırmanın kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cantürk şunları söyledi:

www.a3haber.com

“Özellikle ikinci doz aşılamanın yapılması çok önemli. Hastaneye yatan hastalara baktığımız zaman da bunların içinde aşılanmış olanlar ve aşılanmamış olanlar, diye bir ayrım yapıldığı zaman aşılanmamış olanların oranı daha yüksek. Kişi aşı oldu ama sonrasında koronavirüs oldu, deniliyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu birinci doz aşı olup, ikinci dozu olmayan kişiler. Ya da ikinci doz aşıyı olmuşlar fakat aradan sadece 1 hafta geçmiş olanlar.”

Popüler İçerikler

Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
Narin'in Ağabeyleri Arasında Şaşırtan Diyalog! Telefon Konuşmaları Ortaya Çıktı: ''Ağlama Bak Herkes Gülüyor''
9 Aylık Bebeğe Cinsel İstismar: Baba Cezaevinde Ölü Bulundu
YORUMLAR

asi karsitlarinin en buyuk soylemi de 'aşo olanlordan ölenloron sayosono soyloyon' . Emniyet kemeri takip olenlerin sayisini da soyleyin der gibi, ne malsiniz ya yemin ederim boyle bir topluluk yok

08.08.2021

Hastaneler yoğun değil, aşılılar hasta olsa da ağır geçirmiyor madem bu tantana niye? Neidr bu aşısıszlara yapılan baskı anlamadım. Aşı bulaşı da engellemiyor. Bilen biri söyleyebilir mi neden bu kadar baskı var aşısıszlara?

08.08.2021

Daha önce 98673483 kez söylendiği gibi, aşı olmayanlar mutasyon döngüsünü besliyor. Neden? Çünkü aşı olmayanlar arasında sirkülasyonu süren bu virüs, evrimsel çizgisinde devam ediyor. İnsanlar aşı olmadıkça yeni mutasyonlar ortaya çıkıyor, aşıların işe yaramadığı yeni varyantların ortaya çıkması durumunda aşı olanlar da hastalanıyor/hastalanacak. Ayrıca, aşı olmuş birininki ile aşı olmamış ve haliyle viral yükü aşılılara oranla çok daha yüksek olan birinin bulaşı, etki açısından birbirinden çok farklı. Ek olarak, aşı olmayıp hastalananların ortak havuzdan karşılanan bakım yükleri de söz konusu. Haliyle insanlar, gönüllü olarak aşı olmayanların bu imkanlardan faydalanmalarına aracı olmak istemiyor. Kısacası ''Olan olsun, bana karışmayın.'' şeklinde bir tutum toplum çıkarı gözetildiğinde söz konusu olamaz. İlkokul çocuğuna anlatır gibi anlattım, umarım anlaşılmıştır.

08.08.2021

Aşı olanlarda maske olayı kalmadı ve aşı olup grip gibi hastalık yaşayan çok fazla kişi var öksürük tıksırık bunlar yaymıyor da aşı olmayan ben maskeme mesafeme bağışıklığıma dikkat ettiğim halde ben mi yayıyorum ya bırakın Allah aşkına çevremde bu zamana kadar hasta olmayıp aşıdan sonra kendini toparlayamayan çok insan var sürekli bir aşı olun aşı olun tamam o zaman aşı olmayın bağışıklığa dikkat edin diyen doktorları da bir çıkartın onları da bir konuşturun bakalım onlar niye olmayın diye ısrar ediyorlar bırakın da bir de onları dinleyip öyle karar verelim sağlık bu sağlık en önemli şey şu hayatta!! Ayrıca hamile olan kişilerin kendi doktorlarının çoğu da tavsiye etmemiş aşıyı!! Bir kısmın ısrarla olun bir kısmın olmayın dediği sıvıyı sırf toplum istiyor sırf sağlık bakanı istiyor diye alamam madem güveniyorsun elindeki ürüne o zaman diğer tarafıda konuşturacaksın insanların aklındaki soruları şüpheleri kaldıracaksın!!

08.08.2021

Hamilelere ağrı kesici bile verirken iki kere düşünülür. Embriyo anneden damar yoluyla beslenir ve her şeyi alır. Bu nedenle tüm dış etkilerden uzak tutulmaya çalışılır. 5 yaşında çocuğa bile bir çok ilacı veremiyorken embriyo bulunan bir kişiye aşı vurulmamasını önermek normal değil mi? Biyoloji pek çoğumuzun lisede en sevmediği dersti haklısınız ama çok hayati konulara değiniliyordu.

TÜM YORUMLARI OKU (36)