Korona Nedeniyle İşten Çıkarmalar Yasak Ama: 2020'de 176 Bin 662 kişi Kod 29 İle İşsiz Kaldı

CHP’li vekil Mehmet Güzelmansur, pandemi nedeniyle işten çıkarmanın yasaklandığı geçen yıl günde ortalama 491 işçinin Kod 29’la işine son verildiği söyledi.

İşverenler iş akdini feshederek işten çıkardığı çalışanları için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bir gerekçe bildiriyor. Bu gerekçelerden biri Kod 29. Yani, ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış.’

Kıdem ve ihbar tazminatı yok

Bu kodla işten atılanlar, kıdem ve ihbar tazminatı hakkından faydalanamıyor; işsizlik maaşı alamıyor. Sonrasında iş bulmakta da zorluk çekiyor.

İşten çıkarma yasağı son olarak 17 Mart’ta iki ay daha uzatılmıştı. 17 Mayıs’ta yeniden uzatılıp uzatılmayacağı belirsiz.

Hatay milletvekili Güzelmansur, Sosyal Güvenlik Kurumu’dan aldığı bilgileri paylaştı.

Buna göre 2020 yılında 176 bin 662 işçi Kod 29’la işten atıldı. Kod 29’un işten çıkarma yasağını delmenin yolu olarak kullanıldığını Güzelmansur “İşte çıkarma yasağının olduğu 2020’de her gün ortalama 491 çalışan Kod 29’la işten atılmış” dedi.

Güzelmansur bu yıl 1 Ocak-15 Şubat arasında da 12 bin 985 çalışanın Kod 29’la işten çıkarıldığını, bunun da her gün ortalama 289 emekçinin bu gerekçeyle işine son verildiği anlamına geldiğini söyledi.

‘Sadece işverenin beyanıyla işlem yapılmamalı’

Kod 29’un suistimal edilmemesi için birtakım kurallara bağlanması gerektiğine dikkat çeken CHP’li vekil şunları söyledi: “Sadece işverenin beyanıyla işlem yapılmamalı, ispat yükümlülüğü uygulanmalı, SGK işverenin iddialarının doğruluğunu tespit ettikten sonra Kod-29’u devreye almalı.”

Erdoğan, Amirallar Bildirisi Hakkında Konuştu: 'Montrö'ye Bağlılığımızı Sürdürüyoruz'
AKP Sözcüsü Çelik'ten Amiral Açıklaması: 'Ses Çıkarmasaydık Adı Muhtıra Olacaktı'
Fenomen Olmak İçin Yapmış: 3 Yaşındaki Çocuğa Tecavüz Ettiğini Söyleyen Alihan Ş. Tutuklandı

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
05.04.2021

işten çıkarmak yasak ama mobbing serbest. sonuç mecburen istifa. ha bir de maaş ödemesi de yok ...

05.04.2021

Mobbing in cezası yok ki :D En fazla para cezası alır işveren o da kanıtlanabilirse ki mümkün değile yakındır. İşten atılırsın mobbing davası dosyana girer bir daha zor iş bulursun vs vs ..

05.04.2021

Muhasebeciyim şunu diyebilirim ki bazı işçiler bu kanunu suistimal ettiler. Yok temaslıyım deyip 15 gün rapor ibraz etmeden gelmemeler, çıkaramaz zaten deyip işe mazeretsiz gelmemeler de arttı bunu da bilmek lazım. İşçiyi denemek için alıyorsun yapamıyor veya işi gerektiği gibi yapmıyor ne yapacaksın aylarca prim mi ödeyeceksin çıkarmayıp. Bunu çift taraflı düşünmek lazım.

06.04.2021

Hakan Bey 6331, 4857, 5510 gibi kanunlarla fazlasıyla haşır neşir olan bir iş güvenliği uzmanı olarak söyleyeyim kod29 dan çıkış yapmak için haklı bir gerekçeniz ve deliliniz olması lazım. Aksi halde işçinin biri iş mahkemesine giderse ödeyeceğiniz idari cezadan hariç sadece o işçiye 8 aylık brüt maaşını tazminat olarak ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca kısa çalışma ödeneği bir mobbing aracıdır. Adama ya istifa et ya da 1400 lira ile geçin seçeneği sunuyorsun. ancak adamın ihbarı kıdemi kullanmadığı yıllık izni falan varsa bunların üstüne sünger çekmemek adına istifa etmek istemez.. Sen adama bunları vereceğini taahhüt edersen harıl harıl iş arayacak bulunca da haklarını alıp istifa dilekçesini zaten seve seve imzalayacaktır.

06.04.2021

5 senedir büyük projelerde çalışıyorum. Kampa kadın(seks işçisi) sokmak, kampta uyuşturucu kullanmak, kavga, hırsızlık vb gibi kod 29 un babası olaylar yaşadık. Hiç birinde kod 29 dan çıkış yapılmadı. Çünkü Kod 29 dan çıkış yaptığınız işçi sizi iş mahkemesine verirse kod 29 unu tartışmaya kapalı bir şekilde ispatlamak zorundasınız. Eğer ispatlayamazsanız hem o işçiye 8 aylık brüt maaşını tazminat olarak ödersiniz hem de sgkya idari ceza ödersiniz. Bu yüzden pandemi öncesinde kod29 un dibi olan bir çok olayda bile kod29 dan çıkış yapılmıyordu uğraşmamak adına. Bazı muhasebeci arkadaşlar işverenine 2 kuruş fazla kazandırmak için kod29 dan direkt çıkış yapıyorlarsa bir kanunları açıp okusunlar, emsal dava kararlarını falan incelesinler. Yarın öbür gün hak aramasını bilen bir işçiye kod29 dan çıkış yaparlarsa 8 aylık brüt maaş + idari ceza ödediklerinde 2 kuruş kazandırayım dedikleri patronları girilen o zarardan sonra onların da biletini kesecektir.

06.04.2021

Yalnız o mahkeme önce işe iade olarak görülür.. Yani kod 29 dan açılacak dava işe iade davasıdır.. Fakat mahkeme işe iade yerine genelde "8 brüt maaş tazminat" teklifini sunar.. İşçi kabul eder de, işveren kabul etmezse mahkeme davacının işe iade edilmesine karar verir.. Ondan sonrası yine yeşillendi fındık dalları.. Zira mobbing denen olguya bizim mahkemelerin pek kââle aldığı bir şey değil..

TÜM YORUMLARI OKU (23)