Korkut Ulucan Yazio: Tokyo 2020 Pandemi Olimpiyatı Başladı (mı)

Aslında bu yazıyı 2 hafta önce yazmayı planlamıştım, girişi yaptıktan sonra bekleyeyim dedim, yanılır mıyım diye… Ama tahmin ettiğimiz gibi başladı.

Geçen yıl zorunlu iptal edilen olimpiyatlar bu yıl zoraki başladı, takvim bozulmamalıydı. Tabi çelişkileri de beraberinde getirdi. İlk önemli ve karar verilemeyen konu seyirciler idi, ya sınırlı olacak veya olmayacaktı. Olimpiyatların sporun birleştirici ve barışçıl teması bu sefer uygulanamayacaktı. Bir iki farklı demeç ve alınan kararlardan sonra seyircisiz olmasına olarak başladı. Haklılarda, SAR-CoV-2 bizi öyle etkiledi ki yarınımızı planlayamaz hale geldik. Her yeni gün yeni varyantlar ile yapılan planlarında sürekli değişmesine neden oluyor.

İyi ki bu yıl bu organizasyon ülkemizde yapılmamış, düşünsenize yapılan onca masraftan sonra seyircilerin gelmemesi ile maddi kayıp had safhaya çıkacaktı. Toplam 15,4 milyar doların yaklaşık 900 milyon doları sadece ek sağlık çalışanları, yapılacak ekstra testler ve alınacak önlemlerin bütçesi. Bir de yanında pandeminin getireceği vaka sayıları…

1 yıl ertelenmişti olimpiyatlar. Birçok sporcu için psikolojik performans düşüklükleri bu ertelemeden dolayı bildirdi birçok ülke yetkilileri.

Bazıları ise sakatlıklardan dolayı geçen yıl katılamayacakları müsabakalara katılabilecekleri anlamına geliyordu bu erteleme. Bazı sporcular ise pandemiden dolayı katılmayacaklarını bildirdiler olimpiyatlara, birde belki de turnuva sırasında olası bulaşları ve hastalıkları da düşündüğünüzde madalya şansları yükselen sporcular da olimpiyatlara farklı bir boyut kazandıracağı kesin.

Önlemler tabi ki de alındı, hem de en üst seviyesinden. Sporcular artık sadece performanslarını değil, aynı zamanda pandemiyi de düşünüyorlar. Olası başarısızlıklarında gerekçeleri hazır; Pandemi. Düşünebiliyor musunuz 206 ülkeden yaklaşık 11 bin sporcu 33 farklı dalda kıyasıya yarışacak ve 41 farklı tesiste gerçekleştirilecek zor ve dev organizasyon. Allah Japonların yardımcısı olsun…

Peki biz ne yapacağız Tokyo’da?

İnşallah güzel sonuçlarla döneriz. 18 branşta yarışacağız, 108 sporcumuz Tokya’da madalya şansı arayacak. Tabi yüksek sporcu sayısı madalya şansını da artırır, en fazla sporcu gönderen ABD’nin gene madalya sayısında ki liderliği tahmin edilebilir. İddialı olduğumuz branşlar var, rengini kestiremediğimiz ama madalyamızın büyük ihtimalle geleceği branşlar. Birde sürekli içinde olduğumuz, ama bir türlü istediğimiz noktalara getiremediğimiz branşlarımız var. Bunlarda yapılan eksiklikler veya yanlışlıklar da başka bir yazının konusu olur.

Spor severler için harika bir yaz oldu, Avrupa futbol şampiyonası sonrası olimpiyatlar. Şu günlerde evde geçirilen zamanda en büyük destekçisi olacak spor severlerin. Ancak gene de seyircilerin olmaması veya belki ilerleyen süreçlerde kısıtlı seyirci uygulaması da izleyenlerin heyecanını kesecek türden değil.

Olimpiyat ülkesi miyiz? Bence evet, daha başarılı olabilir miyiz? Bence evet, ama bazı yapısal ve kanunsal değişikliklere ihtiyacımız var. Sporu eğitim sistemimizin içine entegre edemediğimiz sürece dönemsel ve rastlantısal başarılardan öteye gidemeyiz. Yani sporcularımız erken yaşlarında eğitimden arta kalan kısıtlı zamanlarında değil, eğitimlerinin içinde gelişimlerinin devam etmesi ve spor kolejleri ve spor üniversitelerinin işin içine girmesi ile sürdürülebilir ve tabi ki dopingsiz temiz başarılara davetiye çıkarabileceğimize inanıyorum, hem de gönlümden.

Popüler İçerikler

Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü
Paylaşımı Neden Sildi? Yarım Milyonluk Lüks Saate “Helal Para” Savunması
Cem Yılmaz, Ahu Yağtu'yla Çözemediği Nafaka Krizini Fırsata Çevirip "Benimki Madafaka" Esprisini Lügata Ekledi